0

Д ве любопитни рецепти за пюре от картофи намираме на bonapeti.bg.

Арабско

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 3 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 2 с.л. сусамов тахан
  • сокът от 1/2 лимон
  • сол на вкус
  • зехтин за заливане

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват, нарязват се на кубчета, сваряват се в подсолена вода и се отцеждат. Смесват се със стрития на паста чесън и наситнения магданоз и се намачкват с вилица, докато се получи пюре. Прибавя се таханът, подправя се с лимоновия сок и сол на вкус, и се разбърква. Картофеното пюре се сервира, залято обилно със зехтин.

Запечено с праз и бекон

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 200 г бекон
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 с.л. масло
  • сол и бял пипер на вкус

За праза:

  • 4 стръка праз
  • 2 с.л. свинска мас
  • 50 мл вода
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Празът се почиства и се нарязва. Сипва се в сгорещената мазнина и се запържва за кратко. Налива се водата и се посолява. Готви се около 25 минути на слаб огън, докато остане на мазнина. Беконът се нарязва на кубчета и се запържва в сух тиган. Картофите се обелват. Сваряват се в подсолена вода. След това се намачкват. Млякото се загрява заедно с маслото. Добавя се към картофите и се разбърква. Пюрето се овкусява със сол и бял пипер. 1/3 от праза се добавя към картофите и се разбърква. Картофената смес се изсипва във форма за печене и отгоре се слага останалият праз. Пече се 40 минути в загрята на 160 градуса фурна. Сервира се с бекона.