0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ поднасят идеи за вкусна вечеря с настроение, които могат да бъдат открити на 24kitchen.bg и bonapeti.bg.

Боб с билково олио и наденица

Необходими продукти:

  • 300 г наденица
  • 200 г едър боб
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 40 г краве масло
  • сол на вкус

За хрупкавите трохи:

  • 6 филийки ръчен хляб
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • сол на вкус

За ароматното олио:

  • 1 връзка пресен лук (1 стрък праз лук - перата)
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 връзка пресен джоджен
  • 1/2 връзка босилек
  • кората от 1 лимон
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 60 мл зехтин
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Накиснете боба за една нощ в студена вода. След това го сварете в тенджера с чиста вода и нарязания на едро лук. Накъсайте хляба на дребни парчета, сложете ги в тава, полейте със зехтин и поръсете със сол и пушен пипер. Печете в загрята на 180 фурна за около 8 минути. Отцедете боба. В дълбок тиган загрейте маслото и запържете наситнения чесън за кратко. Добавете отцедения боб, посолете и гответе 5 минути на умерен огън. Прибавете 2 черпака от варенето на боба и намачкайте част от него с вилица или преса за картофи, за да стане с кремообразна консистенция.

Наденицата нарежете на кубчета и запечете на сух тиган до златисто. За зеленото олио сложете в блендер нарязания пресен лук, настърганата лимонова кора, листата от магданоза, джоджена, босилека, лимоновия сок, сол и зехтина. Смелете, докато се получи зелен сос. Сервирайте боба в дълбока чиния заедно с наденицата, зеленото олио и хрупкавите парчета хляб.

Кюфтета от извара с доматена салца

Необходими продукти:

  • 300 г пълномаслена извара
  • 100 г краве сирене
  • 1 яйце
  • 50 г кашкавал
  • 3 с.л. брашно
  • 1/2 връзка магданоз
  • 50 мл олио
  • сол и черен пипер на вкус

За салцата:

  • 1 белена печена чушка
  • 1 малка глава червен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1–2 домата
  • 1 люта чушка
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 стрък босилек
  • 1/2 лимон
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Настържете кашкавала, а сиренето натрошете. В купа смесете изварата с брашното и яйцето. Добавете кашкавала и сиренето. Прибавете наситнения магданоз, сол и черен пипер. Разбъркайте много добре. С влажни ръце оформете малки кюфтета. Изпържете ги до златисто в сгорещеното олио. За салцата нарежете на ситно печената чушка, лука, лютата чушка, доматите и ги разбъркайте с наситнените чесън, магданоз и босилек. Овкусете с кимиона, прибавете зехтина, сока от лимон и сол и пипер на вкус. Разбъркайте. Поднесете кюфтетата със салцата.

Свинско с круши и синьо сирене

Необходими продукти:

  • 2 бр. свинско бонфиле
  • 2 круши
  • 1 скилидка чесън
  • 1 глава лук
  • 100 г синьо сирене
  • 50 г орехи
  • 1 стрък розмарин
  • 30 мл бренди
  • 70 г краве масло
  • зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете крушите на малки кубчета. Наситнете лука и чесъна. Сгорещете 30 г от маслото и в него запържете лука, чесъна и крушите. Прибавете цялата клонка розмарин, посолете и налейте брендито, фламбирайте и дръпнете от котлона. Добавете накълцаните орехи.

Почистете месото от ципите и заравнете парчетата. Заделете изрязаното месо за друго ястие. Разлистете месото с нож по дължина, така че да се получи лист с широчина около 20 см, намажете хубаво със зехтин, овкусете със сол и пипер. Разпределете плънката между двете парчета месо, поръсете с натрошено синьо сирене и навийте стегнати рула с помощта на фолио за свежо съхранение. Завържете ги с конец. Запечете месото в останалото масло за кратко. След това го прехвърлете в тава и печете в загрята на 200 градуса фурна за около 10 минути. Извадете от фурната, махнете конците и оставете да почине 5 минути, като го покриете с фолио. Нарежете рулото и сервирайте с гарнитура по избор.

Славянски гювеч

Необходими продукти:

  • 2 тиквички
  • 2 зелени чушки
  • 2 червени чушки
  • 4 моркова
  • 2 картофа
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 консерва домати на кубчета (400 г)
  • 200 г бисерен ориз
  • 100 г зелени маслини (без костилки)
  • 70 мл олио
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете чушките, морковите, тиквичките и картофите на кубчета. Лука и чесъна наситнете и ги запържете в половината от олиото. Добавете ориза и го запържете. Когато са готови, прехвърлете в съда за печене. В същия съд сипете останалото олио и запържете тиквичките, чушките и морковите. Изсипете ги в съда за печене при ориза. Добавете картофите. Налейте доматите, прибавете маслините, червения пипер, чубрицата, сол и пипер на вкус. Налейте и около 500 мл вода. Поръсете с наситнен магданоз. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути.