0

П разниците свършиха и мнозина търсят нещо без месо, като не е задължително да е постно. Ето няколко идеи от receptite.com.

Пълнени картофи с грах

Необходими продукти:

  • 6-7 големи картофа
  • грах от консерва
  • маргарин
  • магданоз
  • сол
  • пържени картофи

Начин на приготвяне:

Обелваме картофите, отрязваме от едната им страна капачета и издълбаваме вътрешността. Запържваме граха в маргарина и напълваме картофите. Затваряме ги с капачетата и нареждаме в йенска тенджера. Заливаме ги с няколко лъжици разтопен маргарин и 1/3 ч.ч. вода. Покриваме тенджерата с капак или фолио. Печем в умерена фурна, като внимаваме да не се разварят картофите. В средата на голяма чиния поставяме пържени картофи, а наоколо подреждаме пълнените. Украсяваме със стръкчета магданоз. Получава се картофи с картофи по различен начин. Най-добре е да добавите някаква свежа салата, например от домати и краставици.

Яхнията на баба

Необходими продукти:

  • 10-15 картофи
  • 150 мл доматен сок
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. брашно
  • олио
  • чубрица
  • кубче зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Обелете, измийте и нарежете картофите. Лукът се нарязва и се слага в тенджера с олио на котлона, лукът трябва да се запържи леко. Тогава се прибавят картофите, сипва се и една чаша хладка вода, разбъркайте добре и похлупете с капака, за да се сварят картофите. Когато са почти готови, се прибавя брашното, червеният пипер и зеленчуковият бульон, разбърква се добре, за да не стане на бучки, и се добавят доматеният сок и морковите. Доливат се още 1-2 чаши вода и се поръсва с чубрица (водата трябва да е два пръста над картофите). Оставя се да къкри на слаб огън. Когато картофите са напълно сварени, махнете тенджерата от котлона, при сервиране може да се поръси с магданоз или магданозът да се сложи малко преди да махнете тенджерата от котлона.

Запеканка със зеленчуци и семена

Необходими продукти:

  • 3-4 големи картофа
  • 1 голяма глава лук
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. слънчогледови семки
  • 1 с.л. тиквени семки
  • 1 с.л. сусам
  • сол, черен пипер, олио

Начин на приготвяне:

Накиснете семената във вода за 1-2 часа. Сварете картофите за 6-7 минути - трябва да са полусварени. Обелете и настържете картофите на едро. Добавете 2 с.л. олио, сол и черен пипер. Разбъркайте добре сместа. Нарежете лука на полукръгчета, а чушките на лентички. В малко олио задушете лука, чесъна и чушките за няколко минути. Достатъчно е само да омекнат. Свалете от котлона и добавете сол и черен пипер. Отцедете семената от водата и добавете към зеленчуковата смес. Намазнете подходяща тавичка. Изсипете картофената смес и притиснете добре към дъното. Отгоре изсипете равномерно зеленчуковата смес. Пече се 30-40 минути в предварително загрята фурна на 250 градуса. След изпичане оставете да изстине поне 30 минути - така по-лесно ще се разреже на порции. Поръсете с нарязан магданоз или зелени пера лук. Сервирайте самостоятелно или със свежа салата.

Постни пълнени чушки

Необходими продукти:

  • 1-1,5 кг чушки
  • 2-3 стръка праз лук
  • 3 картофи
  • 1 шепа ориз
  • червен пипер, черен пипер, джоджен, чубрица, сол

Начин на приготвяне:

Чушките се почистват от дръжките. Празът се реже на колелца и се задушава с олио. Отстранява се от огъня и се прибавят обелените картофи, нарязани на кубчета, ориза и всички подправки. Със сместа се пълнят чушките и се пекат.