0

М илена Милева е лектор и специалист по семейнo-родова астрология. Определя себе си като „търсещ човек и заклет практик“.

Създател е на метода „Аугуста Монада“. Разговаряме с астроложката за родовите корени и семейните тайни.

- Завършили сте строително инженерство и право. Какво ви отведе към астрологията, г-жо Милева?

- Имах всичко, което човек припознава като важно в живота – любима професия, чудесен съпруг, дете, добро материално положение. Въпреки това чувствах необяснима празнота, чийто източник не ми бе понятен. Това ме накара да потърся отговори в по-духовните области на познанието. Но там невинаги откривах логиката и практичността, които търсех. Докато не се срещнах с астрологията...

- Специалист сте по семейно-родова астрология. Звучи, сякаш сте в състояние да разкривате дълбоко крити семейни тайни, загадки от фамилната памет, които биха помогнали на даден човек да разбере себе си, своите собствени деца, внуци, роднини. Така ли е?

- Семейно-родовата астрология е специфична част от астрологичното познание, която разглежда взаимовръзките на човека с неговото семейство, род, нация. Моят интерес в тази област е от години. В нея човек може да намери много отговори както за себе си, така и за сложните динамики, протичащи в неговите два рода. И да! Това знание помага да разбереш какъв е потенциалът ти, каква е житейската ти мисия и с какъв инструментариум разполагаш, за да я осъществиш. Помага да разбереш близките си, да ги приемеш и са уважиш правото им „да грешат“.

- Написали сте две книги, посветени на рода: „Родови благословии“ и „Пътят Аугуста Монада“. Какви послания изпращате чрез тях на читателите си, разкажете повече?

- „Родови благословии“ беше първата ми книга. Бях провокирана от факта, че обичайно се обръща много внимание на негативни прояви в семейството и рода, каквито са клетвите, например. Но почти нищо не се говори за благословиите, които биха помогнали на всеки, който търси връзка с корените си.

„Родови благословии“ съдържа множество благословии за някои от най-важните моменти в живота – зачеване, раждане, дом, брак, развод, здраве, помирение, смърт. И не само! В нея могат да бъдат открити още много измерения на любовта, която ни обединява на енергийно ниво – към съпрузите и партньорите (независимо дали са бивши или настоящи), към децата – родените и неродени, към близките, дори към враговете и тези, които са ни наранили.

„Пътят Аугуста Монада“ е плод на дългогодишния ми труд в областта на родовата астрология. Чрез нея исках да дам възможност на всеки да може сам да направи анализ на наталната си карта от гледна точка на рода. Не само да разчете своята, но и тази на децата, партньорите, родителите, братята и сестрите си.

- А какво представлява методът „Аугуста Монада”, чийто автор сте?

- Това е практичен, индивидуален процес. Едно лично и вълнуващо пътуване към дълбините на вътрешния ни свят с духовната подкрепа на рода и семейството. Преминаването през него има много ползи за личността, но не само. Процесът води и до трайно хармонизиране в семейно-родовата система.

- Не криете, че лично сте преживели среща с родовата си душа и това е променило живота ви. Какво се случи?

- Много лична история. Само ще кажа, че от онзи момент нататък животът ми придоби смисъл, който ми разкри неподозирани хоризонти. За всеки, преминал по пътя Аугуста Монада, преживяването е сакрално, но е факт, че промените са значими и трайни.

- Според вас тайните притежават своя специфична динамика и това е особено вярно за тези, свързани с родовата система. С какво се отличават тайните на рода?

- С това, с което се отличава всяка тайна. А именно с желанието ѝ да стане явна. Тайната няма давност. Дори когато членове на семейната и родовата система са успели да я опазят приживе, тя продължава да съществува на енергийно ниво и „стремежът“ ѝ да стане видима понякога определя динамиката в живота на следващите поколения.

- Миналия декември от Семейния кодекс падна „тайната на осиновяването“, с което осиновени деца ще могат по-лесно да получават информация за своя произход. Сигурно много се питат и как би им се развил животът, ако бяха израснали с биологичните си родители. Какъв е вашият поглед към тези теми и табута?

- Осиновяването е изключително благороден акт от фактологична гледна точка и много деликатен, когато говорим за родови енергийни нива. Осиновените деца „принадлежат“ на енергийните родови полета на биологичните си родители. В този смисъл за тях е здравословно да знаят кои са те. Това знание е важно за осиновените деца, без значение дали биологичните им родители биха искали или не да установят връзка с тях, дали ги приемат или не. То им дава свободата да продължат живота си в мир със себе си, родовете си и, разбира се, с подкрепата и любовта на осиновителите си.

Има много нюанси, които е добре да се вземат предвид във връзка с различните случаи, но ако се опитам да обобщя, бих казала следното: за да се постигне баланс на енергийно ниво в случаите на осиновяване, е по-добре осиновеното дете да знае кои са биологичните му родители, отколкото обратното. Това е сериозна, обширна и важна тема, на която посветих една от молитвите-благословии в сборника „Родови благословии“.

- Въпрос с конкретен пример: съпруга знае със сигурност, че мъжът ѝ е осиновен и иска да научи повече за биологичните му родители най-малкото заради децата, родили се в този брак. Обезкуражена е и не успява да стигне до никаква информация. Какво бихте я посъветвали?

- Съпругата само би могла да бъде съпричастна с желанието на съпруга си да разбере кои са биологичните му родители. Но не е редно тя да ги търси без неговото съгласие или въпреки него. Това са лични неща, личен път и той няма начин да бъде извървян от някой друг независимо колко добри и искрени са намеренията му.

- Съществуват най-различни житейски ситуации като брачни отношения, в които съпругът никога не научава, че не е биологичен баща на детето си; паралелни връзки; злоупотреби с наследяване; престъпления, свързани с упражняване на власт и контрол. Разбирам, че имате такава лекция – „Динамика на тайните“, която третира подобни проблеми. Има ли правила какво трябва да предприемат хора, преживяващи такива катаклизми?

- Именно на тази тема е посветена третата книга, която подготвям. Динамиката, свързана с тайните, е сложна и многопластова материя. Но ако трябва да дам само един съвет, той ще бъде следният: Старайте се да казвате истината, колкото и болезнена да е тя за вас и хората, които обичате. Защото, както е писано в Евангелието на Йоана: „Ще познаете истината и истината ще ви направи свободни”.

- Мнозина се интересуват от теми като Кабала, карма, семейни констелации. Как бихте ги обяснили по възможно най-достъпен начин?

- Това са много обширни и сериозни теми, които не могат да бъдат обяснени с няколко думи. Все пак ще се опитам да ви отговоря.

Кабала (в превод означава „получаване“) е един от четирите стълба на езотеричното познание за света. Тя носи изключителна мъдрост и е с огромно практично приложение, описано в книгите „Зоар“ (в превод „сияние“) и постулатите на закона „Тикун“ (в превод „поправка“).

Като понятие кармата в последните години придоби голяма популярност, но ми се струва, че не така стоят нещата с разбирането какво всъщност е тя. Трудно ми е да формулирам какво е карма с няколко думи. Може би все пак е важно да знаем поне превода ѝ – „действие“. Кармата обаче не е дума, идея, концепция или мисъл. За да разберем същността и значението ѝ, е нужно много по-задълбочено вникване в нейния смисъл и законите, които я движат.

А методът „Семейни и системни констелации“ е създаден от немския философ, психотерапевт и богослов Берт Хелингер. Този метод работи на енергийно ниво и има за цел постигане на баланс и изцеление в семейно-родовата система.

- Според ваши колеги с настъпването на пролетта навлизаме в същинската нова година. Може ли да се каже, че има общ знаменател за всички ни в семейно-родов план през нея? Какво да очакваме?

- Астрологичната година наистина започва с настъпването на пролетта. Но не бива да търсим общ знаменател за всички ни, особено в семейно-родов план. Ако все пак има такъв, нека той е да бъдем добри хора. Понякога това е достатъчно.

Молитва-благословия при неизвестни родители

Аз, (името на молещия), се обръщам към Висшата сила (или я наречете с името, с което я припознавате - Бог, Вселена...) с благодарност, че получих от родителите си най-големия дар за всеки човек – живота! Старая се да го случвам по най-добрия възможен начин, на който съм способен/а.

Но бих искал/а да го живея още по-пълноценно, затова моля Висшата сила (или я наречете с името, с което я припознавате - Бог, Вселена...) да ми помогне да установя осъзната връзка с родовата енергия на рождените ми баща и майка, които нямах привилегията да познавам лично.

Отгледан/а съм от осиновители/приемни родители, които почитам и обичам за всичко, което са направили за мен. Но за да продължа пътя си като уверен, спокоен и хармоничен човек, имам нужда да помоля рождените си предци за благословията и подкрепата им.

Нека ме дарят със здраве, радост, щастие и успех! Нека пресекат пътя ми с добри хора – приятели, колеги, съмишленици. Нека ми помогнат да срещна точния човек, с когото да създам семейство и отгледам деца, които също да бъдат благословени и свързани със силата, идваща от родовите корени на рождените ми майка и баща.

Искам да уверя Висшата сила (или я наречете с името, с което я припознавате - Бог, Вселена...) и предците си, че не тая никаква омраза, болка или претенция за това, че съм изоставен/а от рождените си баща и майка. Имаше време, когато това не беше така, но сега знам, че те са направили най-доброто, което им е било възможно, и им благодаря за това, че са ме създали. Съзнавам, че трудностите, през които преминах, терзанията, които преживях, са били само стъпка към по-доброто ми бъдеще. Бъдеще, което вярвам, че заслужавам! Бъдеще, което моля да бъде благословено от всички вас - предци на моите рождени баща и майка.

Днес аз свеждам глава пред всички вас, които сте били преди мен! И ако чувате горещата ми молба, благословете - сина си/дъщеря си (името на молещия).

Благодаря ви! Амин!