0

М еркурий става ретрограден в петък, 9 септември, и ще е така до 2 октомври, денят на изборите.

Това е третата ретроградност за годината на най-бързата планета, която настъпва в 18,38 ч българско време. Предишните бяха през януари и май, четвъртата започва на 29 декември, баш за Нова година.

Кармичен бумеранг

Периодът на влияние на ретроградния Меркурий е времето, за което астролозите казват, че е силен кармичен бумеранг, когато човек жъне плодовете на минали действия. Ако е работил усилено, упорито е вървял към целите си, но в същото време е поддържал мир и хармония в душата си, сега той ще получи три до четири пъти повече, отколкото може да разчита в обикновени условия. Ако човек е мързелувал, шикалкавил, влизал е в безпринципни конфликти с другите – да очаква своеобразно възмездие от съдбата. Времето на ретроградния Меркурий носи и положителен заряд, защото помага да се поправят някои грешки, да се научат уроци на съдбата и да се затворят стари рани. Не е време да се започват нови неща, а да се довършват предишни, които са били изоставени или отложени.

Позиции

Сегашният ретрограден Меркурий започва навръх пълнолунието (което е в събота, в 12,59 ч българско време) и този път най-силно ще тормози представителите на зодиите Везни, Овен, Рак и Козирог, а традиционно и Дева, чийто покровител е. Обърквацията, както пееха навремето П.И.Ф., минава през всички зодии, но горните са най-силно засегнати. И тук принципът е, че когато нещо е зле за едни, то е полезно за други. В този аспект обратната фаза на Меркурий ще е полезна донякъде за някои астрологични знаци, на първо място за Близнаци и Водолей, а след това за Лъв и Стрелец. Астролозите казват, че индивидуално всичко си зависи от рождената карта на всеки един човек.

Но като правило ретроградният Меркурий се отразява зле на комуникациите. Принципът е: едно му говориш, друго чува. Всякакви видове техника и обслужването й ще има спънки. Проблем ще има с подписването на нови договори, но пък ще са облагодетелствани изпълненията на старите и завършването на забатачени проекти.

Меркурий в ретроградната си фаза влияе зле и на връзките в личните отношения. Може да се каже, че това ще е време за повече бърз секс и за по-малко емоции и любов.

Традиционно това не е време за крупни покупки, създаването на нови бизнес отношения, за презентации. Също не е добър период за започването на ново обучение, което в нашия случай малко ще пообърка плановете в началото на новата учебна година, но пък след това нещата бързо могат да бъдат наваксани.

Хаосът, който създава тази ретроградност обаче може и да е полезен, особено, ако има план Б.