0

С пукването на пролетта настъпи и астрологичната нова година. Тя обаче носи и серия от знаменателни астрологични събития - лунно и слънчево затъмнение, за които вече се появиха доста апокалиптични прогнози. Наблюдения от дълбока древност са установили, че т.нар. космически сенки отключват сгъстена серия от лични и обществени събития седмица-две преди настъпването им и до няколко месеца след това. А какво вещае сега небосклонът за България и света, разговаряме с астролога Мира Кунева.

- Г-жо Кунева, с настъпването на пролетта се отбелязва и началото на астрологичната нова година. Защо се счита, че тя настъпва точно сега?

- Зодиакът започва от 0:0 градуса на първия астрологичен знак Овен. А тази седмица (на 20 март) Слънцето влезе в тази нулева точка, от която започва обиколката си по зодиакалния кръг. Иначе различните календари отразяват и различни системи за летоброене. Този, който ние познаваме и по който честваме новата година на 1 януари, е въведен от римските Цезари. Китайската нова година пък е била свързана винаги с новолунието във Водолей.

- Пролетта предлага букет от знаменателни астрологични събития. На 25 март е първото - лунно затъмнение. Как ще се отрази то на България?

- По теория лунните затъмнения засягат повече народа и обикновените хора. Счита се още, че за разлика от слънчевите те не носят някакви големи събития на международната сцена. От друга страна като цяло и около двете космически явления се наблюдава зачестяване на природните бедствия, наводнения, трусове или нещо друго.

Конкретно лунното затъмнение идната седмица засяга повече емоциите, здравето, отношенията на хората със себеподобните им. Което вече действа в живота ни. В картата на това затъмнение има две противоположни тенденции и влияния – Луната се намира във Везни, а Слънцето ще бъде в Овен. Според повелите на първия знак хората се стремят да балансират своите връзки и отношения на база компромиси. Докато при втория случай човек иска да реализира себе си, подчинява се на собствените си его импулси. И като капак е пълнолунието, което винаги носи някаква криза в личните връзки, в партньорските работни отношения. На база всичко това очаквам да има борба между двете начала - „Ние сме“ и „Правим компромиси“, докато Слънцето в Овен ще подтиква хората да теглят каруцата в другата посока, където девизът е „Аз съм“. Поради това около 25 март всички трябва да внимаваме в личните отношения, в желанието си да налагаме себе си, без да съблюдаваме реакцията на другите. При много хора ще има любовни емоции, развитие на лични връзки в посока кулминация. Други пък могат да стигнат до извода, че вече няма смисъл да продължават и да се стигне до логична раздяла.

Всичко ще зависи от това дали това затъмнение засяга лични планети от хороскопа ни или ъгли. При всички положения най-засегнати откъм събития ще са представителите на Везни и на Овен.

- При какви условия могат да се наблюдават позитивни влияния у различните зодии?

- При точни съвпади в личния хороскоп например. При доста хора може да има положителен развой в контактите и връзките – да вземат важни решения в тази сфера, да се появят значими хора, партньори в живота им. Други ще усетят зелена светлина сякаш свише да реализират някакви проекти. Трети ще видят, че нещо, за което отдавна са се борили, точно сега разцъфтява.

- Как ще се отрази лунното затъмнение на България?

- То попада в четвъртия дом от хороскопа на държавата ни, близко до Сатурн. У нас най-вероятно в следващите седмици и месеци ще се говори доста за земята, за земеделието. Възможно е, когато се случи и второто затъмнение (слънчевото през април), да се отключат и някакви наводнения. Най-хубавото е, че не само лунното, но и слънчевото затъмнение няма да са видими от територията на България. Така ще ни се размине челният сблъсък с опасните им енергии, тенденции и събития, които носят и отключват. Защото има едно древно правило, ако едно затъмнение не е видимо от дадена територия, то не може да произведе много големи съдбоносни събития, кризи и заплахи там, говорим на държавно ниво.

- И все пак политиците ни от различните партии и коалиции доста се карат тези дни. Има ли това отношение с космическия момент?

- Както вече споменах, по оста Везни-Овен, активирана от лунното затъмнение, партньорските отношения и коалициите са поставени на сериозен стрес тест. В първия знак правим съдружия и компромис, Овенът обаче дърпа чергата към себе си, без да се съобразява с никого. Според мен, ако могат политиците ни да се разберат, би трябвало да стане до към 25 март, когато да се излезе с някакво решение. Обнадеждаващото е, че в началото на април ще има раздвижвания в картата на България с добри аспекти.

- След края на месец март навлизаме в един преходен период, наречен коридор на затъмненията и считан за доста критичен. Бихте ли обяснили този феномен, както и произхода на самия термин?

- Най-общо казано с него се обозначава времето между настъпването на две затъмнения – в случая между 25 март и 8 април. Винаги в тези периоди трябва да контролираме собствените си емоции и здраве. По-чувствителните ще имат периоди на безсъници, на вътрешно напрежение, на нервни изблици, може да се наблюдават и флуктуации не само в поведението, но и в кръвното налягане. Понякога това е фатално, защото човек може да изгуби контрол, докато шофира автомобила си. Ситуацията тази пролет се усложнява, тъй като в коридора тече един много неприятен съвпад между Марс и Сатурн, който ще е активен между 2 и 15 април. Той се случва на около две години веднъж и освен че носи природни бедствия, инциденти с катастрофи, прави хората изключително напрегнати, агресивни и недоволни. Така че първото нещо в тези дни е да се пазим от собствената си агресия, но и от заплитане в конфликти с околните. Особено по-лабилните хора няма да се чувстват много уравновесени. Да внимаваме още и за инциденти, било на работа или вкъщи. Големите решения в живота ни също не е добре да взимаме в коридора на затъмненията - за инвестиции, покупки, сватби, напускане или смяна на работа и др.

- На 8 април предстои слънчево затъмнение. Какво е характерно за него на база мястото от зодиака, в което ще настъпи?

- Слънчевите затъмнения по правило се свързват с лидерите, с крале и с правителства – въобще с факторите, които ни управляват и вземат решенията за света на мунданно ниво. Още седмица след настъпване на събитието може да се случат промени на такова ниво, но на териториите, върху които пада космическата сянка. Доста астролози в чужбина вече коментират, че затъмнението, ставащо в 20-тия градус на Овена, ще засегне астрокартите на Русия и САЩ. Там в следващите месеци ще има сериозни събития. По-големият проблем за мен сега е, че енергията на слънчевото затъмнение ще подсили като през лупа този опасен съвпад Марс-Сатурн. По повод агресивната астрокартина и на Изток, и на Запад вече се появиха прогнози, че краят на света е близо, че именно за това е бил говорил и Нострадамус. Аз считам, че светът няма чак да загине тази пролет, но ескалация ще видим в зоните на военни конфликти, а може да има и начало на нови. Вероятно ще видим и промяна в лидерството на някои държави, а оттам и обрат в техните политики.

- А нас какво ще ни засегне?

- В края на март и началото на април ще има съвпад между Юпитер и Уран. Той е веднъж на 12 години. Това е важно за световната икономика и за националната ни в частност. Най-вероятно в комбинация със затъмненията ще се отключи една глобална рецесия. От една страна ще изкристализират браншове с големи проблеми, а от друга ще се види кои ще са другите сектори с прилив и подем. От лятото на 2024 година във втората група ще има стремглаво развитие. От зодиите отново потърпевши (в добра или лоша посока) ще са Овен и Везни.

- И сякаш всичко това не стига, ами на 1 април започва ретрограден Меркурий. Има ли спасение от хаоса, който сигурно пак ще предизвика той, било в личните отношения, било в трафика или развалените елуреди?

- Меркурий ще влезе в ретроградната си фаза в знака Овен, от което можем да заключим, че хаосът наистина ще е много сериозен. Хората много бързо ще искат да взимат решенията си, ще действат по-импулсивно, но това ще вдига рязко възможността за грешки. Ще се говори бързо и необмислено, което допълнително ще създава предпоставки за конфликти. Към това можем да прибавим проблеми с елсистеми и уреди, грешни действия с машини и транспортни средства, което е предпоставка за опасни инциденти. А най-вероятно ще има и ръст на грешно изпратените пратки по пощи и куриери – така че хаосът наистина ще си е доста голям поне до 15-18 април.