Н а 25 март е Благовещение или Благовец, както го наричат по народному. Денят, в който Богородица получава благата вест и научава, че й е отредено да роди Исус. По традиция на Благовец се разрешава да се яде риба. Затова потърсихме от receptite.com някои идеи какво можем да сготвим с бяла рила.
С доматен сос
Необходими продукти:
- 800 г бяла риба
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 чушка
- 1 морков
- 1 и 1/2 буркан (от 720 г) домати консерва
- малко парченце корен от целина
- 1 с.л. захар
- сол и черен пипер
- 1/2 ч.л. девесил
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте рибата. Посолете я леко и наредете в тавичка. В подходящ съд запържете ситно нарязаните лук, чушка и морков. Пасирайте доматите от консервата и го добавете към зеленчуците. След като заври, добавете захарта и ситно нарязаните скилидки чесън и целина. Оставете да ври около 10 минути, след което добавете девесила и посолете с черен пипер и сол. Залейте с този сос рибата и сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете около 50 минути или докато сосът спадне поне с 1 пръст в тавата и видимо се е посгъстил.
Съвет: По същия начин приготвям скумрия и други видове риба.
Хрупкава на фурна
Необходими продукти:
- 6 филета бяла риба
- 3/4 ч.ч. галета
- 1 с.л. лимонов сок
- 1/2 ч.ч. масло или маргарин - разтопени
- 1 ч.л. горчица
- 1/4 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
Поръсете дъното на намазнена тавичка с галета. Подредете отгоре филетата. Смесете останалите продукти и изсипете върху рибата. Печете на 220 градуса.
С горчица и лимон
Необходими продукти:
- 3 филета от пангасиус или друга бяла риба
- 2 ч.л. горчица
- 1 лимон
- 1/3 ч.ч. бяло вино
- сол, черен пипер
- девесил
Начин на приготвяне:
Филетата се овкусяват със сол и черен пипер. Поставят се в тавичка и се мажат със смес от горчица и лимонов сок. Поръсват се с девесил. Заливат се с малко вино и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути.
С кашкавал
Необходими продукти:
- 1 кг бяла риба
- 800 г бяла риба
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 чушка
- 1 морков
- 1 и 1/2 буркан (от 720 г) домати консерва
- малко парченце корен от целина
- 1 с.л. захар
- сол и черен пипер
- 1/2 ч.л. девесил
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте рибата. Посолете я леко и наредете в тавичка. В подходящ съд запържете ситно нарязаните лук, чушка и морков. Пасирайте доматите от консервата и го добавете към зеленчуците. След като заври, добавете захарта и ситно нарязаните скилидки чесън и целина. Оставете да ври около 10 минути, след което добавете девесила и посолете с черен пипер и сол. Залейте с този сос рибата и сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете около 50 минути или докато сосът спадне поне с 1 пръст в тавата и видимо се е посгъстил.