Мариновани на скара
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 2 тиквички
- 200 г гъби
- 2-3 глави лук
За маринатата:
- 2-3 скилидки чесън
- 2-3 стръка зелен лук
- 8-10 клонки магданоз
- 2 клонки риган
- 1 дафинов лист
- розмарин
- 6-7 с.л. зехтин
- сока от 1 лимон
- сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
За маринатата се слагат всички продукти, без дафиновия лист и розмарина, в блендер, докато станат на пюре (могат и да се пасират). Прибавят се и дафиновият лист и розмаринът. Оставя се за половин час в хладилника в купа с капак да се уравновесят миризмите. Патладжаните и тиквичките се режат на филии, лукът - наполовина, а гъбите се оставят цели. Потапят се в маринатата и престояват още 1 час. След това се пекат на скара, като гъбите не се обръщат, за да не им изтече сосът.
По китайски в уок
Необходими продукти:
- 3 моркова
- 1 тиквичка
- 1 стрък праз
- 2 чушки (1 зелена и 1 червена)
- 1/2 китайско зеле, за предпочитане долната част
- 4 с.л. олио
За соса:
- 1 с.л. тъмен соев сос
- 4 с.л. светъл соев сос
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. кетчуп
- 2 с.л. оцет
- 1 с.л. нишесте без аромат
- 3 склидки чесън, счукани
- 1/2 ч.ч. вода
- семена по избор (ленено, сусамово, микс)
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се нарязват на ивици и се запържват поотделно в уок тиган за около 2 минути, като се бъркат непрекъснато. Започва се от зелето, след това морковите, чушките, праза и тиквичките. Накрая се смесват и се размесват хубаво. Продуктите за соса се разбиват добре и се прибавят към зеленчуците, като периодично се разбъркват до сгъстяване. Сервира се поръсено със семена.
На receptite.com има идеи за различни ястия със зеленчуци.