0

Х ранителният режим, известен като Английската диета, не е много популярен, защото е с една идея по-сложен, изисква търпение и постоянство, но е чудесен за пречистване на организма и едновременно с това за сваляне на излишните килограми.

Диетолозите го препоръчват да се направи в началото на пролетта, но няма никаква пречка да го приложите и в края на лятото. Още повече че сега е сезонът, през който можете да се възползвате от пресни и сочни плодове и зеленчуци, които присъстват в диетата.

Разработка

Този хранителен режим е разработен от британски диетолози, което обяснява и името му. Прилага се за период от 20 дни, в които се редуват така наречените гладни дни, протеинови дни и зеленчукови дни. Внимавайте с графика, за да не объркате схемата на редуване. Най-удачно е да отбележите върху календара в кой ден какво да консумирате. За разлика от всички останали диети, английската започва ударно с два "гладни дни". Те са много важни и значението им е основно за стартирането на процеса на детокс и отслабване. Добрата новина е, че те са само два и до края на диетата не се повтарят. Схемата продължава с редуване – два протеинови и два зеленчукови дни. Продължава общо двадесет дни. След това е добре да започнете с по-леки храни и да преминете постепенно към обичайния си режим на хранене. Не забравяйте да пиете поне по 2 литра вода дневно, за да подпомогнете изхвърлянето на токсичните вещества от организма.

1-2 ден: Гладни дни

През първите два дни на диетата се налага малко да погладувате. През "гладните дни" можете да консумирате строго определени храни. Разрешено е да изпиете половин литър прясно мляко или кофичка кисело мляко, както и чаша доматен сок. В краен случай, ако не издържате на глада, можете да похапнете и две филийки черен хляб. Но това е само по изключение, ако не успеете да проявите воля.

3-4 ден: Протеинови дни

През тези два дни можете да се храните четири пъти дневно, но ето какво трябва да консумирате:

Закуска: 1 чаша кафе с мляко с чаена лъжичка мед, 1 филийка хляб, намазан с 1/2 ч.л. масло;

Обяд: 1 чаша бульон от месо или риба, 100 г варено месо или риба с 1 филийка черен хляб;

Следобедна закуска: 1 чаша мляко или чай с чаена лъжичка мед;

Вечеря: 100 г варено месо или риба (може да се замени с 2 яйца) и 50 г сирене, 1 ч.ч. кисело мляко и 1 парче черен хляб.

5-6 ден: Зеленчукови дни

През тези два дни диетата включва отново четири хранения:

Закуска: 2 ябълки или 2 портокала;

Обяд: супа от зеленчуци, зеленчукова салата без картофи или моркови, пълнени чушки (без месо и яйце);

Следобедна закуска: 2 ябълки или 2 портокала;

Вечеря: салата зеленчуци (зеле, цвекло, моркови), подправена с масло.

Последното хранене трябва да е не по-късно от 19,00 ч. или преди залез слънце.

Повторение

Диетата се повтаря, като седмия и осмия ден трябва да са протеинови, а деветия и десетия - зеленчукови. По този начин продължавайте да редувате дните до 20-ия ден. Не е препоръчително диетата да се повтаря веднага след приключването. Необходимо е да са минали поне шест месеца след края й, за да я приложите отново. По време на диетата се препоръчва приемът на мултивитамини. Диетолозите предупреждават, че през зеленчуковите дни е възможно да усетите подувания и газове. Ако спазите стриктно този режим, гарантирано ще свалите от теглото си между 5-7 килограма. Но по-важният ефект е, че ще пречистете тялото си.

Промяна

Предложеното по-горе диетично меню е примерно, но търпи и промяна, в случай че откриете в него храни, които не обичате или към които сте алергични.

Ето кои са храните, с които можете да подмените тези в примерното меню:

Плодове: лимони, грозде, ананас, банани, ябълки и киви

Зеленчуци: моркови, чушки, тиква, лук, зеле, зелен фасул, цвекло, целина, чесън, аспержи, магданоз

Зърнени храни: елда и кафяв ориз

Внимание! Строго забранени по време на диетата храни са обичайните изкусители – бял хляб и всякакви тестени изделия, картофи, захар и сладкиши.