0

Н а 24 юни се чества денят на билките Еньовден. Лечебните растения, като творение на Бога успяват да хармонизират тялото на човека по най-добрия начин. Това са знаели отшелници и светии от ранга на Св. Иван Рилски. Освен него по-късно много монаси пазят и прилагат рецепти. Такъв е лечителя на Левски йеромонах Неофит, както и чудотворецът Назарий, игумен на Кокалянския манастир.

Бобошево

В района на град Бобошево и селата в югозападния дял на Рила планина се разпространяват апокрифно рецепти на Св. Иван Рилски. Именно там отшелникът се е подвизавал, като според легендите е помагал на хората както с молитва, така и с целебни растения и пчелни продукти. Заради това светецът е бил наричан от хората Лечител. Според изследвания на монахиня Валентина Друмева отшелникът се е хранил с целебното растение салтунък. Според местни предания край пещерата му над днешния Рилски манастир Св. Иван е развъдил растението (известно днес като леблебия, нахут, а в древни текстове наричано „сланутък“). То раждало зърна като фасул. С него се хранел пустинникът, само веднъж на ден след залез-слънце.

Битува и една рецепта на светията, която се е съхранила през вековете в народната памет под името „благ йоанов мехлем”. Той помагал много при болежки по опорно-двигателния апарат - дископатия, колене, шипове, радикулит и др.

Восък

Той се приготвял от пчелен восък и смола от бор, и двете в количество, колкото опашката на рилска пъстърва. Една топка свинска мас, колкото главата й. Към тях се добавяли 12 цвята невен и див кестен (цвят или плода), 4-5 цвята от тиква, по 1 лъжица тамян и пчелен мед. Цветовете се нарязват и всичко се слага в съд да ври на много слаб огън, докато стане на каша за час. След като изстине, се прецежда и се налива в затворен съд. Може и да не се вари, като се оставя да престои 40 дни в затворен съд на тъмно в делва със зехтин. Болните места се разтриват със сместа и ефектът е мигновен.

Твърди се още, че светията използвал и бял равнец, срещащ се в изобилие в зоната на неговото отшелничество. Наложен върху рани той спира кръвотечение. А под формата на отвара помага на Евите при кръвотечения и облекчава менструалните болки.

Има сведения, че безценен ръкопис с рецепти на Св. Иван се пази в трезорите на Рилския манастир, но монасите там отричат...

Цялата статия може да прочетете в броя на 21 юни (сряда) на в. „Телеграф“ и неговото сп. „Чудеса и Вяра“. Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което излиза всяка сряда с вестник „Телеграф“.