0

В Третата неделя след Великден, която тази година се пада на 30 април, службите в храмовете са посветени на Светите жени - Мироносици. Именно те стават първи свидетели и благовестници на чудото на Възкресението Господне.

На третия ден

Тези жени се наричат мироносици, защото те на третия ден след кръстната смърт на Спасителя отиват на Неговия гроб, за да помажат с миро (благоуханно масло) Христовото тяло.

Светите евангелисти съобщават в писанията си именатa на тези смели жени: Мария от Магдала (Магдалина), друга Мария - майка на Яков и Йосия, Саломия - майка на апостолите Яков и Йоан Заведееви. Освен тях Църквата причислява към групата на мироносиците още и Сусана, Йоанна, както и Марта и Мария - сестрите на Лазар, който е възкресен от Христос. Всички тези благочестиви жени, заедно с избраните 12 апостоли, изповядват Иисус Христос за обещания от хилядолетия Месия и за Спасител на света.

Спътници

Всички те (освен Марта и Мария) придружават постоянно Христос в Неговите пътувания из Юдея и Галилея и слушат словата на Неговото божествено учение. В него Иисус дава нов Божий закон, в който жените са равни с мъжете. Когато Иисус поема трънливия път на страданията, те Го придружават навсякъде и свидетелстват за Него. А когато Той умира на кръста, те заедно с Йосиф Ариматейски и Никодим вземат дейно участие в Неговото погребение (Мат.,27:5-61).

Така мироносиците се оказват много по-дейни и по-всеотдайни от последователите на Иисус мъже.

Помазване

Докато апостолите се крият, уплашени и гузни, жените още в петък и събота започват да събират благоухания, за да помажат тялото на мъртвия Иисус по еврейския обичай (Лука, 23:56). И щом изтича пасхалната събота, в която съгласно древния юдейски закон не може да се върши нищо, още призори в неделята бързат да отидат на гроба Господен: „И в първия ден на седмицата дойдоха на гроба много рано, след изгрев-слънце. И говореха помежду си: кой ли ще ни отвали камъка от вратата гробни?“(Марк.,16:2-3). Но по-рано от всички, още до разсъмване, дошла на гроба Мария Магдалeна. За голямо свое учудване тя видяла, че камъкът е отвален, а гробът - празен. Смутена от видяното, Мария Магдалена бързо се затекла при апостолите Йоан и Петър и им казала: „Вдигнали Господа от гроба и не зная где са го положили.” Йоан и Петър веднага тръгнали подир нея и като влезли в пещерата, видели, че тялото на Иисуса го няма и че в ъгъла лежат само повивките, с които то било обвито. Те се върнали, а Мария останала на гроба, стояла и плачела. И както плачела, надникнала в гроба и ето видяла два ангела в бяло облекло да седят - единият при главата, а другият при нозете, гдето било лежало тялото Иисусово. Те й казали:

- Жено, защо плачеш?

- Вдигнали са Моят Господ - отговорила тя - и не зная где са Го положили.

Изненада

Като казала това, тя се обърнала назад и видяла Самия Иисус, но не го познала и мислела, че е градинарят.

- Жено - казал й Той, - защо плачеш, кого търсиш?

- Ако си Го ти изнесъл - казала тя, - кажи ми где си Го положил и аз ще Го взема.

- Марийо! - казал й тогава Спасителят.

Едва сега Мария познала и радостно извикала:

- Учителю!

- Не се допирай до мене - казал й Господ, - но иди при братята Ми и им кажи, че възлизам при Моя Отец и при вашия Отец, при Моя Бог и при вашия Бог!

По това време и другите жени, които вече се връщали от гроба, срещнали по пътя Спасителя, Който им казал: „Радвайте се!”. Те паднали пред нозете Му и му се поклонили.

По такъв начин светите жени, които ревностно служели на Господа по време на земния Му живот, се удостоили да бъдат първи благовестници на Неговото славно възкресение. Мария Магдалена, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: „Христос възкресе!” Като първа благовестница на Възкресението тя е призната от църквата за равноапостолна.

Така жените мироносици докрай остават верни на Христа в земния Му път. Не случайно Църквата им е отредила специален ден за честване. Мнозина тълкуватели на Светото Писание пък изтъкват, че този епизод е доста красноречив за това, че по принцип жените в трудни житейски моменти често са по-силни и волеви от потомците на Адама.

Ангел ги посрещна на Божи гроб

Пред гроба жените мироносици са посрещнати от Ангел Господен, който им съобщава радостната вест за Христовото Възкресение и им нарежда да отидат веднага при апостолите, за да им съобщят (Марк, 16:5-7). След това на една от мироносиците - Мария Магдалена - се явява сам Възкръсналият Иисус, като й предава същата заповед (Марк.,16:9). По този начин жените мироносици първи се удостояват да видят възкръсналия Спасител и първи стават проповедници на Неговото славно Възкресение от мъртвите. Христос ги удостоява с тази чест, за да отвърне на искрената любов, усърдие и преданост, с които те Му служат както преди, така и след Възкресението.