0

Н евероятни и необясними знамения и изцеления се случват в Чинтуловския манастир „Св. пророк Илия“, на 10 км от Сливен. Там има чудотворен саркофаг с мощи на двама мъченици от XVI век. Хората казват, че който се е помолил или си е провесил краката в една дупка в саркофага с мощите им, скоро е получил щастие и облекчение на болестите си. Святото място, наричано от местните Българския Йерусалим, е кацнало нависоко във вековна гора на южния склон на Стара планина, над село Чинтулово. Има все повече свидетелства на хора, които след като постоят седнали в подножието на саркофага на Чинтуловските светци, оздравяват.

Свидетелство

„Имах болки в коляното от доста време на ревматична основа. Ходих лятото няколко пъти там и се излекувах напълно“, разказа пред „Чудеса и Вяра“ геофизикът Костадин Димов. Той е изследовател на мегалитни храмове и светилища. Отишъл в храма на село Чинтулово по препоръка на своя близка. „Който не бърза на път за морето, спокойно може да се отбие в това свято и лечебно място“, призовава Димов. Описва, че в един параклис там има специално вдълбано място, където човек може да седне и да се излекува, ако го боли кръст, лакът или коляно. Като човек на науката обаче той търси по-земно обяснение за своето изцеление. „Понеже има и извор, според мен там има определена концентрация на радон. Прадедите ни така са направили архитектурата, че именно в тази ниша да се събира газът , който е тежък и лечебен в определени дози“, дава своето обяснение геофизикът.

Проходилият младеж

Местните обаче считат, че мястото е чудодейно, тъй като тук лекуват светите братя Димитър и Илия.

Един от първите описани от краеведи случаи датира от началото на XX век и е на човек на име Стойко от близкото Мечкарево...

Цялата статия може да прочетете в броя на 22 март (сряда) на в. „Телеграф“ и неговото сп. „Чудеса и Вяра“. Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което излиза всяка сряда с вестник „Телеграф“.