С ладко слънчево изкушение открихме на bonapeti.bg. Всяка хапка носи баланс между свежест, сладост и лек цитрусов привкус, казват Лора и Стоян от „Бон Апети“.
Лимонов тарт с карамелена коричка
Необходими продукти:
- 250 г брашно
- 125 г краве масло
- 120 г пудра захар
- 1 ванилия
- 1 яйце
- 1 щипка сол
- морска сол за печене
За крема:
- 4 яйца
- 6 жълтъка
- 220 г захар + за поръсване
- 220 мл лимонов сок
- 220 г краве масло
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва с пудрата захар, солта и маслото и се забърква тесто. Ароматизира се с ванилия, чуква се яйцето и отново се разбърква. Оформя се топка, увива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилник да стегне за 30 минути. След това се разточва на кръгла кора, с която се покрива форма за тарт с махащо се дъно. Отгоре се слагат хартия за печене и морска сол, и тартът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 10 минути със солта и още 10-15 минути – без нея. Оставя се да се охлади.
За крема яйцата, жълтъците и захарта се разбиват на водна баня, докато се сгъстят и побелеят – около 20 минути. Налива се лимоновият сок и се бърка до сгъстяване. Котлонът се изключва, съдът се оставя върху водната баня и малко по малко се прибавя нарязаното на кубчета масло. Когато маслото се разтвори, кремът се оттегля от огъня. Кремът се разпределя върху изпечения блат, заравнява се и се оставя да се охлади много добре – около 4 часа. Преди да се поднесе, се поръсва със захар и се карамелизира с горелка.