0

Мариновани на скара

Необходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 2 тиквички
  • 200 г гъби
  • 2-3 глави лук

За маринатата:

  • 2-3 скилидки чесън
  • 2-3 стръка зелен лук
  • 8-10 клонки магданоз
  • 2 клонки риган
  • 1 дафинов лист
  • розмарин
  • 6-7 с.л. зехтин
  • сока от 1 лимон
  • сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

За маринатата се слагат всички продукти, без дафиновия лист и розмарина, в блендер, докато станат на пюре (могат и да се пасират). Прибавят се и дафиновият лист и розмаринът. Оставя се за половин час в хладилника в купа с капак да се уравновесят миризмите. Патладжаните и тиквичките се режат на филии, лукът - наполовина, а гъбите се оставят цели. Потапят се в маринатата и престояват още 1 час. След това се пекат на скара, като гъбите не се обръщат, за да не им изтече сосът.

По китайски в уок

Необходими продукти:

  • 3 моркова
  • 1 тиквичка
  • 1 стрък праз
  • 2 чушки (1 зелена и 1 червена)
  • 1/2 китайско зеле, за предпочитане долната част
  • 4 с.л. олио

За соса:

  • 1 с.л. тъмен соев сос
  • 4 с.л. светъл соев сос
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. кетчуп
  • 2 с.л. оцет
  • 1 с.л. нишесте без аромат
  • 3 склидки чесън, счукани
  • 1/2 ч.ч. вода
  • семена по избор (ленено, сусамово, микс)

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се нарязват на ивици и се запържват поотделно в уок тиган за около 2 минути, като се бъркат непрекъснато. Започва се от зелето, след това морковите, чушките, праза и тиквичките. Накрая се смесват и се размесват хубаво. Продуктите за соса се разбиват добре и се прибавят към зеленчуците, като периодично се разбъркват до сгъстяване. Сервира се поръсено със семена.

На receptite.com има идеи за различни ястия със зеленчуци.