0

Н авършиха се 10 години от избирането на папа Франциск за глава на Римокатолическата църква. Богомолци разкриха, че всеки, който иска да се докосне до него, може да го стори чрез две реликви, намиращи се в центъра на София. Те останаха от преминалото при невиждан интерес посещение на папата аржентинец в България през пролетта на 2019 г. Първата е расото, с което главата на Римокатолическата църква отслужи Светата литургия и молитвата за мир в центъра на София. Одеждата после бе оставена за съхранение в катедралата „Св. Йосиф” до столичните Хали. Дрехата е бяла, със семпла бродерия, защото още при встъпването си в длъжност папата е поискал дизайнът й да бъде максимално опростен.

В католическия храм се намира и столът, на който светият отец седеше на сцената на пл. „Александър Първи”. Поклонници считат и двете реликви за свещени и дори за лечебни. Когато пристигнаха в църквата, пред тях се извиха опашки от желаещи да попият от светостта на папата, който според канона се води върховният наместник на Бога на Земята. Други туристи просто идват, за да ги зърнат от интерес.

Епохата на Франциск определено може да се сравни с революция в християнството. Той загърби лукса, което не се понрави на кардиналите, за да покаже лицето на чистата вяра.

На 13 март 2013 година роденият през 1936 г. в Буенос Айрес аржентински кардинал Хорхе Марио Берголио бе избран за глава на Римокатолическата църква.

Цялата статия може да прочетете в броя на 8 март (сряда) на в. „Телеграф“ и неговото сп. „Чудеса и Вяра“. Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което излиза всяка сряда с вестник „Телеграф“.