0

К акво да приготвя за вечеря е традиционен въпрос не само на средностатистическата домакиня. Идеи много, въпросът е човек да си избере една и да я приложи. На bonapeti.bg Лора и Стоян от „Бон Апети“ дават някои насоки и много идеи какво точно може да се приготви за вечеря, а и не само.

Свинско печено в хартия

Продукти:

2 кг свинска плешка с кост
50 г краве масло (със стайна температура)
1 1/2 с. л. морска сол
1 с.л. кафява захар
2 ч.л. пушен червен пипер
2 ч.л. сух лук
1 ч.л. черен пипер на зърна
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. чесън на прах

Приготвяне:

Месото се намазва с маслото. Пушеният пипер, лютият пипер, лукът, чесънът, черният пипер, кафявата захар и морската сол се смилат в кафемелачка. Месото се натрива с получената ароматна смес. От пергаментова хартия се оформя голям плик.

Месото се поставя в плика и се затваря много добре.

Пече се 8 часа в загрята на 110 градуса фурна, с вентилатор. Поднася се с образувалия се по време на печенето сос и с гарнитура по избор.

Картофени лодки с риба на фурна

Продукти:

1 топлопушена скумрия (500–600 г)
12 средно големи картофа
1 глава лук
1 скилидка чесън
1/4 връзка магданоз
2 стръка мащерка
6 с.л. зехтин
1 с.л. каперси
1 ч.л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Картофите се измиват много добре и се сваряват, не трябва да се разпадат. Охлаждат се. След това се разполовяват и се издълбават с лъжичка. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в 2 с. л. зехтин. Дърпат се от котлона.

Добавят се обезкостената и накъсана риба, накълцаните магданоз и каперси, горчицата, сол и черен пипер на вкус, накълцаната мащерка, сърцевина от картофите и 2 с. л. зехтин. Разбърква се. С получената смес се пълнят картофените лодки.

Подреждат се в тава и се заливат с останалия зехтин. Запичат се за 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

Поднесете картофите с къри майонеза. Сложете 1 с.л. къри да се вари за 5 минути в 150 мл вода, прецедете, охладете и разбъркайте с 200 г майонеза. Ще им подхожда също и някакъв сос на млечна основа.

Телешко с чушки

Продукти:

750 г телешка плешка
80 г краве масло
1 кг чушки (червени и зелени)
2 връзки пресен лук
1/2 връзка магданоз
6 скилидки чесън
2 с.л. оцет
1 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Месото се нарязва на кубчета и се слага в тенджера, заедно с нарязания пресен лук. Заливат се с оцета и 150 мл вода, посолява се и се овкусява с червения пипер, прибавя се и половината масло и се готви на умерен огън, под капак, докато месото омекне и остане на мазнина.

Чушките се изпичат, оставят се да се задушат, обелват се, почистват се от семките, нарязват се на кубчета и се изпържват в останалата част от мазнината. Прибавят се наситнените скилидки чесън, разбърква се и сместа се сипва в съда. Ястието се залива с около 100 мл вода и се задушава десетина минути на тих огън. Поднася се, поръсено със ситно нарязания магданоз и едро смлян черен пипер.

Поднесете с гарнитура от сварен ориз, картофено пюре или печени картофи.

Салата от целина

Продукти:

1 глава целина (800 г)
1 глава червен лук
1/2 лимон
1 връзка копър
60 мл зехтин
30 мл бял винен оцет
3 ч.л. хрян (от буркан)
2 ч.л. дижонска горчица
сол на вкус

Приготвяне:

Целината се обелва и се нарязва на не много големи кубчета. Слага се в тенджера, залива се с лимонов сок и вода, колкото да я покрие, посолява се и се готви, докато омекне. След това се отцежда и се оставя да се охлади. Горчицата се разбива с хряна, зехтина, оцета и сол на вкус.

Целината се полива с дресинга и се разбърква. Поръсва се с нарязаните на ситно лук и копър.