0

И деи за домашно приготвени солени палачинки намираме на receptite.com.

Пълнени

Необходими продукти:

За палачинките:

  • 4 яйца
  • брашно
  • 1 бакпулвер
  • сол

За плънката:

  • 200 г шунка или малотраен колбас
  • 1 глава лук
  • 2 кисели краставички
  • 4 с.л. мариновани гъби
  • 1 ч.л. нишесте за готвене или брашно
  • 1 с.л. суха сметана
  • сол и черен пипер
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Брашното, бакпулверът, яйцата и малко сол се смесват с вода или мляко да се получи хомогенна смес с гъстота на боза. Изпичат се палачинките в тиган без мазнина, след което леко се намазват с маргарин. Задушава се лукът и след като омекне, към него се прибавят нарязаните на много малки парченца шунка, гъби и кисели краставички. Сосът се сгъстява с нишестето, разтворено в много малко вода, и сухата сметана. В средата на всяка палачинка се слага по една пълна лъжица от плънката и се сгъва като плик. По желание отгоре може да се настърже кашкавал и леко да се затопли във фурната или микровълновата печка.

Със спанак

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 с.л. топено масло или олио
  • 125 г брашно
  • 1/4 ч.л. сол
  • 200 г спанак
  • крема сирене, топено сирене или пастет за намазване

Начин на приготвяне:

Смесват се всички продукти, без крема сиренето и спанака, и се разбиват добре. Спанакът се попарва, измива се със студена вода, пасира се или се реже много на ситно. Към сместа за палачинки се добавя спанакът и се разбърква добре. От така приготвената смес се пържат тънички палачинки, които се мажат с крема сирене, топено сирене или пастет.