Л ора и Стоян от „Бон Апети“ предлагат прекрасни идеи какво да сготвим с патладжани, които са от основните властелини на кухнята лятно и есенно време. Ето идеи от bonapeti.bg. Всеки делничен предобед Лора и Стоян може да гледаме по NOVA от 11:30 ч.
Салата с моцарела
Необходими продукти:
- 1 патладжан
- 3 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- 1 лимон
- 1 щипка сухо чили
- 200 г чери домати
- 125 г сирене моцарела
- 1/2 връзка мента
- 1/2 връзка магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжанът се бели, нарязва се на шайби, осолява се и се оставя за 30 минути, за да се отцеди горчивият сок. Измива се, подсушава се и се готви в грил тиган от двете страни – на части, като всеки път тиганът се маже със зехтин. Кората на лимона се настъргва, сокът се изстисква. Наситненият чесън се запържва за кратко в 1 с.л. зехтин. Дърпа се от котлона, налива се лимоновият сок, добавя се чилито и патладжаните се заливат със сместа. Доматите се режат на четири, добавят се патладжаните, настърганата лимонова кора и наситнените мента и магданоз. Прибавя се нарязаната на шайби моцарела, овкусява се със сол и се разбърква.
Руладини с доматен сос
Необходими продукти:
- 2 кг патладжани
- сол
- зехтин
За соса:
- 2 консерви домати
- 1 малка глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- 1/4 връзка магданоз
- 1 ч.л. сух риган
- 1 с.л. захар
- сол
За плънката:
- 200 г извара
- 200 г краве сирене
- 2 червени чушки
- 1 малка глава лук
- 2 връзки магданоз
- 3 с.л. зехтин
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на ленти по дължина с дебелина 0,5 см. Посоляват се и се оставят за 20 минути. След това се измиват и се подсушават. Намазват се със зехтин и се запичат на сух тиган за 2-3 минути от всяка страна. Лукът за соса се нарязва на ситно и се запържва в зехтина за 5 минути. След това се добавя наситненият чесън. След минута се сипват нарязаният на ситно магданоз, доматите, риганът, захарта, посолява се и се оставя да се сгъсти за 20 минути.
Чушките за плънката се изпичат, обелват се и се почистват от семките. Нарязват се на ситно. Лукът за плънката се нарязва на ситно и се запържва в зехтина, докато омекне. В купа се смесват натрошеното сирене, изварата, лукът, чушките, нарязаният на ситно магданоз, сол и черен пипер. Върху всяка лента патладжан се поставя от плънката и се навива руло. Рулата се подреждат в тава. Заливат се с доматения сос. Ястието се пече за 45 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, и се поднася.
Мусака с шунка
Необходими продукти:
- 4 патладжана (1,2 кг)
- 300 г прошуто кото (варена шунка от свински бут)
- 375 г сирене моцарела
- 150 г сирене пармезан
- 120 мл зехтин
- 1 ч.л. риган
- 1 кг домати
- 4 скилидки чесън
- 2 глави лук
- 1 връзка босилек
- сол и черен пипер на вкус
За бешамела:
- 300 мл прясно мляко
- 1 с.л. краве масло
- 1 с.л. брашно
- 1 щипка индийско орехче
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се белят на ленти, режат се на шайби и се посоляват. Оставят се за 15-20 минути, да се отцеди горчивият им сок, измиват се добре и се подсушават. Пържат се в тиган с част от зехтина, до готовност. Доматите се нарязват на кубчета, пасират се и се прецеждат. Лукът се реже на едри кубчета, а чесънът се накълцва. Запържват се за кратко в останалия зехтин. Прибавят се риганът, сол на вкус и доматите. Сосът се готви на слаб огън около 30 минути, дърпа се от котлона и се поръсва с част от наситнения босилек и с черен пипер. Малка част от него се заделя за сервиране.
Прошуто и моцарелата се нарязват, пармезанът се настъргва. Маслото за бешамела се загрява и в него се запържва брашното, налива се млякото и се бърка. Готви се, докато се сгъсти, подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.
В тава се слага малко доматен сос, подреждат се част от патладжаните, покриват се с доматен сос, прошуто, моцарела и пармезан, и се реди така, докато свършат продуктите. Завършва се с патладжани, бешамел и пармезан. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 45 минути. Поднася се леко охладена, поръсена с останалия босилек и заделения доматен сос.
Рататуй с яйца на фурна
Необходими продукти:
- 6 яйца
- 2 червени домата (белени)
- 2 скилидки чесън
- 1 оранжева калифорнийска чушка
- 1 червена калифорнийска чушка
- 1 жълта калифорнийска чушка
- 1 зелена чушка
- 1 глава лук
- 1 патладжан
- 1 тиквичка
- 1/2 връзка магданоз
- 1 стрък розмарин
- 100 мл зехтин
- 1 с.л. тъмен балсамов оцет
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжанът се обелва, нарязва се на кубчета, осолява се и се оставя да се отцеди от горчивата течност. Чушките се нарязват на кубчета и се запържват в около 20 мл зехтин, като се посоляват. Изваждат се в тенджера. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в около 20 мл от зехтина, докато омекнат, изваждат се при чушките. Тиквичката се нарязва на кубчета и също се запържва в 20 мл от зехтина, докато омекне. Изважда се в тенджерата при зеленчуците. Патладжанът се подсушава, пържи се в останалия зехтин до златисто и се слага в тенджерата. Добавят се доматите, нарязани на кубчета, заедно със семките и всички зеленчуци се овкусяват с наситнен розмарин, балсамов оцет, сол и черен пипер. Готвят се на слаб огън около 20 минути. След това се прехвърлят в тава. Оформят се гнезда, в които се чуква по едно яйце. Яйцата се посоляват и ястието се пече в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 12 минути. Поръсва се с наситнен магданоз и се сервира.