0

А ко сте късметлии и разполагате с частен басейн, би трябвало вече да сте разбрали, че заедно с удоволствието и лукса, той носи със себе си и нуждата от редовна и сериозна поддръжка.

В случай че сте решили сами да се грижите за чистотата на басейна, то имайте предвид че трябва да го правите поне веднъж седмично, защото водата е жива среда, в нея се развиват различни микроорганизми и тя за кратко време може да потъмнее и позеленее.

Измерване

Най-лесният, разпространен и евтин вариант за дезинфекция е чрез хлорни продукти. При поддръжката на басейн наличието на тестер за измерването на pH и хлор е задължително. Той трябва да се използва всяка сутрин, за да се отчете нивото на остатъчен хлор и киселинност на водата. В зависимост от стойностите на хлора във водата можете да прецените дали трябва да добавите още или не, но никога не трябва да оставяте басейна без свободен остатъчен хлор, защото това би породило последствия като потъмняване и позеленяване на водата. Не по-малко важен е контролът върху pH (киселинността) на басейна. Ако стойностите на ,pH са по-ниски от допустимите, водата започва да дразни лигавицата на очите. В обратния случай пък хлорните продукти губят ефективността си. Контролът се осъществява с помощта на специални препарати, като обаче трябва да внимавате с количеството, което използвате, тъй като всяка рязка промяна на киселинността води до смяна в цвета на водата. Органичните замърсители разрушават хлора, което означава, че колкото повече хора използват басейна, толкова по-бързо дезинфекциращото действие на хлора изчезва. Ултравиолетовите лъчи също имат склонността да се отразяват върху способностите на хлора, като в най-горещите дни хлорните продукти изчезват и без употребата на басейна от хора.

Филтриране

Хубаво е един път в седмицата да се почистват стените и дъното на басейна. Можете да усетите нуждата от почистването на стените, когато те станат твърде хлъзгави. Този тип замърсявания са устойчиви на хлора, затова е по-ефективно да се отстраняват чрез четка вечерта и с подочистачка сутринта, за да може да се премахне утайката. Следва промивка и технически преглед на филтрите и помпата на басейна. От ключово значение е да настроите филтриращата система, така че да работи поне 12 часа в денонощието, като е препоръчително в горещите дни да не оставяте басейна без филтрация през най-топлите часове. В случай че отсъствате по някаква причина, е хубаво освен шоковото хлориране да включите филтрите да работят минимум 24 часа след пристигането ви, след което отново е редно да се извърши промивка на филтрите и помпите.

Една много разумна инвестиция в поддръжката на басейна е покупката на лятно покривало. Освен от праха, листата и други замърсители ще предпазите водата от рязкото падане на температурата през нощта.