0

В ъзрастта не е порок и ярко доказателство за това е кариерата на Леонардо ди Каприо, който през ноември 2024-та ще навърши 50 г.

До този момент филмите с участието на Лео са донесли приходи от продажби на билети от над 7,5 милиарда долара. Лео е единственото дете на баща италианец и майка германка.

Името не е избрано случайно. Майката на актьора е била бременна с него, когато е отишла на екскурзия във Флоренция. Точно когато минавала покрай картина на Леонардо да Винчи, тя усетила как бебето в корема й се развълнувало и започнало да рита. Лео израснал в бедност, в квартал, в който уличните банди командвали всичко. Самият той също не бил примерен ученик. Отпада от гимназията, защото е искал да се занимава само с актьорство. Едва след няколко години взима диплома за средно образование. В началото не го приемали на сериозно и Лео не можел да си намери агент, който да го представлява. Единственият, който се съгласил, поискал Лео да си смени името на Лени Уилямс. Но Лео не отстъпил и държал на името.

Кастинги

За година и половина той се явява на над 100 прослушвания. И докато актьорският талант по това време е спорна величина, никой не могъл да оспори чара му. Той участва в цели 20 реклами и се превръща в популярно лице. През 1993 г. идва ролята в „За какво тъгува Гилбърт Грей” с участието и на Джони Деп. Ди Каприо печели номинации за „Златен глобус” и „Оскар”. Цели осем години той е бил най-добре платеният актьор в света.

Лео е един от любимците на Мартин Скорсезе и участва в почти всички негови проекти в последните 20 години. Но парите невинаги са били най-важни за неговите ангажименти. През 2019 г. Лео и Брад Пит драстично орязват хонорарите си, за да се случи проектът на Куентин Тарантино „Имало едно време в Холивуд”.

Лео е активно ангажиран с борбата с глобалното затопляне. Той е най-големият индивидуален дарител за спасяването на Амазонската джунгла.

Не само Леонардо Ди Каприо от звездите, празнува 50-годишен юбилей през 2024-та. На 28 април 1974 г. е родена екзотичната чаровница Пенелопе Крус. Тя е имала късмета да израсне в компания, близка до легендарния режисьор Педро Алмодовар. Самият той я нарича муза за своето творчество. Започва кариерата си като танцьорка още докато е ученичка в родния Мадрид. Печели „Оскар“ за участието си в шедьовъра на Уди Алън „Вики, Кристина, Барселона”. От 2010 г. е женена за актьора Хавиер Бардем, от когото има две деца.

Зодия Скорпион е носителят на „Оскар”, Златен глобус”, БАФТА и още куп награди Хоакин Финикс. Интересен факт е, че Хоакин не е най-талантливото дете в семейството. Звездата бил брат му Ривър, който обаче умира от свръхдоза на 23-годишна възраст. Медиите се добират до записа на телефонното обаждане до полицията, в което разплаканият Хоакин моли за помощ. Записът се излъчва по радиото и телевизията и Хоакин изпада в дълбока депресия.

Черният рицар

Само преди няколко дни – на 30 януари 2024 г., 50 свещички на тортата духна друг от най-желаните холивудски актьори – уелсецът Крисчън Бейл. Неговата звезда изгрява, когато бил едва на 13 г. Тогава го забелязва Стивън Спилбърг и му дава роля в „Империя на слънцето”. Крисчън Бейл прави фурор с „Американски психар”, а върхът на кариерата му засега е превъплъщението в Батман в трилогията за Черния рицар. Тази роля изстрелва Бейл в орбитата на най-високоплатените актьори в Холивуд.

Няма как да подминем и забравим чаровника Хорхе Гарсия. Звездата му изгря в сериала „Изгубени”, но истинската слава дойде с участието му в друг популярен сериал – „Хавай 5.0”.

На 50 г. Кейт Бекинсейл е по-секси от всякога. Нейната звезда изгря в „Пърл Харбър”, където си партнира с Бен Афлек.

Моделите

Цяла плеяда от очарователни модели и манекенки навършват 50 г. На върха е Кейт Мос, която е единственият модел, който се конкурира с Жизел Бюдхен за първото място по популярност и приходи. Кейт Мос е популярна като лицето на „хероиновите моделки”. През 2012 г. списание "Time" я класира в топ 100 на най-влиятелните хора в модата. През същата година годишните й приходи надхвърлят 10 млн. долара.

На същата възраст са екзотичната Тайра Банкс, германката Хайди Клум и чешкото момиче чудо Ева Херцигова.

Певиците

Половинвековен юбилей на 12 януари навърши и певицата Мелани Чисхолм, известна като Мел Си или Спорти Спайс от популярната през 90-те години на миналия век момичешка банда „Спайс гърлс”. Нейна връстничка е и украинката Руслана. Върхът в нейната кариера бе през 2004 г., когато спечели конкурса „Евровизия” с песента „Танц с вълци”. Руслана е във фокуса на медиите, когато заема активна позиция по време на кървавата нощ на киевския площад Майдан. За кратко е депутат във Върховната рада на Украйна.