И деи за домашно приготвени солени палачинки намираме на receptite.com.
Пълнени
Необходими продукти:
За палачинките:
- 4 яйца
- брашно
- 1 бакпулвер
- сол
За плънката:
- 200 г шунка или малотраен колбас
- 1 глава лук
- 2 кисели краставички
- 4 с.л. мариновани гъби
- 1 ч.л. нишесте за готвене или брашно
- 1 с.л. суха сметана
- сол и черен пипер
- магданоз
Начин на приготвяне:
Брашното, бакпулверът, яйцата и малко сол се смесват с вода или мляко да се получи хомогенна смес с гъстота на боза. Изпичат се палачинките в тиган без мазнина, след което леко се намазват с маргарин. Задушава се лукът и след като омекне, към него се прибавят нарязаните на много малки парченца шунка, гъби и кисели краставички. Сосът се сгъстява с нишестето, разтворено в много малко вода, и сухата сметана. В средата на всяка палачинка се слага по една пълна лъжица от плънката и се сгъва като плик. По желание отгоре може да се настърже кашкавал и леко да се затопли във фурната или микровълновата печка.
Със спанак
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 250 мл прясно мляко
- 2 с.л. топено масло или олио
- 125 г брашно
- 1/4 ч.л. сол
- 200 г спанак
- крема сирене, топено сирене или пастет за намазване
Начин на приготвяне:
Смесват се всички продукти, без крема сиренето и спанака, и се разбиват добре. Спанакът се попарва, измива се със студена вода, пасира се или се реже много на ситно. Към сместа за палачинки се добавя спанакът и се разбърква добре. От така приготвената смес се пържат тънички палачинки, които се мажат с крема сирене, топено сирене или пастет.