0

- Г-жо Матева, какво вещае новолунието от 17 юли?

- Новолуние се нарича моментът, в който Слънцето и Луната застават много близо едни до други. Това се случва обикновено веднъж годишно във всеки от 12-те астрологични знаци. Сега магичният момент на новолунието настъпи в Рака.

По принцип всяко новолуние е време за посяване на мечти, желания, за започване на нови неща. През следващите 14 дни Луната расте, като периодът е много хубав за нови планове и начинания - бизнес проекти, подписване на договори, стартиране на фирми, покупка на имот. Особеното тази година е, че трябва да се съобразим с Венера, която скоро става ретроградна и вече забавя своя ход. Така че след 21-22 юли не е желателно да предприемаме нови начинания, тъй като ще се случват доста по-бавно като реализация във времето.

- Какви метафизични ритуали могат да се практикуват при нарастването на Месечината - чувал съм за писане на желания на хартия?

- По правило тези ритуали са валидни около 8 часа след настъпването на новолунието. Това е много силно време да се свържем с онова, което мечтаем, като типът на желанията зависи от знака, от който Луната започва да нараства. Например знакът Рак се свързва с дома и семейството. Темите тук са отношенията с родители, покупката на собствено жилище (дори да не е основно, като вила), решаване на проблеми с имот, с ремонт, намиране на уют и спокойствие, на любов. Доста често хората ме питат дали могат да си пожелаят желание за някой друг в чисто човешки план – „детето ми да е добре“, „да постъпи в университет“ или нещо друго. Това е единственото новолуние, в което можем да загатнем на Вселената (без да цитираме някой близък конкретно), че желаем семейството ни да е добре, любимите ни хора да са живи и здрави и да живеем в хармония с тях.

- Споменахте покупка на жилище, а манифестирането на желания за изплащане на ипотека, удачни ли са при Луна в знака Рак?

- Такива желания посяваме при новолуние в Телец (знак, свързван с парите) или в Скорпион (с кредитите). Тогава можем да си пожелаем неусетно изплащане на задълженията към дадената банка, така че накрая да имаме една покупка, на която да се радваме истински.

- Защо естественият спътник на Земята се счита за толкова значим в астрологията, а и въобще в окултните практики?

- Луната се свързва с първите 7 години от нашия живот, с майката, с любовта и възпитанието, които жената като потенциал може да даде на децата си. Тя като небесно тяло обуславя приливите и отливите, но и движението на течностите в нашия организъм. Не случайно и диетите са съобразени с фазите на Луната. Сега, когато тя нараства, съответно много по-лесно и бързо пълнеем. За това в следващите около две седмици е хубаво да се пазим от преяждане. Периодът не е подходящ и за започване на диети.

- А кога е добро време за начеване на хранителен режим?

- След пълнолунието на 1 август. На него е желателно да се въздържаме максимално от калории.

Общо взето, при новолуние циклите на организма са занижени – нямаме енергия, сили и тонус. Времето е подходящо човек да се прибере към себе си, да се свърже с желанията и мечтите си, а не да сме постоянно на педал и да изискваме някакви неща да се случват по план и график. На самото пълнолуние пък се създава ефект на кипене - пренатоварени сме, превъзбудени, искаме бързо да се случват нещата. Въобще има едно по-голямо напрежение в пространството. Тогава доста често се случват катаклизми в природата, а има и повече конфликтни събития в политиката и обществото.

- А как гледате на конспиративните и уфологични теории, че Луната е създадена от извънземен разум, за да крепи живота на нашата планета?

- Аз лично вярвам в извънземните. Смятам, че не сме единствената планета с живи разумни същества. Е, може би те не ходят като нас на работа, не спазват някакви стереотипи, на които ние робуваме. Но доколко Луната е измислена като продукт от по-висша цивилизация, не бих могла да кажа.

- Наскоро лунните кармични възли смениха своята позиция, преминавайки съответно в знаците Овен и Везни. Какво представляват тези точки в пространството и защо е толкова знаменателна тяхната циклична преориентация?

- От астрономическа гледна точка тези възли се образуват от пресечните точки на орбитата на Земята с орбитата на Луната спрямо еклиптиката. От астрологично гледище те попадат винаги в два противоположни знака (на 180 градуса). Подобно на знаците в опозиция те са част от едно цяло.

Важни са, защото са основни показатели за кармата на човека. Всеки от нас в наталната си карта – рождения договор за живота на душата ни на Земята – има кармични възли. Южният се нарича опашката на дракона Кету, което название идва от Ведическата астрология. Той показва онова, което носим, като опит от предходните си животи. Северният възел – главата на дракона Раху - указва онова, което имаме нужда да развием в настоящия си живот, като опит и качества, за да продължи пътят на душата ни.

В последните минути на 12 юли кармичните възли смениха своя знак по оста Овен-Везни, като ще останат там до 29 януари 2025 г. Това ще промени посоката и приоритетите на света като цяло. Ако върнем времето 18 месеца назад, когато възлите бяха по оста на живота и смъртта Скорпион -Телец, ще видим Ковид пандемията, война, тежки природни бедствия. Сега излизаме от дълбините на това какво е важно и какво не е, на кой е писано да живее и на кой да умре, и се отправяме в новата посока по оста на отношенията към нас (по Овен ) и към другите (по Везни).

- Появиха се вече прогнози, че новата звездна конюнктура ще повлияе в положителен план споразуменията, дипломацията. Възможно ли е войната в Украйна да затихне благодарение на новата енергия от кармичните възли?

- Да, смятам, че ще допринесе в положителна посока това да се случи. По принцип познавам добре и хороскопа на Украйна. В него планетата на благоденствието Юпитер се настанява още в края на тази година в една зона, която ще подсили устоите на държавата. Това ще усили сигурността й, границите и до април следващата година според мен войната трябва да приключи, или поне да има някакво мирно споразумение.

- Доста ретроградни планети орисват отпускарския сезон. От 2 юли Нептун мина в ретроградна фаза, което притесни много хора. Как ще усетим това в ежедневието си и кои знаци ще бъдат засегнати?

- Нептун, както още няколко планети са общи или обществени и не ни засягат толкова персонално. Тази планета всяка година е ретроградна между 6 и 8 месеца, като 70% от населението е родено с ретрограден Нептун в хороскопа си. По-скоро той ще окаже влияние на обществените процеси, на киноиндустрията, изкуствата, театъра, на творчеството и на вдъхновяващите идеи. Неговото движение е не повече от 2-3 градуса назад и ще засегне водните зодии, родени между 15-20-ти през месеците март, ноември и юли.

Доста по-динамичен период предстои сега от 27 юли, когато Венера (пари, лични отношения) ще стане ретроградна. А от 22 август и Меркурий (транспорт, договори, комуникации) също ще стане ретрограден до 14 септември. Двата периода ще се засекат и според мен въобще целия август до средата на септември трябва да е с код „Почивка“ , защото никак няма да е време за сериозни занимания и старт на нови начинания.

- Сатурн, носещ дисциплина и ограничения, също е в ретроградна позиция. Как ще се отрази това на пътешествията и въобще на ваканциите?

- Той е свързан с правилата, законите, нормите, ограниченията, страха и с кармата. Съветва ни да спазваме правилата у нас или в чужбина и да не се опитваме да лъжем и хитруваме, защото скоро всичко ще излезе наяве.

Сега Сатурн е в знака Риби и създава нов ред на водните знаци - (Риби, Раци и Скорпиони), говорим за родените в първата им декада (първите 10 дни). Например както сега Сатурн плува върху слънцето на Рибите, изисква от тях да вземат живота си в ръце, да гонят своите интереси и цели, и да пораснат, независимо дали ще се наложи да се скарат с някого или да напуснат работа в разрез със своята блага и миролюбива природа.

Коя е тя?

Венета Матева по образование е финансист, а по призвание езотерик и астролог. Завършва висшето си образование финансов мениджмънт в Стопанска академия „Димитър Ценов“ град Свищов. След 20 години в банковия сектор започва да изучава астрология и други езонауки в търсене на личното щастие и удовлетворение от живота. От 2017 г. работи като астролог, като в практиката си съчетава модерната западна астрология с нумерология и Таро. От началото на 2019 година Матева провежда курсове по астрология за начинаещи и напреднали.