Л ятно време е особено подходящ сезон за разтоварване на организма от месо. Ето няколко апетитни идеи от receptite.com какво може да се сготви със зеленчуци.
Кюфтета от булгур
Необходими продукти:
- 500 г смес от коприва и лапад и/ли спанак
- 1 глава лук или 3-4 стръка пресен лук
- 1-2 стръка пресен чесън
- 1 ч.ч. булгур
- 1 ч.ч. орехи (или смес от орехи и белено слънчогледово семе)
- 2 с.л. пресен магданоз
- 1/4 ч.л. градински чай (салвия) или 1-2 листенца пресен
- 1-2 яйца, в зависимост от големината им
- 1/4 ч.ч. натрошено сирене
- черен пипер, сол
- олио
- млечно-чеснов сос - кисело мляко, пресен чесън, копър, сол, зехтин
Начин на приготвяне:
Ореховите ядки се нарязват на едро и се смесват със слънчогледовото семе. Ситно нарязаните лук и чесън се задушават в 3 с.л. олио. Прибавя се предварително почистената, измита, добре отцедена и нарязана на тънки ивички зеленийка и се задушава, докато спадне на обем. Булгурът се залива с 2 - 2 и 1/2 ч.ч. вода или съгласно упътването на опаковката. След като заври, се прибавя сол, похлупва се с капак и се оставя да ври на слаб огън, докато булгурът попие цялата течност. След като поизстине, се смесва със задушените зеленчуци, ядките, подправките и сиренето. Посолява се на вкус, след което се прибавят леко разбитите яйца. Разбърква се много добре. От получената смес се гребва с намокрена лъжица и с леко навлажнени ръце се оформят кюфтета. Поставят се едно до друго в тавичка, върху намаслена хартия за печене. Отгоре се намазват добре с четка, потопена в олио. Пекат се в умерена (180-190 градуса), предварително затоплена фурна, до златисто. Поднасят се с млечно-чеснов сос.
Зелени пърженки със сирене
Необходими продукти:
- 300 г сирене
- 300 г спанак
- 200 г коприва
- 1/2 глава лук
- 2 яйца
- 3 с.л. брашно
- сол
- черен пипер
- мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
В тенджера се слагат измитите и нарязани на ситно спанак и коприва, заливат се с вряща подсолена вода и се оставя да заври. Отцеждат се зелениите и към тях се прибавят ситно нарязаният лук, яйцата, брашното, сол и черен пипер на вкус, и натрошеното сирене. Сместа се разбърква добре и след това от нея се загребва с лъжица и се пускат топки в силно сгорещена мазнина. Запържват се до зачервяване. Поднасят се със салата по избор или с кисело мляко.
Яхния с пресни картофи и зелен боб
Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 500-600 г зелен фасул
- 2 моркова
- 1 чушка
- 1 глава лук
- 2 домата
- 3-4 скилидки чесън
- пресен джоджен
- 1 ч.л. червен пипер, сол
- олио
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Запържват се (или задушават) ситно нарязаните лук, моркови и чушка. Поръсват се с червения пипер. Налива се малко вода. Прибавят се картофите, нарязани на по-едри парчета. Оставят се да се задушат десетина минути. Доматите се пасират (или се нарязват на ситно) и се прибавят към зеленчуците. Наливат се 1-2 чаши гореща вода. Ястието се покрива с капак и се оставя още 10-15 минути. Прибавя се зеленият боб. Посолява се и се подправя със ситно нарязан джоджен. Ако е необходимо, се долива още гореща вода. Може да се прибави и 1 с.л. брашно, разтворена във водата, за сгъстяване на соса. Покрива се с капака и се оставя на слаб огън да къкри, докато зеленчуците омекнат. Десетина минути преди да се свали от огъня, се прибавя нарязаният чесън (не много ситно, да се усеща в яденето). Ястието се поднася поръсено със ситно нарязан магданоз.
Снопчета
Необходими продукти:
- 500 г зелен фасул
- 1 връзка зелен лук
За панировката:
- 2 яйца
- 1/2 връзка магданоз
- 100 г галета
- сол, черен пипер
За гарниране:
- 200 г извара
- 2-3 скилидки чесън
- сол, черен пипер и магданоз
- 400 г кисело мляко
Начин на приготвяне:
Зеленият фасул се почиства и бланшира заедно с перата от зеления лук. Вземат се 4-5 зелени фасулчета и с помощта на перата лук се завързват на снопче. Потапят се в разбитите яйца, овкусени със сол, черен пипер и нарязан магданоз. После се овалват в галета и се пържат до златисто. Изварата се разбива с чесъна и подправките. Двата края на снопчетата се овалват в изварата и се наръсват с магданоз. Поднасят се с подлучено кисело мляко.