0

И зненадващо, но факт – дори най-малката тераса може да се превърне в любим кът, подаряващ ни усещане за свобода, наслада от прекараното време и дори вдъхновение. Октомври е най-добрият месец да затворите иначе прекрасните балкони, даващи ни удивителни гледки. А причината е само една – да се наслаждавате на изгрева или залеза и през студените месеци. През 2022 г. сред водещите тенденции се нареждат обзавеждането с мека мебел и монтирането на бар.

Ремонт

Колкото и тясно да ви се вижда пространството, повярвайте – има шанс да удовлетвори и най-смелите ви желания. Ако имате излишен бюджет, време и енергия, заемете се с освежителен ремонт. Боядисайте стените и тавана в светли нюанси. И тук важи правилото за стена – акцент, декорирана с камък или така популярния през последните три години ламинат за стени. Разбира се, това ще доведе до допълнителни разходи. Ако промените не са наложителни, прескочете първия етап и се заемете с приятната част – обзавеждането! Изберете мека мебел – било то диван до стената, фотьойл или табуретка. Ако нищо не пасва на квадратурата, може да направите поръчка. Задължително обаче оставете място за ниска маса или подвижна такава. Ако теренът позволява – монтирайте барче. Там ще пиете както сутрешното си кафе, така и вечерната чаша вино. Както и да хапвате с половинката! Възможно е да ви се наложи да избирате заради размерите, тогава опциите са две – мека мебел и ниска маса или бар и високи столове. Някои домакини тотално отричат подобна визия, но интериорните дизайнери са се погрижили и за това – висяща люлка или арткресло, килим и картини – или иначе казано прекрасна атмосфера за почивка.

Страст

Мнозина обичат да четат в свободното си време, затова не се колебайте, а използвайте любимата си литература като декор. Поставете библиотека или рафтове, които да са на не повече от една ръка разстояние. Така по всяко време ще можете да се откъснете от действителността. Разбира се, различни хора – различни интереси. Може да превърнете терасата в място за хобитата си – видеоигри, шах, рисуване и пр. Със сигурност ще намерите практичен и функционален начин да практикувате по-често заниманието фаворит. Ако обаче превърнете терена в творческа работилница, то ще се наложи да помислите за самото затваряне – прозрачно стъкло или покрито с мат, или фолио... Всичко зависи от нуждите ви. По-същата схема може да построите своя нов офис. От 2020 г. насам работата в домашни условия заради разпространението на COVID-19 не е чужда на повечето хора. А терасата ще ви осигури нужното спокойствие, дистанция и уют. Важно уточнение е да разположите лаптопа или монитора на подходяща светлина, така че да не товарите очите си излишно. И противно на лекия и свободен дизайн – заложете на здрав, стабилен и висок стол, поставяйки здравето и добрата стойка на първо място.

Освежаващ ремонт, пълна трансформация или малка промяна с единична мебел и декор – картини, цветя, свещи... Каквото и да изберете, подходете с въображение!