Л ора и Стоян от „Бон Апети“ поднасят идеи за вкусна вечеря с настроение, които могат да бъдат открити на 24kitchen.bg и bonapeti.bg.
Боб с билково олио и наденица
Необходими продукти:
- 300 г наденица
- 200 г едър боб
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 40 г краве масло
- сол на вкус
За хрупкавите трохи:
- 6 филийки ръчен хляб
- 4 с.л. зехтин
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- сол на вкус
За ароматното олио:
- 1 връзка пресен лук (1 стрък праз лук - перата)
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 връзка пресен джоджен
- 1/2 връзка босилек
- кората от 1 лимон
- 2 с.л. лимонов сок
- 60 мл зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Накиснете боба за една нощ в студена вода. След това го сварете в тенджера с чиста вода и нарязания на едро лук. Накъсайте хляба на дребни парчета, сложете ги в тава, полейте със зехтин и поръсете със сол и пушен пипер. Печете в загрята на 180 фурна за около 8 минути. Отцедете боба. В дълбок тиган загрейте маслото и запържете наситнения чесън за кратко. Добавете отцедения боб, посолете и гответе 5 минути на умерен огън. Прибавете 2 черпака от варенето на боба и намачкайте част от него с вилица или преса за картофи, за да стане с кремообразна консистенция.
Наденицата нарежете на кубчета и запечете на сух тиган до златисто. За зеленото олио сложете в блендер нарязания пресен лук, настърганата лимонова кора, листата от магданоза, джоджена, босилека, лимоновия сок, сол и зехтина. Смелете, докато се получи зелен сос. Сервирайте боба в дълбока чиния заедно с наденицата, зеленото олио и хрупкавите парчета хляб.
Кюфтета от извара с доматена салца
Необходими продукти:
- 300 г пълномаслена извара
- 100 г краве сирене
- 1 яйце
- 50 г кашкавал
- 3 с.л. брашно
- 1/2 връзка магданоз
- 50 мл олио
- сол и черен пипер на вкус
За салцата:
- 1 белена печена чушка
- 1 малка глава червен лук
- 1 скилидка чесън
- 1–2 домата
- 1 люта чушка
- 1/2 връзка магданоз
- 1 стрък босилек
- 1/2 лимон
- 1/2 ч.л. кимион
- 2 с.л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Настържете кашкавала, а сиренето натрошете. В купа смесете изварата с брашното и яйцето. Добавете кашкавала и сиренето. Прибавете наситнения магданоз, сол и черен пипер. Разбъркайте много добре. С влажни ръце оформете малки кюфтета. Изпържете ги до златисто в сгорещеното олио. За салцата нарежете на ситно печената чушка, лука, лютата чушка, доматите и ги разбъркайте с наситнените чесън, магданоз и босилек. Овкусете с кимиона, прибавете зехтина, сока от лимон и сол и пипер на вкус. Разбъркайте. Поднесете кюфтетата със салцата.
Свинско с круши и синьо сирене
Необходими продукти:
- 2 бр. свинско бонфиле
- 2 круши
- 1 скилидка чесън
- 1 глава лук
- 100 г синьо сирене
- 50 г орехи
- 1 стрък розмарин
- 30 мл бренди
- 70 г краве масло
- зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете крушите на малки кубчета. Наситнете лука и чесъна. Сгорещете 30 г от маслото и в него запържете лука, чесъна и крушите. Прибавете цялата клонка розмарин, посолете и налейте брендито, фламбирайте и дръпнете от котлона. Добавете накълцаните орехи.
Почистете месото от ципите и заравнете парчетата. Заделете изрязаното месо за друго ястие. Разлистете месото с нож по дължина, така че да се получи лист с широчина около 20 см, намажете хубаво със зехтин, овкусете със сол и пипер. Разпределете плънката между двете парчета месо, поръсете с натрошено синьо сирене и навийте стегнати рула с помощта на фолио за свежо съхранение. Завържете ги с конец. Запечете месото в останалото масло за кратко. След това го прехвърлете в тава и печете в загрята на 200 градуса фурна за около 10 минути. Извадете от фурната, махнете конците и оставете да почине 5 минути, като го покриете с фолио. Нарежете рулото и сервирайте с гарнитура по избор.
Славянски гювеч
Необходими продукти:
- 2 тиквички
- 2 зелени чушки
- 2 червени чушки
- 4 моркова
- 2 картофа
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 1 консерва домати на кубчета (400 г)
- 200 г бисерен ориз
- 100 г зелени маслини (без костилки)
- 70 мл олио
- 1/2 връзка магданоз
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете чушките, морковите, тиквичките и картофите на кубчета. Лука и чесъна наситнете и ги запържете в половината от олиото. Добавете ориза и го запържете. Когато са готови, прехвърлете в съда за печене. В същия съд сипете останалото олио и запържете тиквичките, чушките и морковите. Изсипете ги в съда за печене при ориза. Добавете картофите. Налейте доматите, прибавете маслините, червения пипер, чубрицата, сол и пипер на вкус. Налейте и около 500 мл вода. Поръсете с наситнен магданоз. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути.