0

Щ е направите тези фунийки най-безпроблемно, ако разполагате с метални форми. Но ако нямате, лесно може да ги направите сами от няколко ката алуминиево фолио.

Фунийки с крем от риба тон

Необходими продукти:

За тестото:

  • 125 г меко масло
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.л. сол
  • микс от розмарин, салвия и мащерка - общо количество 1 с.л. пресни или 1 ч.л. сухи
  • 250 г брашно

За пълнежа:

  • 1 консерва риба тон - филе в собствен сос
  • 1 стрък зелен лук
  • 1 стрък пресен чесън
  • сол, черен пипер и лимонов сок на вкус
  • 1 с.л. майонеза
  • 1 с.л. галета

Начин на приготвяне:

Разбийте маслото на пяна и прибавете яйцето. Накълцайте подправките на ситно и ги смесете с брашното и солта. Омесете бързо меко тесто и го оставете на студено, докато приготвите крема от риба тон. Ако яйцето е по-голямо, може да се наложи да добавите още малко брашно.

Сложете в дълбок съд предварително отцедената риба, лука и чесъна. С пасатор пасирайте на гладък крем. Сложете майонезата и галетата. Разбъркайте и овкусете с подправките.

Разточете тестото и го нарежете на тънки ленти, широки 1 см и дълги 15 см. Увийте ги спираловидно върху метални фунийки и изпечете до порозовяване в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 15-20 минути.

Изстиналите фунийки напълнете с рибения крем с помощта на шприц с тънък накрайник.

 

Камамбер със сушени домати

Необходими продукти:

  • 1 камамбер
  • 2-3 нарязани мариновани сушени домата
  • 2-3 щипки нарязан розмарин
  • 1 с.л. бадеми на люспи
  • 1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Сложете сиренето в малка тавичка. Посипете го с доматите, розмарина и бадемите. Полейте със зехтина и запечете за десетина минути в загрята на 200 градуса фурна. Сервирайте с препечен хляб и свежа салата.