0

- Кристияна, през декември ще участвате във финала на „Мис Свят“ в Индия. Как се готвите за него?

- Подготовката ми върви с пълна сила. Имам честа да работя с няколко български дизайнери, които ще ми помогнат с визията. Това са Нели Анастасова и Пембе Кенан. Благодарна съм, че ще представя техните красиви тоалети на световната сцена. Също така една от най-важните части в предстоящия конкурс ще бъде показването на народната ни носия, която ще бъде от Варненската област. Тя ще е шита с много труд и усилия от Стефка Загорова, Askia Atelier. Ще подчертая многообразието на българската култура чрез народни танци на Мис Свят с помощ от Димо Александров, хореограф по народни танци! Много съм благодарна за подкрепата на тези прекрасни и успешни професионалисти!

- Върху какво друго ново работите?

- В момента работя върху своята собствена фондация – Woman Squared. Реших да я създам преди една година на база на проучванията си и личния си опит. В България посещавам училища и различни организации като „Сподели и вдъхнови“, говоря с млади хора, като основната ми цел е да ги вдъхновявам. Усилията ми са насочени най-вече върху връзките и последствията от тях – тема, която винаги е била актуална, но за която не се говори често. Искам да помогна най-вече на момичета и да дам сили на младежите, така че те винаги да могат да излизат от трудни взаимоотношения и да бъдат създатели на своя собствен свят.

- Как преминава един ваш ден?

- Всеки един ден е изпълнен с динамика, ежедневието ми е изключително разнообразно, но изпълнено с много позитивни емоции. Отделям повече време за благотворителност, спорт и здравословно хранене. Благодарна съм на професионалистите, които ме обучават и подготвят за конкурса ежедневно. Динамичното ми ежедневие ме научи, че най-важното нещо е постоянството в личностното развитие, а аз се стремя всеки ден.

- Какво е любовта за вас?

- Любовта е навсякъде, стига да имаш очи да я видиш. Аз съм много духовен човек и вярвам, че винаги трябва да вибрираме на най-висока честота. А може би тази най-висока честота е любовта... Забелязвам, че когато влагам любов, тя винаги се връща по неочаквани начини, без значение дали е в кариерата ми и във взаимоотношенията ми с другите.

- От къде черпите вдъхновение?

- Вдъхновявам се дори от най-малките неща в ежедневието си – усмивките на близките ми и дори на хората по улицата, природата във всичките й форми, храната и хубавата музика например. Напоследък обаче младите хора, с които общувам, ме вдъхновяват да видя живота по още по-уникален и красив начин.

- Ако попаднете на самотен остров, какво бихте взели със себе си?

- Бих взела тефтер и химикал, защото те са полезни за изкуството и са свързани с част от хобитата ми. Макар че нямам много свободно време, обичам да пиша поезия и да рисувам. Така че ако бъда новият Робинзон, може би това биха били моите вещи.

- Кое е най-забавното нещо, което сте чували за себе си?

- О, аз не обичам да чета за себе си, намирам вдъхновение в другите. Обаче имам богато чувство за хумор и често сама се смея на себе си – спъвам се в собствените си крака, макар че съм модел, имам „кашкавалени ръце“, шегувам се с всичко, но това ме прави щастлива и не се фокусирам върху това, което казват за мен, важно е аз да се приемам. Влагам голяма доза самоирония и се забавлявам винаги.

- Какво е нещото, което не бихте простили никога?

- Вярвам, че няма нищо непростимо и всяка грешка е поправима, но не толерирам хората, които лъжат. В България казваме: „На лъжата краката са къси“. Това е така, защото комуникацията е едно от най-важните неща, а доверието се разрушава в момента, в който някой измами или излъже другия. И това не означава, че има нещо непростимо.

- Коя беше последната книга, която прочетохте?

- Последната книга, която прочетох, беше Mastery на Robert Green. От там научих златното правило, което гласи, че човек има нужда от 10 000 часа, за да стане експерт в дадена сфера и точно заради това е много важно да следваме нашите таланти и да влагаме усилия в тяхното развитие. Книгата ми напомни и колко е важно да отделяме време за позитивни хора, които искат най-доброто за нас и ни мотивират да вървим напред.

- Какво дете бяхте и за какво мечтаехте?

- Когато бях малка, много хора ми казваха, че имам свободен дух. Пеех и танцувах много често. Бях позитивно дете, пълно с енергия и задавах много въпроси. Мечтаех си да бъда световноизвестна певица.

- Пораснали, сбъднахте ли мечтите от детството си?

- Любовта ми към сцената и музиката никога не ме е напускала, но животът ми се стече по такъв начин, че бях прекъснала своето музикално и сценично развитие за дълго време. Това обаче се промени миналата година и тръпката и вълнението по тях отново станаха част от живота ми. Участията ми в конкурсите по красота ми върнаха това вълнение - да съм на сцената. Е, музиката не ме направи известна, както мечтаех, но ми помогна да намеря себе си и да осъзная силата си. Благодарна съм, че имам шанса да представя България на международния конкурс „Мис Свят“. И да, чрез него може би сбъднах и продължавам да сбъдвам детската си мечта.

- Откъде дойде любовта към музиката и модата?

- Любовта ми към модата се разви преди няколко години. Тогава се записах в лагера на прочутата Коко Роша в Ню Йорк. След като успешно го преминах, разбрах, че да бъдеш модел е не просто да си красив и да имаш хубави дрехи и грим, а е нещо много по-отговорно и дълбоко. Първоначално не бях уверена в себе си, не знаех и как да позирам правилно. Но след този лагер овладях женската си сила и вече съм много по-спокойна пред камерата. Да бъдеш модел, е все едно да бъдеш актьор - трябва да играеш роля, да си хамелеон.

- Ако можехте да бъдете на една сцена с ваш идол, кого бихте избрали?

- Моят идол винаги е била елегантната Одри Хепбърн, тя е не само икона на стил, но и филантроп, който използва гласа си, за да помага на деца и нуждаещи се. Виждам красотата в нейната доброта и душа и вярвам, че те й помагат да постига големи постижения в актьорската си кариера. Тя винаги е била земен човек и това за мен е ключът към успеха.

- Спортувате ли и как поддържате форма?

- Да, често спортувам. Ходя на пилатес и кикбокс, колкото и странно да звучи за една мис. Според мен това са спортовете, които най-добре развиват мускулатурата, а аз се чувствам пълноценна, докато го практикувам. Чрез тях си почивам от натовареното ежедневие и същевременно се грижа за добрия си външен вид и здраве.

- Кое е последното нещо, което правите вечер, преди да си легнете?

- Преди да си легна вечер медитирам – затварям очите си, пускам си хубава музика и си представям хубави неща. По този начин умът ми си почива и съм в кондиция със себе си. Представям си това, което искам да ми се случи, мечтая и по този начин привличам позитивната енергия в живота си.

- А кое е първото нещо, което правите сутрин, когато се събудите?

- Усмихвам се! Това е съвсем първото ми нещо. След това денят много бързо започва и няма време за свой сутрешен ритуал.