0

К улинарният туризъм е новата мода на село. По 300-350 лв. за два дни дават мераклиите, за да месят, пекат и готвят забравени български селски гозби. Така забавленията с храна, типични за Тоскана, където се провеждат седмични курсове за желаещите да се научат да приготвят паста, набира скорост и у нас. Това разказа Дешка Кротева пред „Телеграф“, която е от първите лястовици, която отвори къщата си преди повече от десет години за гастрозабавления в Горно Драглище, Разложко. При нас обаче не се прави паста, а зелници, баници, козунаци, пити, трахани и всякакви тестени деликатеси. Жените искат да се научат да готвят както някога, обясни Дешка.

Пасха

В дните преди Великден при нея пристига автобус с израелци, които след тяхната пасха ще опитват типичните за района гозби. Израелците много обичат нашата яхния с картофи на фурна и ялова баница, разказа Дешка. Месо няма да им предлагат, защото те не го смесват с млечни, обясни майсторката. Седмица преди Велика събота пък е имала специално обучение за месене на козунаци и ялова баница.

Конци

Тя разкри, че тайната на козунаците е наследила от майка си, когато нито са слагали стафиди, нито шоколад, нито ванилия. Прави се с пълнозърнесто брашно, яйца, хладко мляко, захар, масло или олио, мая, настърган лимон. Меси се 10 минути, бие се 200 пъти и се сплита. За да е на конци, не трябва да превтасва.

Пелевун

Майсторката на траханата Теменужка Матева също обучава гостите си как да замесят трахана с квас в Пелевун. В ранни зори събират билки с роса, в която има млечнокисели бактерии. Влагат в тестото зеленчуци от градините й и сушат корите на бели чаршафи.

Метър

До Гергьовден в Западна България ще въртят чевермета и ще дими балканска скара. Началото на кулинарната вакханалия сложи Ангел Юнашкия тиган, който за възстановката на Априлското въстание в Копривщица пече цял ден еднометрови кебапчета. Той и известният му колега Дядо Скръц ще изкарат Гергьовден във видинското село Антимово. Там ще се въртят чевермета. От 1 до 6 май в столицата отново ще дими балканска скара на възродения фест „София мези“ в кв. „Овча купел“.

Златна статуетка за вино от Свищов

Вино от Свищов спечели златна статуетка на десетото юбилейно издание на конукрса Balkan Business Awards. Наградата ще бъде връчена в столицата на 7 май, съобщиха организаторите на събитието. Вината на избата са от стари и традиционни сортове, а специфичният тероар на района им дава уникален аромат и изтънчен вкус.