0

Н яколко превъзходни рецепти за гозби по нашенски намираме на menumag.bg. В рецептите няма месо и са подходящи в период на пости, като трябва да напомним, че в най-строгите дни на пост дори олиото се смята за недопустимо.

Панирани чушки с доматен сос

Необходими продукти за 4 порции:

  • 12 чушки
  • 5 с.л. царевично брашно
  • 1/2 ч.л. морска сол
  • 50 мл олио за пържене

За доматения сос:

  • 2 с.л. олио
  • 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 ч.л. доматено пюре
  • 800 г домати, обелени, нарязани на кубчета (от консерва)
  • 3 с.л. магданоз, ситно нарязан
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Чушките се изпичат заедно с дръжките, слагат се в плик да се задушат и се обелват. Внимателно се цепват по дължина надве, за да им изтече сокът, и внимателно се отстраняват семките, като дръжката се запазва. Подсушават се. За соса олиото се загрява, слагат се лукът и чесънът, разбъркват се на умерен огън да омекнат леко. Прибавя се доматеното пюре, разбърква се, добавят се доматите и се оставят да къкрят 10-15 минути, докато сосът се сгъсти. Посолява се на вкус и се прибавя магданозът. Царевичното брашно се разбърква със солта, чушките се топват в него, изтупват се и се изпържват в сгорещеното олио на умерен огън, докато се зачервят. Излишната мазнина се попива с кухненска хартия. Чушките се подреждат ветрилообразно в дълбока чиния, в центъра се слага сосът. Поднася топло или студено с пресен хляб.

Лозови сармички с ориз и ядки

Необходими продукти за 5 порции:

  • 1 ч.ч. объл ориз, например ризон или бисерен
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязан
  • 2 с.л. кедрови ядки
  • 2 с.л. белен шамфъстък
  • 100 мл бяло вино
  • 350 мл зеленчуков бульон или вода
  • 1 с.л. копър, ситно нарязан
  • 1 ч.л. девесил, ситно нарязан
  • 1 ч.л. джоджен, ситно нарязан
  • 30 мариновани лозови листа
  • сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В сгорещения зехтин се задушават лукът и чесънът, докато леко започнат да се зачервяват. Прибавят се ядките, разбъркват се, докато се зачервят, сипва се измитият и подсушен ориз, разбърква се. Налива се виното и се разбърква, докато се изпари. Налива се бульонът, посолява се на вкус, слага се малко черен пипер и съдът се затваря. Оставя се на много тих огън за 12 минути. Изключва се огънят и, без да се отваря съдът, се оставя за още 15 минути. Отваря се, оризът се разрохква с вилица и се разбърква с пресните подправки. Слага се по лъжица от ориза върху долната страна на лозовите листа и се завиват на стегнати сармички. Подреждат се плътно една до друга в тавичка. Заливат се със 100 мл от течността от маринатата на листата или със зеленчуков бульон. Поръсват се с лъжица зехтин и се запичат във фурна, загрята на 200 градуса, около 20 минути. Поднасят се топли или студени с лъжица кисело мляко по желание.

Постен чомлек

Необходими продукти за 4 порции:

  • 60 мл зехтин
  • 500 г почистени дребни лукчета
  • 500 г моркови, нарязани на кръгчета
  • 1 глава чесън, разделена на необелени скилидки
  • 1 резен целина, нарязан на кубчета
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 5 сушени сини сливи, срязани на две
  • 50 мл червено вино
  • 3 домата, обелени, нарязани на кубчета
  • 1 ч.л. доматено пюре
  • 2 ч.л. чубрица
  • 1 дафинов лист
  • 200 мл зеленчуков бульон
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В загретия зехтин се слагат лукчетата, морковите, чесънът и целината. Разбъркват се 5-6 минути на умерен огън. Добавя се червеният пипер и се разбърква. Слагат се сливите и червеното вино. Разбъркват се, докато виното се изпари. Добавят се доматите, пюрето, чубрицата и дафиновият лист и се залива с горещия бульон. Подправя се със сол и черен пипер на вкус и всичко се сипва в глинен съд, като се затваря с капак. Слага се да се пече 50 минути на 180 градуса.

Манастирска яхния

Необходими продукти за 4 порции:

  • 4 с.л. олио
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 2 моркова, нарязани на кръгчета
  • 1 резен целина, нарязан на кубчета
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 300 г дребни почистени лукчета
  • 250 г печурки, срязани наполовина
  • 4 картофа, нарязани на кубчета
  • 2 зелени чушки, нарязани на едро
  • 3 домата, обелени и нарязани на кубчета
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. черен пипер на зърна
  • 10 зелени маслини
  • 2 с.л. ориз
  • 3 с.л. магданоз, ситно нарязан
  • 1 клонче ронена чубрица

Начин на приготвяне:

Олиото се сгорещява и в него се запържват ситно нарязаният лук, целината, дафиновият лист и морковите. Добавят се червеният пипер и лукчетата. Разбъркват се 2-3 минути. Слагат се картофите, гъбите и чушките. Посоляват се и се разбъркват 2-3 минути. Прибавят се доматите и доматеното пюре с 1 ч.ч. гореща вода и черния пипер и съдът се покрива да поври 10 минути. Прибавят се маслините, чубрицата, оризът и магданозът. Ястието се сипва в съд за печене с капак или в тавичка и се покрива с алуминиево фолио. Запича се 15-20 минути в загрята фурна на 200 градуса.