0

Н а 14 юни православни и католици честват един от най-загадъчните старозаветни пророци, живял 900 г. преди идването на Христа - Елисей (885-790 пр. Хр.). Той е бил ученик на самия пророк Илия. В продължение на 65 години той разкрива дарбата си с различни пророчества при шестте израилеви царе (от Ахав до Иоас (Йоахаз). Пророкът е почитан и от народа ни от дълбока древност. В Западна България денят на Свети Елисей се празнува заедно със следващия познат като Видовден или Вида. Според местното поверие Елисей и Вида са брат и сестра. Те пускат градушката. У нас пророкът има един храм в селото, кръстено на него - Елисейна, община Мездра. Той се намира току до жп-линията.

Църквата Свети пророк Елисей в село Елисейна датира от 1905 г.

 Църквата Свети пророк Елисей в село Елисейна датира от 1905 г.
wikipedia.org

Рувимово коляно

Знае се, че Елисей е бил син на Сафат от коляното Рувимово и се родил в град Авел-Мехол (3 Цар. 19:16). Самото му рождение било съпроводено с чудесни явления.

В град Силом, далеч от Йерусалим, имало златна телица, на която падналите в идолопоклонство израилтяни се покланяли като на Бог и принасяли жертви. В часа на Елисеевото рождение бездушният идол заревал така силно, че го чули чак в Йерусалим. Всички много се дивели на това, а един свещеник, преизпълнен с Дух Свети, казал: "Велик Божий пророк се е родил днес и той ще разруши истуканите и ще съкруши силните!"

Когато Елисей достигнал пълнолетие, у него се отключил чудният дар на ясното виждане на събития от миналото, настоящето и бъдещето. Това станало така. Веднъж Елисей орал земята с дванадесет рала волове. Пророк Илия, който по това време се намирал на планината Хорив и говорил с Бога, получил заръка Свише да помаже Елисей за пророк. Когато младежът бил в полето, Илия го наближил и хвърлил кожуха си върху него. Това се счита за символичното посвещение от самия Господ. Оттогава Елисей станал ученик на Св. Илия, когото бил готов да следва навсякъде.

Св. Илия дава кожуха си на Елисей, призовавайки го към пророческо служение.

 Св. Илия дава кожуха си на Елисей, призовавайки го към пророческо служение.
christolube.ru

Но в началото измолил от него позволение за кратко да се завърне вкъщи и да се прости с баща си и майка си. У дома си той заклал воловете, с които орял, насякъл плуга и го запалил и като опекъл на него воловете, раздал на хората и съседите си за угощение. После целунал родителите си и незабавно последвал Илия. Според преданията от него научил Божите тайни и скоро станал пророк, не по-малък от учителя си наставник.

Без смърт

Св. Илия вече предусетил, че времето му на Земята изтича. Той обаче не преминава през цикъла на смъртта, а жив е взет като във вихрушка с огнена колесница на небето. Малко преди да отлети в рая, Илия запитал Елисей какъв дар желае от Бога, за да му го изпроси със своята молитва.

Вляво: В иконографията Св. Илия е рисуван върху колесница, отнасяща го към Небесата., Вдясно: Пророкът излекувал от проказа военачалника Нееман.

 Вляво: В иконографията Св. Илия е рисуван върху колесница, отнасяща го към Небесата., Вдясно: Пророкът излекувал от проказа военачалника Нееман.
burgascity.com/avatars.dzeninfra.ru

Елисей не поискал нещо земно и временно, защото вече бил станал отшелник безсребреник. Ето защо той не искал от Илия нито здраве за тялото си, нито дълги дни живот, защото, очаквайки да наследи вечния, не желаел дълго да пребивава във временния. Той си изпросил благодатта на Светия Дух, която била в Илия, да се приумножи в него самия.

„Пророческият дар и дарът за чудотворство, който е в тебе - казал той, - да бъде двойно върху мене, та да мога ония, които са заблудени и служат на Ваала, да поуча с пророческо слово, като потвърждавам наставленията си с чудеса и чрез това да ги обърна отново към Единия истински Бог“.

Условие

Пророк Илия се съгласил да изпълни исканото, но с едно условие:

- Ако видиш как ще бъда взет от тебе, тъй ще ти бъде.

Докато вървели и разговаряли, явила се огнена колесница и огнени коне, които ги разделили един от друг, и Илия се понесъл във вихрушка към небето. А Елисей гледал и викал:

- Отче мой, отче мой, колесница на Израиля и негова конница!

Накрая, когато вече не виждал огнената колесница, скрила се далеч във висините заедно с Илия, той почнал да плаче за него като за свой баща и раздрал дрехите си на две.

Кожухът

В този момент той видял Илиевия кожух и приел това за знак, че духът на учителя му е двойно върху него, и се утешил в своята печал. Той пазел кожуха при себе си като скъпоценно съкровище или като драгоценна царска дреха и с него извършил невероятно чудо. За да премине река Йордан, той ударил с него по водата, тя се разделила на две и Елисей преминал по сухо. Пророческите ученици, живеещи в Иерихон, видели това чудо и се убедили, че Илиевият дух е слязъл върху Елисей. Те излезли насреща му и се поклонили до земята.

Легендите редят още, че Елисей спрял в Иерихон и останал там известно време. След това тръгнал за Ветил, после отишъл на планината Кармил и оттам се завърнал в Самария.

Планината Кармел (Кармил), дето пророкували Илия и ученикът му Елисей.

 Планината Кармел (Кармил), дето пророкували Илия и ученикът му Елисей.
wikimedia.org

По този маршрут през вековете се появяват различни монашески общности. Доста известна е тази на монахините от Ордена на Дева Мария от планината Кармил, съществуваща и днес. Техен патрон е пророк Илия.

Орден

Монахините знаят много добре и историята за Елисей и неговите знаменателни пророчества. По негово време израилтяните започнали война против моавците. Моавскиите царе пращали ежегодно на израилския цар данък от 100 000 овце и толкова овни. Но след смъртта на израилския цар Ахав моавският цар се отметнал и престанал да праща данъка. Тогава Иорам, синът на Ахав, царуващ над Израиля в Самария, събрал цялата си войска и поискал помощ от Иосафат (иудейския цар от Йерусалим), а също и от подчинения си едомски цар.

След това тръгнал против моавците през Едомската пустиня. Седем дни вървели царете с полковете си и нямало вода нито за хората, нито за добитъка. Но по Божи промисъл наоколо бил и пророк Елисей. Царете дошли при праведника, за да се помоли за тях на Господа, та Той да му открие какво ги очаква.

Указания

Духът Господен слязъл върху Елисея и той им казал: „Направете дълбоки ями, защото така казва Господ: няма да видите ни дъжд, ни вятър, а ямите ще се напълнят с вода, от която ще пиете вие и добитъкът ви, а моавците Той ще предаде в ръцете ви и ще ги победите, ще поразите всичките им укрепени градове, ще отсечете всички плодни дървета, ще заприщите всички извори с камъни и пръст и ще опустошите цялата моавска земя.

Думите на пророка се сбъднали. На сутринта, когато цар Иосафат принасял жертва на Бога, хората видели да тече вода по едомския път. Отначало тя стигнала полковете на Иосафат и разливайки се по околностите, изпълнила всички ями и дупки в долината и земята се напоила с вода. Хората утолили жаждата си и с укрепени сили тръгнали против моавците и им нанесли тежко поражение. И завладели цялата им земя.

Вдовицата

При друг случай на една бедна жена умрял мъжът, като оставил много дългове. Заимодавецът се заканял да й вземе двамата синове за свои роби, ако тя не му се издължи. Вдовицата разказала на Елисей своята тъга.

Нямаш ли нищо вкъщи? – попитал я пророкът.

Нищо нямам - отговорила вдовицата - освен един съд с маслиново масло.

Иди си поискай празни съдове от всички твои съседи – казал й пророкът. – и наливай масло във всички тия съдове, докато се напълнят!

Жената изпълнила повелята на пророка; маслиновото масло се оказало тъй много, че тя, когато го продала, не само изплатила всички дългове, но й останали средства, с които издържала семейството си. Според тълкуванието на Библията това е предсказание за чудото, което Христос ще извърши на сватбата в Кана Галилейска, превръщайки водата във вино.

Елисей превръща водата в маслиново масло.

 Елисей превръща водата в маслиново масло.
christolube.ru

Деяния

Книгата Царства разказва за още дивни подвизи на пророк Елисей. Той предсказал седемгодишния глад в земята на Израиля. Предвидил смъртта на сирийския цар Венадад, като посочил, че царството му ще премине в ръцете на Азаила. Пророкът се прославил и като борец срещу езическите идоли. Той помазал Ииуй - един от израилските князе - за царството и го подбудил да изтреби богоненавистния идолопоклоннически дом на Ахава.

Елисей предупреждава Иеху, че трябва да убие Езавел, за да стане цар.

 Елисей предупреждава Иеху, че трябва да убие Езавел, за да стане цар.
ia.eferrit.com

Ииуй убил двамата царе идолопоклонници: израилския цар Иорам и иудейския Охозия, внука на благочестивия цар Иосафат, който не подражавал на дядо си и изпаднал в нечестие. Той умъртвил Езавел, нечестивата жена на Ахава, майката на Иорама, и избил всички Ваалови жреци и влъхви. Във всички тия дела му помагали благословията и молитвите на пророк Елисей.

В Корана е споменат като Ал-Ясаа

В Корана Елисей е споменат като Ал-Ясаа. Той призовал народа на Израел да следва законите на Таурат (Тора) и шериата (законите) на Муса (Моисей). След като народът на Израел не отговорил на призива на Иляс (Свети Илия), изгонили го от страната и започнали да се покланят на идол на име Баал (Ваал Хамон). Аллах ги наказал строго, като им изпратил суша.

Берат билки срещу косопад

На този ден в църквата се палят свещи, за да се измоли хубаво време и богата реколта след края на лятото. В народните поверия днес се почита и духът Лисо, за който се вярвало, че лекува косопада. На този ден се берат билки, които са по-лековити от обикновено, и се приготвя отвара от тях, която трябва да спре падащата коса. В някои краища на България бременните жени не работят, за да родят здрави деца - без белези.

Умирайки, порицал цар Иоас

При царуването на Иоас Божият човек Елисей пребивавал в Самария. Бидейки вече много стар, той се разболял. Цар Иоас дошъл да го навести и плакал над него, думайки:

- Отче мой, отче мой, колесница на Израиля и негова конница!

Елисей му казал:

- Вземи лък и стрели, отвори прозореца на изток, където е Сирия, и опъни тетивата.

Царят изпълнил това. Божият пророк сложил ръцете си върху неговите и казал:

- Пусни стрелата към Сирия.

Царят пуснал стрелата, а пророкът рекъл:

- Тая стрела е стрелата на Господнето избавление и ти ще победиш Сирия.

И пак наредил на царя да вземе лъка и стрелите и да ги удари в земята. Владетелят ударил три пъти и спрял. А Божият човек му се; разгневил и рекъл:

- Трябваше да удариш пет или шест пъти, тогава щеше да разбиеш напълно сирийците, а сега ще ги поразиш само три пъти. Така, пророчествайки на царя, Елисей починал и бил погребан с почести.

Мощите му съживили мъртвец

Пророк Елисей вършел чудеса не само приживе, но и след кончината си се проявил като чудотворец. Година след неговата смърт се случило така, че погребвали един човек извън града. В това време в израилската земя нахлули моавски пълчища. Придружителите видели неприятеля отдалеч и хвърлили тялото в една пещера. А това била пещерата, където бил погребан пророк Елисей. Щом се допрял до костите на пророка, мъртвият на часа оживял и като излязъл от пещерата, тръгнал към града.

Така Бог прославил Своя угодник и след смъртта.