0

А ко е минало известно време, откакто за последен път сте се вихрили под чаршафа вие може да се чудите колко време е твърде дълго без секс в една връзка. Още в началото е важно да се отбележи, че според специалистите норма за нормално при честотата в секса няма.

Нормално е понякога да се чудим колко секс правят другите в сравнение с нас и дали сексуалният ни живот е „нормален“.

Тревога

Средно двойките в дългосрочни връзки съобщават, че правят секс около веднъж седмично. Сексът в рамките на партньорството естествено расте и намалява, така че няма нужда да се тревожите, ако вие и вашият партньор го получавате по-малко, отколкото преди, или по-малко, отколкото други хора, които познавате. Липсата на секс невинаги означава, че има нещо нередно във връзката. Особено ако имате сериозна връзка и постоянен партньор обаче липсата на физическа интимност може да е знак, че нещо не е съвсем наред. В романтичните връзки сексуалните отношения може да ни осигурят много ползи, от чисто плътско удоволствие до дълбока емоционална интимност до намаляване на стреса и релаксация.

Проникване

Когато казваме „секс“, нямаме предвид непременно проникване. Сексът може да бъде дълбока целувка, галене, орално удоволствие или всяка друга разновидност на сексуален контакт, който вие и вашият партньор можете да си представите и имате един с друг. Статистическите данни за това колко често хората правят секс варират в зависимост от фактори като възраст, продължителност на връзката и как те определят пола. Няма нищо лошо в хората или двойките, които правят секс по-малко или по-често от средното. Истинските признаци за това дали е било твърде дълго без секс включват:

Ако някой от партньорите е загрижен за липсата на секс и това води до тревожност. Ако нещо влияе на сексуалното желание. Ако единият партньор иска да прави повече секс. Ако сексуалната честота влияе върху връзката. Всеки път, когато има промяна в сексуалната честота, трябва да има комуникация около това, най-малкото потвърждение на промяната. Често в началото на една връзка – по време на това, което наричаме „фаза на медения месец“ или „етап на пробуждане“ – двойките не могат да държат ръцете си далеч един от друг. Когато химията е ключов фактор в ранните етапи на романтична връзка, нашите хормони могат да ни подтикнат дори през няколко години на това, което се чувства като повече от достатъчно страхотен секс. По това време вие и вашият партньор може да почувствате, че сексуалната ви чиния е пълна.

Стрес

С напредването на връзката битовите проблеми пречат на секса. Реалности като стрес от работа, свръхангажименти, родители, деца, медицински проблеми и други могат да повлияят на сексуалното желание и нашата енергия. В много филми и предавания виждаме двойки, които дори не могат да стигнат до спалнята. Отново нормално е честотата на секса да намалява с времето, така че е невъзможно да се каже колко секс е достатъчен. Истината е, че само вие и вашият партньор можете сами да си отговорите на този въпрос. Няма магическо число; някои двойки искат да правят секс всеки ден, някои искат да го правят веднъж или два пъти седмично, а някои се задоволяват да правят секс веднъж месечно или по-рядко. Когато предпочитаната честота е различна между вас и партньора ви – да речем, вие искате поне 2 пъти седмично и те са по-скоро веднъж месечно – ние наричаме това несъответствие в желанието, а то не означава край на връзката ви.

Първата стъпка е да общувате с партньора си за това. Ако не обърнем внимание на различията си в желанията, може да се окажем изправени пред разочарование, негодувание, двусмислие и понякога дори изневяра.

*Автор: Василена Маринова