0

- Г-жо Матева, легендарната пророчица Слава Севрюкова казваше, че астрологията е древна наука, но ключът за нея е изгубен в хилядолетията, та тепърва човечеството го преоткрива. Може би в тази посока работят и новите книги в областта. Наскоро вие издадохте своя, какво познание отключвате в нея?

- Аз смятам, че в последните десет години достъпът до невидимия свят и езотеричните науки е все по-възможен и открит за нас, хората. Моята книга „Между кармата на Луната и мисията на Слънцето“ е врата към дома на астрологията. Двете небесни тела са стрелки в биологичния ритъм на живота и основна част на характера ни. Слънцето е нашата зодия, а Луната е най-нежното и в същото време сигурно небесно тяло в хороскопа ни.

С книгата съм дала отговори на следните въпроси, свързани със зодията ни: Защо съм избрал да се родя зодия...? Каква е основната енергия, която нося? С какво е хубаво да се занимавам? Коя професия е в синхрон с моята мисия?

Луната съм разгледала като ресурс на нашия кармичен опит от предходни прераждания. Тя е онова, което знаем и можем и няма нужда да учим сега. С нейното знание сме по-уверени в своите умения, качества и силни страни.

В средата на книгата давам информация и за всяка фаза на Луната, ритуали за сбъдване на желания, изчистване на дома и работното място и характеристика на всеки лунен ден.

Специално внимание съм отделила на здравето и връзката му с двете небесни тела. Защото всяка част и орган от човешкото тяло се управлява от отделен зодиакален знак. Така например по информацията, която давам, човек би могъл да избере дата за операция или медицинска процедура (стига да не се касае за спешен проблем, разбира се).

И като предястие за феновете на астрологията съм подготвила достъпно описание на домовете в астрологичната карта. Всъщност цялата книга съм се стремила да е на един по-достъпен език. В този смисъл тя е подходяща както за обучаващи се в астрологията и любители на тази наука, така и за родители, тийнейджъри или хора, загубили пътя си.

- Знаем, че Луната дирижира нашия биоритъм, океаните и моретата, природата. С какво още влиянието й е важно за битието ни?

- Луната е най-важното небесно тяло за живота на нашата планета. Тя е най-бързото небесно тяло и спокойно мога да я сравня с дишането ни. Нежна, фина, незабележима, но изключително важна за съществуването ни. Всеки календарен ден отговаря на настроението на Луната и дава ценна информация и рецепта за успешно и хармонично ежедневие. Тя може да ни посъветва кога да отидем на фризьор, на зъболекар, да стартираме бизнес, да инвестираме или да се ваксинираме. Има дни, които не са подходящи за дадени процедури и тогава те са неуспешни.

- Християнството като религия отрича източния мироглед за прераждането на душата. В случая астрологията го подкрепя, как обаче месечината отразява нашата карма?

- Луната е коренчето на нашето съществуване, защото носи паметта на душата ни от предходни инкарнации. Уменията, които знаем и можем. Тя е небесното тяло, което описва нашите придобити качества от миналото. Тя е онова, с което идваме на този свят. Носим го дълбоко в душата си, мислите си и в реакциите си. Дарбите, отразени в позицията на Луната в хороскопа ни, са нашите оръжия и инструмент да се справим с трудностите и предизвикателствата сега. Те са подарък и ресурс, който може да използваме смело и осъзнато. Достигаме до нейната същност и потенциал в моментите, в които сме сами и оставаме само с това, което усещаме като истински свое. Тогава слизаме до основите на това, което имаме и се спасяваме чрез потенциала на Луната в картата си. Тя е двигателят на нашето желание и стремеж за оцеляване в трудни ситуации.

- Според вас в този живот можем ли да ползваме опитност от минали прераждания?

- Да, разбира се. Предходните инкарнации на душата ни са оставили своя отпечатък и сега ние несъзнателно можем да разчитаме на тях. Можем да ги наречем дарби и да ползваме ресурса на тези знания и умения.

- Например моята Луна е в Овен по рождение. Как тълкувате това?

-О, прекрасна е тази Луна. Какво по-хубаво от това да идваш в този живот с арсенал от сила, енергия и заряд да покоряваш. Тази силна, уверена и огнена Луна прави човека устойчив на бури, амбициозен, напорист, нетърпелив, борбен и задължително успешен във всяко начинание.

Негативна черта на тази позиция е нетърпението и бързането. Нейните притежатели търсят бързи резултати и се отегчават, когато се налага да бъдат търпеливи. Обикновено не им се отдава, защото те имат нужда от цели, успехи и победи сега и веднага.

От гледна точка на потенциала, който тя носи от предходни животи, можем да си представим активен мозък, бърза мисъл, категорични решения и кардинални действия. „Такъв съм“, обобщава цялото описание на самооценката, която притежава човекът с такава позиция на Луната в картата си. Сякаш зарядът и преследването на цели и върхове са вплетени дълбоко в същността на тези хора.

- В книгата си давате подробна информация и за позицията на Луната спрямо 12-те дома. Защо всъщност е важно това при разчитането на хороскопа?

- За каквото и да говорим, свързано с астрологията, винаги и при всички случаи трябва да обръщаме внимание на домовете в рождената карта. Те са структурата, скелетът и основите на всеки хороскоп. Негово начало бележи изгряващият знак в момента на нашето раждане и той е главният архитект на рождената ни карта.

Началото на първи дом е нашия асцендент. Той носи ключово значение за свързването ни с околния свят и обкръжението, в което ни се налага да съществуваме ежедневно. Всеки дом има свой естествен управител, който като добър хазяин налага своите правила и изисквания. Образно казано той възпитава планетите, попаднали в него по определен начин, коренно различен от този на съседния дом. Например планетите, попаднали в 1 дом, се отглеждат и учат на живот от Овена. Той със сигурност ще ги научи на сила, борбеност, категоричност и известен егоизъм. Ако имаме планета, израсла в противоположния 7 дом на знак Везни, то тя ще бъде научена на съобразителност, тактичност, дипломация и търпение. Всяка наша планета носи качествата на знака, в който се намира, но те могат да бъдат развити спрямо средата им на живот или стопаните на дома, в който са израсли.

- А каква е връзката между пълнолунията и новолунията и знака, в който се случват?

- Връзката на двете основни фази на Луната е, че в тях главни герои са Луната и Слънцето. На новолуние двете небесни тела се обединяват в топла прегръдка с желание и грижа да бъдат близо до нас. Тогава връзката на Космоса със сърцата ни става по-силна, ясна и магична. Обикновено всяко новолуние се случва в различен знак един път в годината. То засяга темите на знака, в който се случва и е способно да реализира наши желания в тази сфера.

На пълнолуние светилата застават едно срещу друго в категорично желание да направят анализ и ревизия на пътя си. Тогава от жителите на Земята също се изисква да забавят ход, да се замислят и отстранят от живота си излишни грижи, задължения, ангажименти и дори отношения.

Например, ако има новолуние в знак Рак, можем да си пожелаем нов дом, сили и възможност да ремонтираме настоящето си жилище или пък да си купим вила или друга придобивка. Ако има пълнолуние в същия знак, тогава трябва да помислим за баланса между работата и семейното си огнище. Дните около пълната Луна (в които се намираме през тази седмица – б.р.) са подходящи за приключване на стари и вече неудобни модели на живот, изчистване на дома и изхвърляне на всичко ненужно.

- Кога е удачен момент за сватба, начало на нов проект или изчистване на дома?

- На подобен въпрос, свързан с най-доброто време, отговор дава елективната астрология. Това е дял от науката, която задава правила за избор на най-добър период за стартиране на ново начинание, брак или нещо друго, в което търсим успех.

На първо място изборът на дата трябва да е съобразен с рождената карта на съответния човек, но в най-общ план основните изисквания са да няма ретроградни Меркурий, Венера или Марс на небето. Друго важно правило е Луната да е нарастваща или това е времето между новолуние и пълнолуние. Трябва да се избягват и моментите (часовете/дните), в които Луната е без курс.

- Нека да преминем към слънцето в хороскопа ни. Как мислите, защо точно на него се отрежда главната роля в пиесата на нашия живот?

- Слънцето в хороскопа е нашата зодия. Всяка зодия е носител на енергия и сили. Хората от една зодия имат една голяма мисия, която ги обединява и всеки човек със Слънце в даден знак има ролята да развие в живота си енергията на това зодиакално съзвездие.

Ще дам информация за мисията на всяка зодия:

Овенът има за задача да пали, събужда и повежда. Телецът има ролята да съхранява, цени и създава удобство. Близнаците са пратеници на информацията. Раците са тук да създават уют и да обичат. Лъвовете ни учат да творим и забавляваме. Девите ни учат на усърдие и трудолюбие. Везни са тук да ни учат на партньорство и баланс. Скорпионът е спасител. Той ни учи да оцеляваме и да се съхраняваме. Стрелецът ни води към правдата, справедливостта и науката. Козирогът ни учи на постоянство, упоритост и стабилност. Водолеят ни учи да се променяме, развиваме и уважаваме. Рибата ни възпитава на смирение, прошка и състрадание.

В зависимост в кой дом се намира Слънцето става ясно какви са подходящите професии и занимания, които могат да развиват енергията на Слънцето и да достигат реализиране на мисията.

- Пишете, че в зависимост от декадата, в която сме родени, придобиваме качества и на други астрознаци, бихте ли обяснила какви са тези подзодии?

- Времето на всяка зодия трае около 30 дни. Те условно са разделени на три десетдневки и се наричат декади в астрологията.

Първите 10 дни са първа декада, вторите са втора декада и третите са трета декада. Всяка декада носи качествата на следващия знак от същата стихия. Винаги първа декада на знака носи енергията на собствения си знак. Например Лъв, роден в първите 10 дни, е с качествата на самия Лъв или той е най-яркият представител на знака. Роденият във вторите 10 дни е с качества на следващия огнен знак, който е Стрелец. Третата декада Лъвове са с качества на последния, броено от Лъва огнен знак, и това е Овенът.

Повече информация за всяка зодия и декади има описани в книгата ми.

- А защо и в Кабала най-висшата точка е Нептун?

- Планетата Нептун в астрологията е символ на духовността, мистерията, невидимия свят, безусловната любов, приемането, прошката, божественото. Тя не е свързана с нищо материално. Тя е дух и душа в едно. По тази причина според мен на нея е отредена най-висшата сефериота, която изобразява висшето съзнание и близостта до Твореца.

- Вашата първа професия е свързана с финансите. Кое във вашата астрокарта натежа да поемете завой към астрологията и невидимите космически закони, формиращи личната и глобална съдба на човечеството?

- В личната си карта имам отлични показатели за работа и в двете професии. Дълги години се справях добре сред големите пари, търговските цели, клиентите и управленските ми задължения.

Натежа моят личен избор. И това е важно да се знае. Планетите ни дават възможности, откриват ни път, но ние избираме кога и накъде да вървим.

Щастлива съм сега да бъда полезна на хората, които срещам. С астрологията можеш да намериш своя път, призвание, мисия и смисъл в живота. Когато си тревожен, объркан или на кръстопът, нейните звезди могат да ти дадат информация за срок на труден период, да ти дадат яснота кога и какво е хубаво да правиш и кога да бъдеш предпазлив. Благодарна съм на Вселената и моя избор да избера това пътуване в живота си. Открих своето „повече“ и сега мога да давам много повече на хората за тяхното благо и добро.