Фунийки с крем от риба тон
Ще направите тези фунийки най-безпроблемно, ако разполагате с метални форми. Но ако нямате, лесно може да ги направите сами от няколко ката алуминиево фолио.
Необходими продукти:
За тестото:
- 125 г меко масло
- 1 яйце
- 1/2 ч.л. сол
- микс от розмарин, салвия и мащерка - общо количество 1 с.л. пресни или 1 ч.л. сухи
- 250 г брашно
За пълнежа:
- 1 консерва риба тон - филе в собствен сос
- 1 стрък зелен лук
- 1 стрък пресен чесън
- сол, черен пипер и лимонов сок на вкус
- 1 с.л. майонеза
- 1 с.л. галета
Начин на приготвяне:
Разбийте маслото на пяна и прибавете яйцето. Накълцайте подправките на ситно и ги смесете с брашното и солта. Омесете бързо меко тесто и го оставете на студено, докато приготвите крема от риба тон. Ако яйцето е по-голямо, може да се наложи да добавите още малко брашно.
Сложете в дълбок съд предварително отцедената риба, лука и чесъна. С пасатор пасирайте на гладък крем. Сложете майонезата и галетата. Разбъркайте и овкусете с подправките.
Разточете тестото и го нарежете на тънки ленти, широки 1 см и дълги 15 см. Увийте ги спираловидно върху метални фунийки и изпечете до порозовяване в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 15-20 минути.
Изстиналите фунийки напълнете с рибения крем с помощта на шприц с тънък накрайник.
Камамбер със сушени домати
Необходими продукти:
- 1 камамбер
- 2-3 нарязани мариновани сушени домата
- 2-3 щипки нарязан розмарин
- 1 с.л. бадеми на люспи
- 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Сложете сиренето в малка тавичка. Посипете го с доматите, розмарина и бадемите. Полейте със зехтина и запечете за десетина минути в загрята на 200 градуса фурна. Сервирайте с препечен хляб и свежа салата.