0

Разгорелият се в последните седмици международен спор за собствеността и затварянето на църквата „Св. Николай Мирликийски“ - една от култовите сгради на столицата - продължава. В тази връзка ви предлагаме втората част на материала, посветен на храма.

Продължение от миналата седмица 

Сталин изгонил Св. Серафим от Руската църква

След като през 1934 г. правителството на Кимон Георгиев установява дипломатически отношения със Съветския съюз, служещите в храма духовници начело със обявения по-късно за светец и чудотворец Серафим Соболев са изгонени да служат в други храмове. Въпреки всичко животът на руската енория, прокудена от храма в центъра на София, не замира.

Гостуване

През 1935 г. по случай 950 години от покръстването на Русия православно множество - българи и руси, посреща чудотворната икона на Божията майка „Знамение“. Тя е намерена още през 1295 година в град Рилск и извършила безброй чудеса. Оцелява дори при опит да бъде взривена с бомба. Счита се, че пази от вражески нападения, носи прошка, утеха, изцеление и помирение. Днес иконата „Знамение на Божията майка“ се намира на територията на САЩ.

Зли сили

Но сатанинските сили предизвикват Втората световна война. По време на бомбардировките през 1944 година пострадва и храмът „Св. Николай Чудотворец“ - рухва покривът, унищожени са южното крило и част от стенописите. Другата църква на Св. Николай - на ул. „Цар Калоян“, също е съборена от американските бомбардировачи почти до основи. Именно там са служили изгонените от Сталин белогвардейци духовници, водени от Св. Серафим.

Тъй като според съветско-българския договор от 6 юли 1940 година Съветската страна предава храма за безвъзмездно ползване на България, разходите по възстановяването поема българското правителство. След края на войната и при съветското военно присъствие започват гонения, репресии и присъди над останалите белоемигранти у нас. От друга страна, през 1946 г. Президиумът на Върховния съвет на СССР издава Указ за предоставяне на съветско гражданство на поданиците на бившата Руска империя в новите съветски сателити. Така прокудените духовници и белоемигрантите у нас са изправени пред тежък избор - да приемат ли подадената ръка от сатрапа Сталин, или окончателно да бъдат обявени за невъзвръщенци, предатели и врагове на родината.

Изненада

Съзнавайки новите глобални политически реалности, архиепископ Серафим през април 1945 година се обръща към московския патриарх Алексий с молба да се върне в лоното на Московската патриаршия заедно с цялото руско духовенство в България. Този ход е бил изненадващ дори за атеистите.

Известни са много чудеса, които приживе владика Серафим е извършил, дори предсказва смъртта си през 1950 година. След това край мощите му продължават да се случват чудеса и днес. През февруари 2016 година по взаимно решение на БПЦ и РПЦ владика Серафим Соболев е канонизиран за светец, наречен Софийски Чудотворец. Въпреки всичко това много често се поставя въпросът (от хора, считани неоснователно за русофоби или врагове на православието) защо той е направил компромис и е приел съветското гражданство. Трудно може да се каже какво е виждал владиката, който е имал и дар на прозорливостта да вижда бъдещето. Миряни коментират, че всъщност дядо Серафим е искал да съхрани направеното от него във втората му родина - България. Успоредно с това той е целял да опази своето паство от погибел и преследване. Така или иначе един факт е ясен със сигурност - напускайки РПЗЦ, той изтъкнал като формален повод, че не приема икуменизма на Задграничната руска църква, някои догми и календарната й реформа.

Заместник

След кончината на Серафим Соболев за негов заместник от Московската патриаршия е изпратен отец Сергей Казански. Той вече внася в своите доклади от България нотка на враждебност към БПЦ и българските архиереи. Пише например, че БПЦ иска да заграби всички църковни руски имоти и ценности, които са дарени от белогвардейската общност. Въпреки това на 10 ноември 1952 година по решение на Светия синод на Руската православна църква съществуващите в България руски енории, манастири, клир, а също и Руската църква са признати в юрисдикцията на БПЦ. Но с условието тя да има руски предстоятел, който да се грижи за нея и черквата да се нарича подворие на РПЦ, нещо като църковна дипломация. Реципрочно Българската църква ще има свое подворие и храм за богослужения в Москва, където ще има български предстоятел, който да се грижи за български духовници, масово пращани за студенти или докторанти към руските духовни училища и академии. Лично Сталин дава за целта църквата „Успение Богородично“ на Таганка, но поставил условие там да няма зачислени на щат български духовници. Един от първите предстоятели е бъдещият патриарх Максим. Такива още са били епископ Антоний Проватски, епископ Борис Бачковски, Ловчанският митрополит Гавриил и други. Последният е архимандрит Теоктист.

Сметката

Българската държава на няколко пъти отпуска средства за реставрационно-строителни работи по Руската църква. През 1975-1977 г. - на стенописите, през 1987 с многоцветен мрамор е облицовано надгробието на владика Серафим и криптата е отворена за миряни.

През 1997 г. се случва нещо доста странно и скандално. Незнайно по какви причини Софийската община с тогавашния кмет Стефан Софиянски решава да продаде на Русия дарената от българската държава и от цар Фердинанд с крепостни актове земя за легация и храм в центъра на българската столица за 11 345 838 лв. Към днешна дата тези деноминирани пари са едва 11 346 лв. И това при положение че Русия има огромен парцел на новото руско посолство, културен дом на улица „Шипка“ и Руски дом на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и много други имоти, които ползва безвъзмездно.

Предстоятел купи с дарения апартамент на любовницата

Скандали съпътстваха и предстоятелите на Руската черква. Покойният Александър Карягин беше уличен във финансови злоупотреби. Оказа се, че с църковни пари е купил апартамент на любовницата си Наталия - служителка в храма.

Отец Филип Василцев също се прояви, като изгони българските свещеници, настани само руски отци и доведе рокерите на Путин „Нощни вълци“ уж да пазят храма. Това беше поредният гвоздей в иначе топлите православни отношения между двата народа. Последната шпионска афера на досегашния предстоятел Васиан Змеев, заради която той бе изгонен с още двама свещенослужители, не учудва хората, запознати с особеностите на руския църковен живот. Реално малцина вярват да е бил шпионин в класическото разбиране на това. По-скоро се касае за хибридна война на влияние, в която по линията на национализма за жалост са мобилизирани и православните клирици. Но това го имаме от векове на Балканите, като българите сме били потърпевши доста в миналото от гръцкото духовенство. От друга страна, не бива да се пренебрегва фактът, че стара комунистическа практика от ерата на НКВД и КГБ е да се вербуват свещеници за агенти - та нали сами разкрихме, че 90% от Светия синод и на родната БПЦ са били агенти и доносници преди 1989 г.