0

- Г-жо Матева, месец ноември предлага доста събития в рамките на херменевтичния закон – каквото на небето, това и на земята. В този смисъл как ще ни се отрази краят на ретроградната фаза на Сатурн?

- На 8 ноември Сатурн се отправя в директно движение. Планетата е господар на знака Козирог. Изобразен от Кронос в Старогръцката митология, в днешни дни представлява закона, структурата, времето, старостта, студа, страха, основите и сигурността. Може да го намерите в стрелките на часовника, между задачите в работния тефтер, в планираната среща, свещичките на тортата, в отговорността на лекаря, в съвета на баба и опита на дядо. Той е скица, проект, план, приоритет, време и резултат. Там, където всичко е подредено, предвидено и отлично оценено.

Сатурн всяка година е ретрограден в период около 4-5 месеца. Започва да строи, но винаги стратегически избира да се върне към започнатото и да анализира до детайл стореното.

И сега неговото ретроградно движение може би забави някои наши проекти, но именно те имаха нужда от нашето внимание и нова гледна точка. С директното движение на Сатурн очаквайте развръзка на затънали във времето проблеми и нерешени загадки. Очаквайте яснота, подреждане и отговори. Той е готов да даде енергия на старите ви занимания и да вдъхнови новите. Вече е загрижен за нашите резултати и решително ще ни носи повече спокойствие, конкретни решения и инициативност.

- Кои знаци ще бъдат засегнати по-силно и по-слабо от сатурновото влияние?

- Пряко засегнати и облагодетелствани от директното движение на планетата са родените с асцендент Рак и Козирог. Те могат да очакват отворени врати и пищни трапези от резултати в личен и професионален план.

Родените в първа декада Овни, Раци, Скорпиони, Козирози и Риби ще започнат да намират своите отговори, подкрепа и късмет. Тях Сатурн е подлагал на изпитания през последните месеци и изпил търпението им. Предстои почивка от грижи и проблеми. Следва яснота, разплитане на казуси и светлина по пътя.

Родените в първата декада Близнаци, Деви и Стрелци ще бъдат поставени пред важни за бъдещето им избори. При тях събитията може да са неочаквани и по-трудни за приемане. Вярвайте, че това, което се случва, е най-доброто за вас. Обмисляйте добре решенията си и приемайте с лекота тези на околните. Отворете широко вратата си за нови емоции и позволете старите да напуснат живота ви.

- А защо тази планета се счита за толкова страшна?

- Тя не е страшна, а изискваща и проверяваща. Страхът на емоционално ниво се управлява от Сатурн. Изпитват го онези, които са чували митове за влиянието на планетата, или онези, които са преживели нейните уроци. Онези, които са отговорни, съвестни и последователни в решенията си, нямат място за притеснения. Хрумва ми да сравня планетата с добре организирана и с перфектен мениджмънт строителна фирма, която последователно изисква от нас да ревизираме, ремонтираме и обновим определени сфери от живота си. Онези, които са съгласни – нямат проблеми. Тези, които не намират сатурновите съвети за важни, срещат неговия гняв и разруха. И в крайна сметка той разрушава всичко построено и тогава ни е много по-трудно да започнем отначало. Вслушвайте се в неговите съвети, приемайте приятелски забележките му и той ще ви помогне за всичко, от което имате нужда.

- До началото на 2024 година Сатурн, вървейки директно по небосклона, отново ще извърви същия път, по който мина преди ретроградната си фаза. Какво да очакваме тогава?

- До 10 февруари 2024 година Сатурн за втори път ще мине по-пътя, по който мина, преди да бъде ретрограден, или професионално казано се намира в ретроградна сянка. Времето дотогава ще ни даде възможност за поправка на дела, анализ на отношения и ревизия на това, което вече сме започнали. Ще имаме възможност да минем още един път по старите пътечки, преживели уроците или подаръците на Сатурн, по-мъдри, решителни и уверени в собствените си избори с воля и кураж.

- Венера, планетата, свързвана с любовта и финикийските знаци, гостува в партньорския знак Везни. Ще ни донесе ли това повече пари или любов?

- О, да. Венера е вдъхновение, разкош, любов, топлина, красота, уют, хармония, материална сигурност, класа, престиж и свързване. Знак Везни е естествен мост между двама, съгласие за среща, сключен договор, разбирателство, партньорство, отстъпване, приемане, баланс и грижа. До 5 декември планетата ще бъде гостенка в знака на Везната и ще ни носи повече бизнес успехи, любов и разбирателство.

До 23 ноември е хубаво да довършите започнатото, да учите, събирате информация и да структурирате задачите си. Венера ще носи желание за разбирателство, но други планети ще изпитват търпението ни. След 23-ти вече е подходящо да организирате важните си срещи и да постигате добри резултати. Дните са подходящи за сключване на брак, подписване на бизнес споразумения и стартиране на проекти. Очаквайте от това време повече разбирателство и търсене на път един към друг. Споделените чувства ще намират пристан в сърцето на вашия партньор. На работа високият тон ще бъде заменен с покана за с кафе и смислен диалог. Затворената врата ще бъде открехната за искрена прегръдка, усмивка и обич.

- През ноември се отърсваме от влиянието на тежките октомврийски затъмнения, като някои астролози считат, че именно те са подпалили войната в Близкия изток. Имат ли основание?

- На 28 октомври се случи пълнолуние на 5 градуса в знака Телец, съпроводено с частично лунно затъмнение.

Събитието затвори последната серия от затъмнения за 2023 година и завърши цикъл от кармични за Земята процеси по оста Телец-Скорпион, които започнаха своята история на 19 ноември 2021 г. Със сигурност не само затъмненията имат влияние върху тези процеси, но мисля, че и те са повлияли на войната в Близкия изток.

Личното ми мнение е, че докато кармичните възли са по оста Овен-Везни и Плутон се връща в Козирог, светът ще се променя. Това ще продължи до края на 2024 г. Предстоят нови споразумения, договорености и се надявам мир. Овенът иска територии, власт, влияние и надмощие. Везната търси разбирателство и хармония. Знаците са противоположни и крайни за времето, в което живеем. От нас, хората, зависи какви избори ще правим. Звездите ни дават избор да бъдем и добри.

- Месецът на кои зодии ще донесе повече сполука в делата?

- До 21 ноември Слънцето ще носи надежда и повече успех за родените във втората и третата декада Раци, Скорпиони и Риби. Няма да подмине със своите подаръци и родените под втора и трета декада Козирози и Деви. Всички те ще се радват на повече подкрепа в плановете, добро настроение и лично удовлетворение. Повече почивка без излишно натоварване трябва да си позволят родените във втора и трета декада Телци, Лъвове и Водолеи. За тях ще бъде разумно да извършват рутинните си задължения и да избягват нови начинания.

След 21 ноември ще радва с лекота, късмет и напредък в делата на родените в първа декада Овни, Лъвове и Стрелци. Те могат да очакват реализирани планове, повече спокойствие и хармония в делата. Отдадени на почивка и рутина трябва да бъдат родените в първа декада Близнаци, Стрелци и Риби. Те трябва да използват периода, за да довършат започнатите проекти и да обърнат внимание на собствените си интереси.

- Има ли някакъв по-сложен и рисков период през месец ноември?

- Да. Между 8 и 14 ноември избягвайте рискови начинания, конфликтни ситуации и важни разговори. Обичта на Венера ще бъде засенчена от конфликта между Марс и Уран, който ще носи напрежение и конфликтни ситуации в политически и обществен план.

- Идния понеделник предстои новолуние, а напоследък стана модно практикуването на различни благоденствени ритуали в този момент. Какви мечти може да ни сбъдне сега новата месечина?

- Предстои обновяващо новолуние в знак Скорпион, което ще се случи на 13 ноември (понеделник), в 11:27 часа, на 20 градуса в знака. За мен това новолуние е най-силното от гледна точка на обновяващото и трансформиращо въздействие. Знак Скорпион събира в себе си силата на смъртта, трансформацията и раждането на нещо ново. Имаме възможност за тотална промяна чрез разделяне на духовно и на материално ниво с мисли, идеи, хора, навици, начин на живот, задължения, отговорности и решения.

Изберете първите 8 часа от началото на събитието и изпишете или визуализирайте 1-2 ваши най-силни желания. Изписването може да се случи в тефтер или лист хартия. Тези, които умеят да създават намерения чрез визуализация и изричане, могат да не ги записват. Изберете наричания, които най-много усещате като свои. Например: избирам да реализирам, успявам да сбъдна, решавам, получавам, избирам и др.

Изписвайте желанията със сърце и любов. Преживейте ги като изпълнени и осъществени в реалния живот. Знакът Скорпион управлява и здравето в областите пикочен мехур, дебело черво, анус, полови органи и система. Сега е моментът да пожелаете оздравяване и намиране на правилните лечители в областта на тези органи и проблеми:

„Решавам здравословните си проблеми с...“.

„Намирам правилната информация за мен“.

„Намирам най-добрия лекар или лечител за мен“.