0

В сеизвестен е фактът, че добрата храна отваря апетита. И затова трябва да е пригодена към вкуса на съответната нация. Ето няколко идеи за лесни за приготвяне специалитети с подчертан европейски привкус, но и с лице към нашенската кухня, видени на receptite.com.

Балканджийска мусака

Необходими продукти:

  • 70-80 мл зехтин
  • 500 г свинско месо
  • 300 г гъби – печурки или други по избор
  • 1 голяма глава лук
  • 2 големи картофи
  • 1 домат
  • 150 мл бяло вино
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол
  • 150 г кисело мляко
  • 1 яйце
  • 1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на малки хапки. След това се прави същото с лука, гъбите и домата, но те трябва да са нарязани на по-ситно. Сипват се в по-дълбок съд, за да е по-удобно, когато се запържват. През това време се приготвят картофите, като се нарязват на малки кубчета. След като лукът започне да придобива златист цвят, се прибавят и картофите, заедно с червения пипер, бялото вино и сол.

Оставя се сместа на котлона десетина минути. След това се изсипва гозбата в йенско стъкло или ако имате по-голям пръстен съд. Съдът се похлупва и се слага в предварително загрята фурна. Оставя се така около 40-50 минути на 180 градуса. След като се извади, на гозбата се прави заливка като на обикновена мусака - с млякото, яйцето и брашното, в тази смес също се прибавя щипка сол. Запича се около 10-15 минути.

Пилешки гърди с корнфлейкс

Необходими продукти:

  • 300-400 г пилешки гърди
  • 100 г брашно
  • 1 с.л. пушен червен пипер
  • 2 яйца
  • 120 г корнфлейкс
  • сол на вкус
  • риган
  • олио

Начин на приготвяне:

Първо трябва да смесите брашното, червения пипер (ако желаете пикантни, добавете лют) и ригана в чиния. В отделна купа счупете яйцата, добавете солта (аз слагам и в брашното) и ги разбийте леко с вилица. В друг съд изсипете корнфлейкса и натрошете леко. Нарежете гърдите на тънки филийки, поставете първо в брашното с червения пипер от двете страни, като го прилепвате добре към месото. След това ги потопете в разбитото яйце и внимателно ги намажете с корнфлейкс. Прехвърлете ги в леко намаслена тава или хартия за печене. Печете в предварително загрята статична фурна на 200 градуса за около 15-20 минути, докато станат златистокафяви.

Патладжани със сирена

Необходими продукти:

  • 6 патладжана
  • 500 г домати от консерва
  • 2 скилидки чесън
  • 100 г сирене пармезан
  • 500 г сирене моцарела
  • 3-4 с.л. зехтин
  • босилек, риган, сол

Начин на приготвяне:

Патладжаните се нарязват, посоляват се и престояват 15 минути. Измиват се, подсушават се и се изпържват. Изваждат се върху домакинска хартия и се посоляват. Доматите се нарязват на парченца и се смесват със зехтина, чесъна, сол и 5-6 листенца пресен босилек. Вари се 10 минути и се изважда чесънът. Моцарелата се нарязва на филийки, слага се в цедка да се изцеди суроватката. Пармезанът се настъргва. В правоъгълна тава се подреждат ред патладжани и се покриват със сос. Подреждат се кръгчета от моцарелата, поръсва се с пармезан, босилек и риган. Пак патладжани и така до изчерпване на продуктите. Завършва се с кръгчета моцарела. Залива се с малко зехтин на тънка струйка. Пече се на 190 градуса 40 минути.

Киш със спанак и готови кори

Необходими продукти:

  • 300 г кори за баница
  • 1 кг изчистен спанак
  • 350 г гъби печурки - сурови или консервирани
  • 300 мл заквасена сметана
  • 350 г меко сирене - дунавия, фета
  • 180 г маргарин или масло
  • 4-5 яйца
  • 4 глави стар лук
  • 4-5 с.л. зехтин
  • черен пипер
  • 1 връзка копър
  • 1 връзка магданоз
  • 3-4 скилидки чесън
  • 200 г пушено сирене
  • 300 г пилешки гърди

Начин на приготвяне:

Задушават се ситно нарязаният лук, чесън, гъби, пилешки гърди и спанак в зехтин. Изчаква се, докато водата изври. Прибавя се заквасената сметана. В кръгла и дълбока тава (форма за торта), намазана с маргарин, се подреждат една върху друга, завъртени на 90 градуса, кори за баница, предварително намазани с масло. Оставят се ръбчетата на корите да висят отстрани на тавата.

Разбиват се с миксер яйцата - отделно жълтъците и белтъците. Към жълтъците се прибавя ситно натрошеното сирене и се изсипват към охладената спаначена смес. Разбитите на сняг белтъци се прибавят към сместа и леко се разбъркват с лъжица. Подправя се със смления черен пипер, ситно нарязания магданоз и копър. Така получената смес се изсипва върху корите. Подгъват се висящите краища на корите върху сместа по ръба на тавата, така че да се получи ръбче. Слагат се няколко парченца масло отгоре.

Пече се на умерена фурна, докато порозовеят корите. Малко преди да се извади тавата, отгоре се нареждат кръгчета пушено сирене, оставя се да се разтопи и леко да се запече.