0

Л ятно време е особено подходящ сезон за разтоварване на организма от месо. Ето няколко апетитни идеи от receptite.com какво може да се сготви със зеленчуци.

Кюфтета от булгур

Необходими продукти:

  • 500 г смес от коприва и лапад и/ли спанак
  • 1 глава лук или 3-4 стръка пресен лук
  • 1-2 стръка пресен чесън
  • 1 ч.ч. булгур
  • 1 ч.ч. орехи (или смес от орехи и белено слънчогледово семе)
  • 2 с.л. пресен магданоз
  • 1/4 ч.л. градински чай (салвия) или 1-2 листенца пресен
  • 1-2 яйца, в зависимост от големината им
  • 1/4 ч.ч. натрошено сирене
  • черен пипер, сол
  • олио
  • млечно-чеснов сос - кисело мляко, пресен чесън, копър, сол, зехтин

Начин на приготвяне:

Ореховите ядки се нарязват на едро и се смесват със слънчогледовото семе. Ситно нарязаните лук и чесън се задушават в 3 с.л. олио. Прибавя се предварително почистената, измита, добре отцедена и нарязана на тънки ивички зеленийка и се задушава, докато спадне на обем. Булгурът се залива с 2 - 2 и 1/2 ч.ч. вода или съгласно упътването на опаковката. След като заври, се прибавя сол, похлупва се с капак и се оставя да ври на слаб огън, докато булгурът попие цялата течност. След като поизстине, се смесва със задушените зеленчуци, ядките, подправките и сиренето. Посолява се на вкус, след което се прибавят леко разбитите яйца. Разбърква се много добре. От получената смес се гребва с намокрена лъжица и с леко навлажнени ръце се оформят кюфтета. Поставят се едно до друго в тавичка, върху намаслена хартия за печене. Отгоре се намазват добре с четка, потопена в олио. Пекат се в умерена (180-190 градуса), предварително затоплена фурна, до златисто. Поднасят се с млечно-чеснов сос.

Зелени пърженки със сирене

Необходими продукти:

  • 300 г сирене
  • 300 г спанак
  • 200 г коприва
  • 1/2 глава лук
  • 2 яйца
  • 3 с.л. брашно
  • сол
  • черен пипер
  • мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

В тенджера се слагат измитите и нарязани на ситно спанак и коприва, заливат се с вряща подсолена вода и се оставя да заври. Отцеждат се зелениите и към тях се прибавят ситно нарязаният лук, яйцата, брашното, сол и черен пипер на вкус, и натрошеното сирене. Сместа се разбърква добре и след това от нея се загребва с лъжица и се пускат топки в силно сгорещена мазнина. Запържват се до зачервяване. Поднасят се със салата по избор или с кисело мляко.

Яхния с пресни картофи и зелен боб

Необходими продукти:

  • 500 г картофи
  • 500-600 г зелен фасул
  • 2 моркова
  • 1 чушка
  • 1 глава лук
  • 2 домата
  • 3-4 скилидки чесън
  • пресен джоджен
  • 1 ч.л. червен пипер, сол
  • олио
  • пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Запържват се (или задушават) ситно нарязаните лук, моркови и чушка. Поръсват се с червения пипер. Налива се малко вода. Прибавят се картофите, нарязани на по-едри парчета. Оставят се да се задушат десетина минути. Доматите се пасират (или се нарязват на ситно) и се прибавят към зеленчуците. Наливат се 1-2 чаши гореща вода. Ястието се покрива с капак и се оставя още 10-15 минути. Прибавя се зеленият боб. Посолява се и се подправя със ситно нарязан джоджен. Ако е необходимо, се долива още гореща вода. Може да се прибави и 1 с.л. брашно, разтворена във водата, за сгъстяване на соса. Покрива се с капака и се оставя на слаб огън да къкри, докато зеленчуците омекнат. Десетина минути преди да се свали от огъня, се прибавя нарязаният чесън (не много ситно, да се усеща в яденето). Ястието се поднася поръсено със ситно нарязан магданоз.

Снопчета

Необходими продукти:

  • 500 г зелен фасул
  • 1 връзка зелен лук

За панировката:

  • 2 яйца
  • 1/2 връзка магданоз
  • 100 г галета
  • сол, черен пипер

За гарниране:

  • 200 г извара
  • 2-3 скилидки чесън
  • сол, черен пипер и магданоз
  • 400 г кисело мляко

Начин на приготвяне:

Зеленият фасул се почиства и бланшира заедно с перата от зеления лук. Вземат се 4-5 зелени фасулчета и с помощта на перата лук се завързват на снопче. Потапят се в разбитите яйца, овкусени със сол, черен пипер и нарязан магданоз. После се овалват в галета и се пържат до златисто. Изварата се разбива с чесъна и подправките. Двата края на снопчетата се овалват в изварата и се наръсват с магданоз. Поднасят се с подлучено кисело мляко.