0

Н а supichka.com намираме също и идея какво можем да направим със сезонни листни зеленчуци и за гарнитура.

Лапад или спанак с ориз на фурна

Необходими са ви 500 г лапад, връзка пресен лук, 1 ч.л. червен пипер, 2 ч.л. джоджен и 1 кафена чашка ориз.

Ако сте решили да ползвате кафяв ориз, трябва да знаете, че неговото приготвяне изисква подготовка. Необходимо е да го измиете и да го накиснете във вода за около час. Ако пък ползвате бял, кисненето във вода не е необходимо, само го измивате и е готов. Почистените лук и лапад (спанак) се нарязват на дребно и се задушават в сгорещено олио за около 5 минути. След това се добавя и оризът (предварително отцеден от водата) и се запържва за 2-3 минути. Слагат се подправките, след което сместа се изсипва в тава и се добавя вода – 3 чаши, ако ползвате бял ориз и 4 чаши, ако ползвате кафяв. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато водата изври и оризът омекне. Ако оризът не е омекнал, а водата е вече извряла, добавяте още малко вода.

Пълнени рула от спанак

Избираме едри листа от спанак, 2 лъжици прясно масло, 2 връзки лук, 1 връзка магданоз, кори от сух хляб, половин чаша прясно мляко, сол, 4 яйца, 4 лъжици брашно и кисело мляко.

Измиваме и леко попарваме листата. Коричките хляб се накисват в прясното мляко и изцеждат. Запържваме нарязания лук в маслото и прибавяме магданоза. Отделно от 4-те яйца и брашното правим омлет, който след като го изпържим, накълцваме на дребно. Изпърженият лук смесваме с накълцания омлет и изцедените и стрити корички, подправяме на вкус и от тая смес увиваме като сармички, внимателно да не се разкъсват листата. Нареждаме ги в намазана тавичка, заливаме с масло и печем. Поднасяме с кисело мляко.

Киселец с яйца на очи

Вземаме килограм киселец, сол, черен пипер, две лъжици кисело мляко, малко галета, 3 жълтъка, масло, две лъжици прясно мляко и 5-6 яйца. Във вряща подсолена вода попарваме киселеца, на който сме махнали дръжките, прецеждаме го и скълцваме на дребно. В масло пържим киселеца и галетата. Като се изпържи хубаво, прибавяме киселото мляко, сол, черен пипер и оставяме да поври. След това подправяме с жълтъците и прясното мляко, изсипваме в широка чиния, отгоре нареждаме предварително приготвените яйца на очи, посипваме с малко масло, оцветено с половин лъжичка червен пипер и поднасяме.