0

Д нес се отбелязва паметта на свети Атанасий - един от „бащите“ на древната църква. Малцина обаче знаят, че наред с всички негови заслуги за утвърждаването на християнството той е основател на най-стария манастир в Европа. Обителта носи неговото име и се намира в България. Известна е като Чирпанския или Златоливаденския манастир. В района се намират пещера и лечебен извор, благословени лично от светията. Вярващите смятат, че водата от аязмото лекува кожни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи и влияе добре при туморни заболявания. За пещерата също се вярва, че има изцелителен ефект. Който влезе в нея с молитва и/или пренощува, ще бъде здрав и благословен.

Пещерата

Научната експедиция, проведена през 2004 г. в околностите на село Златна ливада, категорично потвърди - манастир "Свети Атанасий" е най-старият действащ на Стария континент, основан от самия Александрийски патриарх Атанасий през 344 г. По това време той преминава през днешните български земи на път за църковен събор в Сердика.

По пътя си обратно той пренощува в пещера, която е в близост до сегашния манастир. До нея имало и извор, от който светията пил вода. Когато си тръгнал, за да продължи към Египет, Атанасий благословил извора. На следващата година той се върнал и основал християнско средище, което постепенно се превърнало в манастир.

Явление

В своята почти 17-вековна история Чирпанската обител е била многократно разрушавана и съграждана наново. Има безспорни археологически доказателства за съществуването й през Късната античност и Средновековието. Според местни предания в манастира намират подслон Паисий Хилендарски, хайдушки войводи, Васил Левски и други борци за национална свобода. След 1944 г. той се ползва като овчарник на местното ТКЗС, докато на местния партиен секретар не се присънил свети Атанасий. Той го предупредил, че ако не спре поруганието, ще загуби детето си. През 1979 г. Людмила Живкова подкрепя построяването на нова, голяма сграда в манастира.

Цялата статия четете в броя на 18 януари (сряда) на в. „Телеграф“ - „Чудеса и Вяра“ . Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което идва всяка сряда с вестник „Телеграф“.