0

Ц елулитът е промяна в подкожния мастен слой. Придружава се от различни разстройства, задръствания в мастната тъкан и по кожата се появяват различни трапчинки и туберкули. 
В последните етапи те се превръщат в познатата на мнозина „портокалова кожа“. Целулитът не носи нищо добро за здравето и външния вид и за много жени появата му е сериозен проблем. Една от причините за целулита е неправилното хранене, затова ви предлагаме 10-дневна антицелулитна диета, пише МедКонсулт.бг.

Всички мазни, солени храни, както и сладки и нишестени храни се превръщат в слой мазнини и тогава се появява „портокалова кожа“. Същото важи и за добавките с химически добавки. Експресните диети, които силно ограничават храните, е малко вероятно да помогнат в борбата срещу целулита. Когато режимът свърши, вредните вещества започват да се натрупват в двоен размер.

Целулитът се влияе от няколко фактора:

лоши навици (тютюнопушене, консумация на алкохол);
лоша екология;
стрес и напрежение;
заседнал начин на живот;
носенето на обувки на висок ток през целия ден.
Целта на антицелулитния режим е да изгори слоя мазнини заедно с всички натрупани токсини. Важно е да прочистите организма, да възстановите метаболизма и храносмилателния тракт.
Правила на диетата
MedConsult.bg обръща внимание, че подобно на други тази диета трябва да започне с консултация със специалист. Диетата се избира индивидуално, както и наборът от процедури.

Има няколко общи правила, които трябва да се спазват:

Без монодиети - вашата цел е да постигнете балансирана диета и да не се лишавате от необходимите вещества;
За да постигнете желания ефект, използвайте не само диета, но и физически упражнения и козметични процедури (масаж);
Основните съставки на диетата трябва да са пресни, непреработени зеленчуци и плодове;
Не забравяйте за режима на пиене на вода, защото достатъчно количество само по себе си пречиства организма. Трябва да пиете поне 2 литра за един ден;
Чувствата на глад не трябва да се допускат. Използвайте билкови отвари, леки закуски с безвредни продукти, дори можете да пиете вода, тъй като хората често приемаме жаждата за глад;
Яжте по малко и често (5-6 пъти на ден), като преяждането е забранено;
Вечеряйте 3-4 часа преди лягане;
Обработвайте ястия по всякакъв начин, различен от пърженето.
По принцип антицелулитната диета не се различава много от здравословната. Важно е разнообразието от пресни, здравословни храни, както и други мерки за борба с телесните мазнини, като например масаж. Противно на общоприетото схващане, той не унищожава мазнините - затова трябва да бъде съчетан с физическа активност и добре проектирана диета. Самият масаж подобрява кръвообращението и метаболизма и служи като помощно средство.

Характеристики на диетата

Разбира се, подобна диета изключва всички мазни храни, брашно, сладкиши и други храни, които допринасят за натрупването на мазнини. Но има много „помощници“ в борбата срещу целулита, които могат да се консумират в ограничени количества.
Одобрени и препоръчани продукти
Продуктите, които са полезни при борба с “портокаловата кожа”, помагат за изгарянето на мазнините и пречистването на тялото от токсини.

За тази цел служи:

вода - винаги варена, филтрирана или бутилирана;
билкови чайове; 
прясно изцеден сок;
компоти;
зеленчуци;
пресни и сушени плодове;
пълнозърнести зърнени храни и хляб;
бобови растения.
Важно е да се каже, че не трябва да добавяте захар към никакви напитки, избягвайте сокове от магазини и газирани напитки.

Когато избирате плодове, се спирайте на тези, които ще донесат най-голяма полза:

ягоди, ананаси, сини сливи и кайсии съдържат много калий;
грейпфрутът и боровинките имат много антиоксиданти и флавоноиди, които влияят положително на кръвоносните съдове и лимфната система, а грейпфрутът също потиска глада;
авокадото също намалява апетита и изгаря мазнините поради омега-3 киселини;
крушите съдържат йод, който ускорява метаболитните процеси.
Що се отнася до зеленчуците, бялото и брюкселското зеле, както и различни разсади (например пшеница, боб) са най-подходящи.

*Продължава в следващия брой на Приложение Уикенд на 22 октомври!