М еденото уиски е перфектната сгряваща напитка, но е идеална и за разхлаждане, защото може да се пие всякак – и топло, и студено с лед. Ароматно и с кехлибарен блясък, тази комбинация от мед, уиски, канела и лимон създава уют и наслада с всяка глътка. Прекрасно е за отпускаща вечер, за споделяне с приятели, както и за ароматна добавка към десерти. И точно такива идеи намираме сред рецептите на Лора и Стоян от „Бон Апети“.
Медено уиски
Необходими продукти:
- 4 с.л. мед
- 200 мл уиски
- 1 пръчка канела
- кората от 1 лимон
Начин на приготвяне:
В съд се загряват около 750 мл вода, заедно с уискито, меда и канелата. Сместа се оставя да кипне и се оттегля от котлона. Добавя се настърганата лимонова кора и се оставя да престои така поне 1 час. Напитката може да се консумира топла, по желание гарнирана с резени лимон и пръчки канела, или студена – с кубчета лед и листенца мента.
Хлебен пудинг с алкохолен сос
Необходими продукти:
- 1/2 франзела
- 4 яйца
- 600 мл прясно мляко
- 50 г сушени сини сливи (без костилки)
- 150 г захар
- 1 ванилия
- 1 ч.л. канела
- 20 г краве масло + още за намазване
За соса:
- 100 мл медено уиски
- 60 г краве масло
- 1 яйце
- 80 г захар
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с прясното мляко, захарта, ванилията, канелата и разтопеното масло. Към сместа се сипват и наситнените сушени сливи. Франзелата се нарязва на филийки, които се подреждат в намаслена тава, заливат се с яйчено-млечната смес и се оставят за около 5 минути да поемат течността. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 25 минути.
Захарта, яйцето и маслото за соса се сипват в касерола и се готвят на слаб огън, при непрекъснато бъркане, докато се сгъстят. Към тях на тънка струйка се налива меденото уиски и сосът се оставя на огъня още 10 минути, като се разбърква. Пудингът се охлажда леко и се сервира с топлия сос.