И деи от латинската кухня – италианска, френска, латиноамериканска, намираме на bonapeti.bg.
Спагети ала Норма
Необходими продукти:
- 500 г спагети
- 250 г сирене рикота
- 1 кг домати (сорт „Рома“)
- 2 патладжана (тънки)
- 2 скилидки чесън
- 1/2 връзка босилек
- 80 мл зехтин
- 1 с.л. каперси
- 1 ч.л. червен винен оцет
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Доматите се обелват, нарязват се на кубчета и се варят, докато сокът им се редуцира до 1/3. Чесънът и каперсите се накълцват и се запържват в около 40 мл загрят зехтин. Наливат се и сготвените домати, овкусява се с наситения босилек, сол, черен пипер и оцета. Сосът се вари 15 минути на слаб огън. Необелените патладжани се режат на шайби. Посоляват се и се оставят 20 минути, за да се отцедят от горчивата течност. Изплакват се и се подсушават с кухненска хартия. Поливат се с останалия зехтин и се пържат на няколко пъти в загрят тиган. Пастата се сварява в голямо количество подсолена вода, отцежда се и се разбърква със соса, като по желание се налива от водата от варенето на пастата. Готви се 2-3 минути и се отстранява от котлона. Гарнира се с рикота.
Съвет: Ако патладжаните са от по-дебелите, се разполовяват или се нарязват на четвъртинки, а след това на тънки филийки.
Такос
Необходими продукти:
- 1 голям патладжан
- 1 връзка магданоз
- 2 скилидки чесън
- 1 стрък риган
- 200 г козе сирене
- 100 мл зехтин
- 2 с.л. бял винен оцет
- 1 щипка кимион
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжанът се реже на шайби, които се посоляват и се оставят да се отцедят от горчивата течност. След това се измиват, подсушават се, поливат се с 50 мл зехтин и се изпичат на грил. Половината магданоз и риганът се наситняват, а чесънът се стрива на паста с малко сол. Наситненият магданоз се смесва с останалия зехтин, оцета, кимиона, чесновата паста, ригана, сол и черен пипер на вкус. Всяка патладжанена шайба се маже със соса. Слага се по парче сирене и няколко листенца магданоз. След това се прегъват надве – като такос, и се сервират.