0

И звънземните идват с промени в магнитното поле и светкавици, които не дават гръм.

Това твърдят не просто уфолози, на които на всеки метър им се привижда поне едно извънземно, но и от така наречените сериозни изследователи.

Проучване

Направено е мащабно проучване, най-вече на територията на трите държави от континенталната част на Северна Америка, което показва, че засилено наблюдение на НЛО има в два случая. В първия е, когато се появяват промени в магнитната дейност на Земята. Това ще рече, когато Слънцето ни праща своя слънчев вятър и той засилва магнитните бури на нашата планета. Повечето неидентифицирани летящи обекти действат точно когато имаме магнитни смущения или бури. Някои обясняват това, че именно по-силната магнитна активност упражнява натиск върху човешкото съзнание и възприятия, та така по-лесно се приемат обикновени неща, като извънземни обекти. Тук обаче мнозина са готови да спорят и то не само от уфолозите. Но следвайки тази логика, то тази година направо ни раздраха от атаки на извънземни чрез магнитни бури. А имаше и странни неща, когато магнитни бури се появяваха сякаш от нищото, без нито един учен да успее да ги предвиди.

Маракайбо

Другият момент е свързан с мълнии. От сравнително скоро време учените установиха, че на Земята падат и светкавици, които не дават характерния гръм, даже са си направо безшумни. Най-много такива са забелязани около езерото Маракайбо във Венецуела. По-специално около устието на река Кататумбо в Маракайбо. Дори феноменът носи името на реката. Та по време на гръмотевици се наблюдават и повече от обикновено НЛО. Някои обясняват това отново с промени в оптиката, но мнозина отново са готови да спорят. Трябва да припомним, че и във „Война на световете“ и най-вече в едноименния филм с Том Круз извънземните направиха нашествието си именно със светкавици, но там даваха и як гръм.

А що се отнася до Кататумбо, то феноменът няма все още добро научно обяснение. Откакто конкистадорите са стъпили на това място, там всеки ден падат стотици светкавици и повечето не са съпроводени от гръм. А и местните индианци разказват, че е така от незапомнени времена. Смята се, че мълниите на Кататумбо са най-големият източник на озон на планетата. Феноменът възниква на височина около 5 км и е без съпровождащите акустични ефекти. Мълниите възникват през нощта и продължават около 10 часа, през 140-160 нощи в годината, при което се произвеждат около 280 светкавици на час, с интензитет над 400 000 ампера. Мълниите са видими на разстояние от 400 км и често са използвани за ориентир от моряците, поради което явлението е известно още и като Фарът на Маракайбо. Но така или иначе това си остава феномен.