0

Н а 22 септември църквата споменава Свети пророк Йона, живял през VIII век преди Христа. Той се счита за покровител на водолазите и подводничарите. Според библейското предание той бил погълнат от кит като Божие наказание, задето не изпълнил пророческия си дълг. Но след три дни в търбуха на морския гигант пророкът излязъл невредим. Учените зоолози открай време дискутират дали библейското предание е възможно да е било реално. Китът се храни с планктон и речни рибки и неговото гърло е твърде малко, за да погълне по-голяма плячка. Така че той може само да лапне и да изплюе човек, изтъкват изследователи. Точно това се случило през 2019 година с южноафриканския водолаз любител Райнер Шимпф в залива на Порт Елизабет. Мястото е известно със своята Сардинска пътека - плитчини, където тези рибки хвърлят хайвера си и след това се връщат в океана. Всяка година стотици водолази отиват да гледат тази впечатляваща гледка, която привлича много делфини, акули и китове. Райнер Шимпф не забелязва присъствието на голям кит до него. Приятелите му видели как китът го поглъща, но не можели да направят нищо друго, освен да заснемат инцидента с камера.

Шимпф споделя: “Никой не може да ви подготви за подобна ситуация и да ви каже какво да правите, когато кит се опита да ви погълне. Всичките ви действия ще зависят от инстинктите ви, така че веднага задържах дъха си, очаквайки, че ще се гмурне и скоро ще отвори устата си във водата.” Което и става.

Хищник

Родственикът на кита - кашалотът, е най-големият хищник на планетата, който се храни с акули, делфини и калмари. Именно той би могъл да погълне библейския пророк Йона. Това се доказва от невероятната история на канадския китобоец Джейм Бартли. През 1891 г. корабът „Звездата на Изтока“ излязъл на на лов. След като видели кашалот, две лодки започнали преследването на плячката. Животното било ранено и в яростта си разбило едната лодка, след което изчезнало в дълбините. Двама от нейните моряци, единият от които Бартли, не били намерени. Опитните китобойци знаели, че раната на кашалота е фатална и останали на мястото на схватката. И наистина след време видели как изплува трупът на ранения от тях кашалот. Вдигнали го на палубата и започнали да разсичат огромното тяло. Когато стигнали до стомаха, не могли да повярват на очите си - вътре, покрит със слуз, лежал младият харпунер Джеймс Бартли. Той бил жив, макар и в безсъзнание. Изчисленията показали, че е прекарал 16 часа във вътрешността на кита. Морякът бил в състояние на шок, а кожата му била побеляла от киселинната среда. Едва след месец Джеймс дошъл на себе си и разказал какво се е случило с него. След като бил изхвърлен след удара с кашалота, се е озовал в някаква тъмна тръба. Стените й били горещи и лигави, нямал достатъчно въздух. Когато му станало ясно къде се намира, той загубил съзнание от ужас и дошъл на себе си едва в корабния лазарет, където се съвзема досущ пророк Йона.

Св. Илия

Според преданието Йона бил син на Амития от град Гатхефер, а майка му била вдовицата от Сарпет, у която пророк Илия живял през време на глада. Именно него пророкът възкресил от мъртвите (3 Царст. 17:17-24).

В онова време жителите на Ниневия - столица на Асирийската империя, прогневили Бога със своя беззаконен живот. И Бог заповядал на Йона да отиде в тоя град и да проповядва покаяние. Но Йона се уплашил, защото знаел, че ниневийците са свирепи хора. Той забравил, че трябва да изпълнява безпрекословно заповедите на Господа, каквато и опасност да го застрашава. Объркан и смутен, се качил на кораб, който отплавал в Средиземно море. Но Бог скоро го наказал за малодушието и непослушанието.

Жребият

Страшна буря се надигнала в морето. Корабът бил в голяма опасност. Езичниците, които се намирали в него, изплашени почнали да призовават своите богове да ги спасят от смърт. Но бурята ставала все по-силна. Пътниците си говорили помежду си: „Навярно това бедствие ни е пратено за наказание на някого от нас. Да хвърлим жребий, за да узнаем кой между нас е грешният човек, който прогневил Бога!“

Жребият, по Божие определение, се паднал точно на Йона. Моряците го хвърлили сред вълните и морето утихнало.

Попаднал сред вълните, Йона бил погълнат от грамаден кит. По Божия воля той останал жив в утробата му три дни и три нощи. Накрая Господ се съжалил над него и китът го изхвърлил жив на брега.

Предупреждение

Йона се отправил незабавно за Ниневия, тръгнал из улиците и говорел на жителите, че след 40 дни градът ще бъде разрушен, ако те не се покаят. Ниневийците се уплашили и започнали да се каят за греховете си. Самият цар съблякъл разкошното си облекло, облякъл се в прости дрехи и наложил на себе си и на всички жители три дни строг пост. Бог видял тяхната скръб и тяхното покаяние, смилил се над тях и по неизказаната Си благост ги простил.

Йона се върнал в отечеството си. Но след време отишъл пак в Асирия, където и умрял. Гробницата му се намира в иракския град Мосул, но за съжаление през 2014 г. бе разрушена от фанатиците на ИДИЛ.