0

М агерницата, както викат на манастирската кухня, винаги предлага интересни и апетитни варианти за всякакви видове гозби – независимо дали са постни или блажни. Ето няколко, забелязани в ezine.bg.

Боб чорба

Необходими продукти:

  • 250 г зрял боб
  • 150 г домати
  • 50 г моркови
  • 2-3 клонки джоджен
  • 40 г целина
  • 80 г лук
  • 2 люти чушки – по желание
  • 1/2 връзка магданоз
  • 50 мл олио
  • 6-8 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Почистеният зрял боб се накисва в студена вода. След 12 часа сварява. Когато поомекне, се прибавят олиото, ситно нарязаният лук, нарязаните на кубчета моркови и целина. Към края на варенето се прибавят нарязаните люти пиперки, обелените и ситно нарязани домати и чесънът. Готовата чорба се подправя със ситно нарязан магданоз, джоджен и сол. Преди сервиране се прибавя оцет.

Супа от леща

Необходими продукти:

  • 1 и 1/2 ч.ч. леща
  • 1 морков
  • 1 резен целина
  • 1 тънък стрък праз
  • 1 домат
  • 5 скилидки чесън
  • 3 стръка суха чубрица
  • 1 с.л. оцет
  • 4 с.л. олио
  • сол

Начин на приготвяне:

Заливаме със студена вода лещата и ситно нарязаните моркови, целина и праз и ги слагаме на котлона. Когато заври водата, добавяме обелените скилидки чесън и олиото. Преценяваме 10 минути преди окончателно да заври лещата и прибавяме нарязания на дребно домат, стритата чубрица и солта. Може да добавите и други подправки за супа от леща. Готовата манастирска чорба от леща със зеленчуци подправяме с оцета и можем да сервираме в купички.

Манастирска яхния

Необходими продукти:

  • 100 г лук
  • 60-70 г целина
  • 300 г арпаджик, ако няма – толкова кромид лук
  • 150-200 г стерилизирани гъби
  • 150 г ориз
  • 200 г домати
  • 100 г маслини
  • 1 морков
  • олио
  • 60 мл бяло вино
  • магданоз
  • сол

Начин на приготвяне:

В мазнината се задушават до омекване лукът, морковите, целината, нарязани на ситно. Прибавя се арпаджикът, изчистените от костилки и нарязани на четири по дължина маслини, гъбите и черният пипер. Зеленчуците се заливат с виното и малко топла вода, посоляват се и се оставят да врат на тих огън. Когато зеленчуците омекнат, се прибавя оризът, а като поомекне и той, прибавяме доматите, нарязани на ситно. Ястието се изсипва в тавичка и се запича на фурна, докато остане на мазнина. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

Блажен гювеч с ориз

Необходими продукти:

  • 500 г свинско месо
  • 1 глава лук
  • 1 връзка зелен лук
  • 100 мл червено вино
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 250 г гъби
  • 1 и 1/2 ч.ч. ориз
  • 3-4 консервирани домата
  • сол
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 к.л. черен пипер
  • 12 - 15 маслини
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Свинското месо се нарязва на парчета и слага в дълбок тиган да се задуши в малко мазнина. След като побелее, се прибавя нарязаният на дребно стар и пресен лук, а малко след това червеното вино. След като се поизпари виното, се прибавят нарязаните на кубчета чушки. След като омекнат, се прибавят почистените и нарязани на дребно гъби. След неколкократно разбъркване се добавя измитият ориз и половин чаена чаша вода. Гювечът се овкусява със сол, червен и черен пипер. Най-накрая се прибавят нарязаните домати и маслините към манастирския гювеч. Всичко се прехвърля в тава с капак. Наливат се още две и половина чаши вода, свинското с ориз се похлупва и поставя във фурната. Пече се на 200 градуса за около 50 минути или до готовност на ориза. Готовият манастирски гювеч с ориз се поръсва с нарязан на дребно пресен магданоз.