Д ве любопитни рецепти за пюре от картофи намираме на bonapeti.bg.
Арабско
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 3 скилидки чесън
- 1 връзка магданоз
- 2 с.л. сусамов тахан
- сокът от 1/2 лимон
- сол на вкус
- зехтин за заливане
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, нарязват се на кубчета, сваряват се в подсолена вода и се отцеждат. Смесват се със стрития на паста чесън и наситнения магданоз и се намачкват с вилица, докато се получи пюре. Прибавя се таханът, подправя се с лимоновия сок и сол на вкус, и се разбърква. Картофеното пюре се сервира, залято обилно със зехтин.
Запечено с праз и бекон
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 200 г бекон
- 100 мл прясно мляко
- 2 с.л. масло
- сол и бял пипер на вкус
За праза:
- 4 стръка праз
- 2 с.л. свинска мас
- 50 мл вода
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Празът се почиства и се нарязва. Сипва се в сгорещената мазнина и се запържва за кратко. Налива се водата и се посолява. Готви се около 25 минути на слаб огън, докато остане на мазнина. Беконът се нарязва на кубчета и се запържва в сух тиган. Картофите се обелват. Сваряват се в подсолена вода. След това се намачкват. Млякото се загрява заедно с маслото. Добавя се към картофите и се разбърква. Пюрето се овкусява със сол и бял пипер. 1/3 от праза се добавя към картофите и се разбърква. Картофената смес се изсипва във форма за печене и отгоре се слага останалият праз. Пече се 40 минути в загрята на 160 градуса фурна. Сервира се с бекона.