0

Ф еновете на „сапунените опери“ вероятно си спомнят филма „Птиците умират сами“, базиран на бестселъра на Колийн Маккълоу, който привлече вниманието към телевизионните екрани и ни накара искрено да симпатизираме на главната героиня на минисериала Меги, която беше безнадеждно влюбена в свещеника отец Ралф.

Малко хора знаят, че актрисата, изиграла ролята на Меги, Рейчъл Уорд, е истинска английска аристократка, израснала в старо благородническо семейно имение и от люлката е заобиколена от добре обучени слуги. Следователно тя няма възможност да работи някъде като сервитьорка, както обикновено се случва в миналото на повечето холивудски звезди.

Компромиси

Освен това родителите на Рейчъл до такава степен обожават дъщеричката си, че умишлено си затварят очите за много от нейните действия, за които други родители със сигурност биха нашляпали детето си здраво. С присъщата английска аристократичност те невъзмутимо се правят, че „не виждат“, когато непълнолетната им дъщеря се връща след купон с приятели чак на сутринта. Не казват нито дума и когато 16-годишната Рейчъл заявява, че повече няма да ходи на училище, защото е решила да стане модел в Ню Йорк. И тъй като своенравното момиче е дарено с невероятна нежност и красота, тя не само че сбъдва намеренията си, но и прави чудесна кариера.

Естествената елегантност, грация и красота на Рейчъл не остават незабелязани от представителите на шоубизнеса и скоро хубавицата сключва изключително доходоносни рекламни договори с такива световноизвестни компании като Faberge и Revlon. Предложения за сключване на договори са получени и от други фирми...

Купони

Предвид своенравния и свободолюбив характер на момичето, би било глупаво да се предположи, че тя може да се задоволи само с работа. След изтощителните снимки, когато останалите момичета си лягат, премалели от умора и останали без крака, Рейчъл, сякаш нищо не се е случило, тръгва да обикаля нощни клубове, дискотеки и барове в Манхатън, където вече е станала редовен клиент. За щастие на сутринта по лицето й няма видими белези от тези партита, които не минават без алкохол и кокаин.

Що се отнася до феновете и обожателите, Рейчъл не може да се оплаче от липса на интерес още от училищната скамейка. Носи се слух, че на едно от партитата синът на Робърт Кенеди и прочутият плейбой Филип Джуно едва не се сбили за нея. И точно тогава, когато разглезената аристократка вече е отегчена както от феновете си, така и от прекалено бурния светски живот, получава предложение за главната роля в телевизионния сериал „Птиците умират сами“. Твърди се, че е предпочетена пред звезди като Джейн Сиймур, Мишел Пфайфър, Ким Бейсингър (навремето всички я наричахме Бейсинджър) и Оливия Нютън-Джон.

Рейчъл Уорд се съгласява без колебание, но впоследствие си скубе косата за това решение, защото няма достатъчно актьорски опит (твърде ангажирана като модел, тя е играла само дребни ролички в няколко филма).

Неувереност

Рейчъл нервничи през цялото време на снимачната площадка; струва й се, че прави всичко по-различно, отколкото би искал режисьорът и че не се справя изобщо. Но с появата на снимачната площадка на австралийския актьор Брайън Браун (който във филма трябва да играе съпругът на Меги Люк О’Нийл), всичко се променя. Екипът на филма наблюдава с почуда промените, настъпили в Рейчъл: тя не само става видимо по-спокойна, но и започва да играе много по-добре. Въпреки това все още малцина свързват всички тези промени с Браун.

Загадката на мистериозната трансформация на актрисата става ясна малко по-късно, когато един от актьорите в сериала забелязва целуваща се двойка. Изненада - това са Брайън и Рейчъл. А след като ги „хващат на местопрестъплението“, влюбените престават да се крият. Освен това Брайън, който също имаше много любовни романи преди, но като правило всички те някак неусетно винаги избледняват, този път е по-сериозен отвсякога. Увлечен от Рейчъл, той й предлага ръката и сърцето си. По-късно и двамата споделят, че веднъж, още в началото на връзката им, той й гледал на ръка и й предрекъл, че ще има три деца. Шегата е, че не познал от раз, че те ще са от него.

Когато чува желаното „да“, Брайън е развълнуван като малко момче. Той осъзнава чудесно разликата в техния произход. Тя е момиче от добро, заможно семейство, а той е от семейство на перачка, в което майката на бъдещия актьор, за да свърже двата края и да изхрани двете си деца, е готова да работи допълнително всичко, което излезе насреща.

Годеж

Разбира се, когато се срещна с Рейчъл, Брайън вече е изиграл много роли във филми и на театралната сцена, така че е обичан и признат от публиката. Той обаче е сериозно притеснен, че Рейчъл ще му откаже. Ето защо, когато по време на предложението той тръгва да отваря кутията с годежния пръстен, украсен с розов сапфир и диаманти, който е купил за нея, ръцете му треперят за първи път в живота му.

Що се отнася до Рейчъл, тя, след като вече е вкусила напълно различните изкушения на живота, с радост приема предложението му и се превръща в мечтаната съпруга. В същото време тя не само се съгласява да се установи в родината на Брайън - Австралия, но и да се установи в стара изоставена ферма. Оттогава минават много години. През това време щастливата двойка е сбъднала пророчеството и се е сдобила с три деца – Роузи, Матилда и Джо. Рейчъл Уорд и Брайън Браун все още продължават да се снимат във филми. И най-важното е, че те все още са заедно и все още изпитват чувството на първа любов, което ги е осенило на снимачната площадка на филма „Птиците умират сами“.

Признание

Този минисериал за болезнената забранена любов някога зае първо място в телевизионните рейтинги и получи всички възможни награди. Той беше показан с огромен успех в почти всички страни по света (въпреки че авторката на романа – австралийската писателка Колийн Маккълоу, по който е базиран филмът, не го харесва изобщо). А за Рейчъл Уорд филмът по същество се превръща в лебедова песен. Тя страда от съдбата на много актриси, които са известни на широката публика със своите звездни, но все пак единствени роли. Рейчъл, подобно на съпруга си Брайън, продължава да се появява във филми от време на време, но Меги от „Птиците умират сами“ си остава върхът на нейната кариера.