0

„Истината е някъде там“ е заглавната фраза на научнофантастичната поредица „Досиетата Х“. Историята на двама полицаи, разследващи случаи с извънземни цивилизации, развълнува умовете на милиони хора през 90-те години и в същото време популяризира идеята, че хората във Вселената не са сами. Но още преди излизането на сериала имаше хора, които твърдяха, че са имали контакт с извънземни.

Днес ще говорим за това какво е отвличане, през коя година за първи път се споменава за отвличане от извънземни, коя история за контакт с НЛО е най-известната и накрая кой и кога празнува Деня на отвличането от извънземни.

Смята се, че един от първите случаи на отвличане от извънземни се е случил в Англия през 1942 г. Мъж обявил, че е бил отвлечен с цел медицински преглед и на същия ден бил освободен. Пикът на подобни доклади е през 60-те и 80-те години на миналия век. В същото време историите за отвличане от извънземни за първи път са наречени abduction - от английското abduction, което означава отвличане.

Хипотези

Първоначално този термин се използва в науката като синоним на думата „извод“. Това е името на разсъжденията, чиято цел е да се търсят правдоподобни обяснителни хипотези. Но от края на 80-те години отвличането по-често се отнася до спомените на хората, че са били отвлечени против волята им от неизвестни същества, които са извършвали психологически и физически експерименти върху тях на летящите си чинии и след това са ги пуснали да си вървят.

В историята на уфологията подобни съобщения са регистрирани по целия свят: Великобритания, Франция, Белгия, Русия, Китай, Индия и страните от Латинска Америка. Най-често обаче сблъсъци с НЛО се случват в Съединените щати.

Има единични и групови отвличания - това е, когато двама или повече души твърдят, че са отвлечени заедно. Известен пример за групово отвличане е историята на двойката Хил.

Преследване

Съпрузите Бети и Барни Хил твърдят през 1961 г., че са били отвлечени от хуманоиди. Според двойката те се прибирали с кола, когато забелязали, че са последвани от светлинен лъч от небето. След като светлината влиза в полезрението им, Бети и Барни не помнят нищо. Двойката твърди, че се опомнили, когато вече били паркирали близо до къщата. Два часа безуспешно се опитвали да си спомнят какво им се е случило, но накрая решили да отидат на психиатър.

По време на сеанс с регресивна хипноза двамата твърдят поотделно, че тази нощ са били спрени от ниски хуманоидни същества и отведени в няколко празни стаи, където са били подложени на „квазимедицински прегледи“. Историята на Бети и Барни попада в медиите и бързо набира популярност.

Въпреки фактите и правдоподобността на историята учени и специалисти по психично здраве отказват да приемат подобни твърдения за истина.

Фестивал

Този празник се появи не толкова отдавна. Отвличането е използвано за първи път като повод за забавление в Торонто (Канада). От 2008 г. там се провежда фестивалът за отвличания от извънземни. Всички участници и гости са облечени в хуманоидни костюми или по друг начин подкрепят зададената тема.

След това този неофициален празник мигрира в интернет и получава свой собствен ден - 20 март. Отбелязват го и хора, които са убедени, че са пребивавали на летяща чиния, но не знаят какво точно са им правили там.

Фантазии

По-голямата част от нелепо изглеждащите маскирани хора са фенове на истории за контакти с НЛО и мечтаят да бъдат отвлечени от извънземни форми на живот, но подобни фантазии са по-скоро комични. Основната цел на празника е да се отдаде почит на историческите случаи на отвличания и поне веднъж в годината, противно на твърденията на скептиците, да се помисли, че истината наистина е някъде там.

Феновете на хуманоидите и всичко свързано с тях не правят сериозни изявления. Празникът се отбелязва скромно. Например те гледат звездите с надеждата да видят летяща чиния в небето или гледат някой от многото филми за извънземни - популярната култура активно подкрепя такова хоби.