0

Д оста американци, а и не само те, са загрижени – бъдещият президент на САЩ ще бъде на възраст над 77 години. Така съдбата на света в следващите пет години до голяма степен ще се решава от човек, навлязъл в старостта, която няма как да не му се отразява.

Астрологът Силва Дончева алармира: Покушение дебне Тръмп!

Но ето гражданите на Съединените щати не успяха да излъчат други достатъчно сериозни политически фигури, които да се състезават за стопанин на Белия дом. Да не говорим, че двамата вече са били там по четири години всеки. Най-великата нация, както американците обичат да се самоопределят, ще изпрати в борба за президентския стол Джо Байдън (81) и Доналд Тръмп (77). Докато дойде изборният ден – 6 ноември, Тръмп дори ще остарее с още една година.

Това вещае резултатът от така наречения Супервторник, в който на първични избори гласуваха в 15 щата едновременно. След него вече няма съмнение, че до края на март и двамата съперници ще се сдобият с необходимия брой делегати, които официално да ги номинират за кандидат-президенти.

Затова и кампанията им започва отсега. И точно като сърдити старчета Байдън и Тръмп се захапаха от първата минута след супервторника, в която стана ясно, че и двамата убедително печелят първичните избори на 14 от 15 места. Ще бъдем свидители на реванш, какъвто не се е случвал от 1956 година насам. Тогава Дуайт Айзенхауер успешно се кандидатира за преизбиране срещу демократа Адлай Стивънсън, когото Айзенхауер е победил четири години по-рано.

Нападки

Всъщност Тръмп тръгна към борба за нов мандат, когато Байдън едва бе преполовил първия си – преди около две години. Нападките му към демократа са повече от ясни – той го намира нерешителен и объркан, човек, който не пази изконните ценности на Америка. Президентът от своя страна смята най-известния бизнесмен в политиката за ултраагресивен, ултраконсервативен, с расистки уклон, който опита да му открадне победата през януари 2021 г. с нахлуването на поддръжниците му на Капитолия във Вашингтон.

Двете войни, които избухнаха оттогава, също неизбежно станаха основна част от посланията на двамата опоненти и съответно поводи за взаимни обвинения. Доналд Тръмп обяви, че ще реши войната в Украйна за броени дни, ако влезе в Белия дом отново. Как – остава тайна. Заплаши и НАТО, че ще врътне американското доларово кранче, ако всички останали съюзници не започнат да си плащат подобаващо вноските за отбрана.

А Джо Байдън търпи огромни критики за несигурната си позиция около войната на Израел с Хамас и съдбата на палестинците в Газа. Тук той извади късата клечка – никой не знаеше, че президентската кампания в САЩ ще съвпадне с разразяването на нов много сериозен военен конфликт.

Несигурни

Така се задават много интересни президентски избори. Хем двамата кандидати нямат конкуренция в партиите си, хем доста от избирателите им съвсем не са сигурни, че ще гласуват за един от тях. Една част от републиканците намират Тръмп за твърде простоват, радикален, едностранчив, дори опасен за демокрацията. Не приемат онези възгледи, които държат твърдото му ядро от по-нискообразованите и хора от малки градове и села – за имиграцията и за икономиката. Страховете по тези две теми спечелиха първия мандат на Тръмп в Белия дом и осем години по-късно остават определящи за общественото мнение.

Супервторникът потвърди тези тенденции. Той победи със 70% в Алабама, 61% в Тексас, около 70% от гласовете на първичните избори в Калифорния. Последните два щата са едни от най-гъсто населените и дават много делегати на конференцията през юни, когато ще бъде официално направена номинацията за президент на републиканците. В Северна Каролина 43% от избирателите казаха, че имиграцията е най-важният въпрос за тях. Във Вирджиния 64% му се доверяват за граничната сигурност.

От друга страна, 40 на сто от гласоподавателите на републиканците във Вирджиния и 32 на сто в Северна Каролина смятат, че Тръмп не би бил годен да бъде президент, ако бъде осъден за престъпление. Разбира се, мненията могат да се променят в разгара на предизборната кампания наесен. Още през 2016 г. екзитполовете установиха, че 90% от републиканците го подкрепиха срещу Хилъри Клинтън, макар че 75% от тези, които не гласуваха за него на първичните избори, бяха казали, че няма да отидат до урните и на окончателния вот.

Газа

От другата страна е Джо Байдън, който за четири години неведнъж изпадна в неловки ситуации заради слабата си памет и напредналата си възраст и събуди съмнения за годността му да води Америка. Сега на първичните избори в Мичиган повече от 100 000 гласоподаватели – 12%, се явиха, за да гласуват за "необвързан" кандидат вместо за действащия президент. Това е част от организирания протест на демократите срещу войната в Газа. Сред тези хора преобладават американци с произход от Близкия изток. В Минесота несъществуващият реално „необвързан“ кандидат събра приблизително 20% от гласовете на първичния партиен вот. В Северна Каролина 12% са избрали „не подкрепям никого“.

Това е ясна индикация, че само с гола реторика президентът няма да спечели втори мандат и демократите очакват промяна в курса.

Байдън има и друга слаба точка, която дава предимство на Тръмп. Предишният президент бе запомнен с консервативната си пазарна политика, често определяна като крайна, която даде на средния американец от малкия град или село доста икономическа сигурност и изгоди. Общото обедняване на населението е проблем, с който Америка не се справя добре в последните две десетилетия. Тук настоящият президент демократ няма с какво да се похвали през последните четири години, да не говорим, че бюджетът се пробива яко заради огромните потоци от пари за Украйна. Фактът, че Конгресът и в момента отказва да отпусне нов транш за подкрепа на украинците във войната, е достатъчно показателен. В законодателния орган има не само републиканци, които са против това да продължава.

Етносите

Вотът на цветнокожите също не е такъв, какъвто беше. Отминаха годините, когато всички афроамериканци бяха за демократите, а републиканският избирател беше „бял, англосаксонец, протестант“. Миналия път Доналд Тръмп привлече определена част от вота на афроамериканците. Неговият враг с различен цвят на кожата е друг – той е латино, нелегален, имигрант. Първичните избори очертават вече и двубои на по-ниско ниво, които са показателни в етническо отношение. В Северна Каролина подкрепеният от Тръмп заместник-губернатор Марк Робинсън, афроамериканец, спечели републиканската номинация за губернатор. Той търпи критики за острите си коментари за ЛГБТ хората, за жените и мюсюлманите. Той ще се изправи срещу главния прокурор от Демократическата партия Джош Щайн в една от най-оспорваните губернаторски надпревари в страната.

Процесите

Интересно е, че колкото повече съдебни дела се оформят срещу Тръмп, толкова повече подкрепа той печели сред твърдия електорат и към настоящия момент води в екзитполовете срещу Байдън. Тръмп е привлечен в четири наказателни процеса и вече бе осъден на първа инстанция по едно гражданско дело. Засега не е ясно дали някой от тези случаи ще стигне до значима развръзка преди президентския вот, на който при победа Доналд ще получи и съдебен имунитет за следващите четири години.

Джо Байдън също не успя да избегне Темида да влезе в политическата игра срещу него. Синът му Хънтър е обвиняем по дело за данъчни измами, в което все още не е ясно дали баща му ще бъде привлечен и как точно би се случило това.

Иначе възрастта на съперниците сигурно има пръст в нещо, заради което и двамата има предизвикани разследвания – че са държали класифицирана информация в документи, небрежно сложени в кашони в домовете им, където всеки би могъл да ги види. Единият, докато е бил президент, другият – вицепрезидент.

Както се казва, старост-нерадост.

Бизнесменът

Доналд Джон Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. Той е 45-и президент на САЩ от 2017 до 2021 г. Има бакалавърска степен по икономика от Университета на Пенсилвания. Бизнесът му е с недвижими имоти. Конгломератът „Тръмп” изгражда и обновява небостъргачи, хотели, казина и голф игрища. От 2004 г. до 2015 г. е копродуцент и водещ на тв риалити формат.

Тръмп бе първият президент на САЩ без предишен армейски или правителствен опит. Има три брака, винаги с бивши манекенки. Последната му съпруга е словенката Мелания Тръмп. Доналд има общо пет деца, като цялата му фамилия е привлечена в политиката му и в семейния бизнес.

Католикът

Джоузеф Робинет Байдън, известен като Джо Байдън, е роден на 20 ноември 1942 г. Той е 46-и президент на САЩ. Вицепрезидент на Барак Обама през двата му мандата в периода 2009 – 2017 г. Преди това е бил сенатор от щата Делауеър в продължение на 36 години. Съпругата му, първата дама Джил Байдън, е преподавател.

Семейството му е на католици от ирландско потекло. През 1965 г. получава бакалавърска степен от Университета на Делауеър в Нюарк със специалности история и политология. През 1968 г. става доктор по право в Сиракузкия университет. Не е служил в армията заради астма. Джо има два брака. Първата му съпруга Нейлия Хънтър му ражда три деца, но загива с дъщеря им в автомобилна катастрофа през 1972 г. През 1977 г. Байдън се жени за сегашната си съпруга Джил, от която има една дъщеря. Губи още едно дете – сина си Бо, който умира от рак на мозъка през 2015 г. Единственият му останал жив син Хънтър Байдън е адвокат във Вашингтон.