0

З а Бога няма невъзможни неща, но често за молитвите си човек се нуждае от застъпник пред Него. Тази роля в духовния свят е отредена на многобройните светци и мъченици, възсияли като небесни ангели благодарение на своя праведен живот и подвизи. Един от тях е Св. Харалампи, честван на 10 февруари (събота). Молитва към него и негови икони дарява с дълголетие, помага на хора при лечение с алтернативна медицина, защитават от бедствия и войни. Светецът се счита и за покровител на пчеларите и овощарите в България, напълно в духа на древната традиция, че чистата храна, дадена от Бога трябва да бъде и нашето лекарство.

Вируси

Но Харалампий се е доказал и като защитник против тежки болести и вирусни епидемии, като хората в негово лице през вековете са виждали лекар дори на чумата. Има свидетелства за такива чудеса с негови мощи. В областта Епир през 1812 г. върлувала чумна епидемия. Тогава мирянин на име Молосо отишъл до манастирите в Метеора, където се пази главата на Св. Харалампий.

Главата на чудотвореца се намира в манастир на Метеора, Гърция.

 Главата на чудотвореца се намира в манастир на Метеора, Гърция.
iStock

Човекът я занесъл в Епир и скоро след това чумата спряла, а косата на смъртта била пречупена. У нас мощи на светията има в няколко храма. Едно от най-популярните места за поклонение се намира току в центъра на София в църквата „Свети Седмочисленици“.

Мощи на Св. Харалампий се пазят в храма Св. Седмочисленици в София.

 Мощи на Св. Харалампий се пазят в храма Св. Седмочисленици в София.
Хаджи Георги Китанов

Там се пази малкият пръст на дясната ръка на чудотвореца. Мощи на Свети Харалампий се пазят още в поне десет храма у нас, както и в Троянския манастир „Успение Богородично“.

Църквата Свети Седмочисленици в столицата.,  

 Църквата Свети Седмочисленици в столицата.,  
wikipedia.org

Асеновград

За сметка на това чудотворните икони в Източна Европа са само две. Едната се намира в България, а другата в монашеската република Света гора.

Първата реликва сбъдва желания и изцелява в параклиса „Св. Василий и св. Марина“. Неговата икона тук се счита и за най-мощната му по нашите земи. На нея светията е пременен в сребърна ризница, която свети като слънце. Самото име на Св. Харалампий в превод от гръцки език означава „сияен“. Самият обков е дарен от заможен мирянин заради чудо, което Харалампий е сторил в живота му.

Чудотворната икона на светеца от Асеновград.

 Чудотворната икона на светеца от Асеновград.
Фейсбук/хаджи Валерия Тодорова

Днес идват болни от цялата страна и чужбина. Всички са водени от надеждата, че ще намерят застъпничество пред Бога в лицето на Св. Харалампий.

Безплодие

Местните разказват случая с жена на име Генка В. от Асеновград. Тя разказвала, че благодарение на Харалмпий се е сдобила с детенце. Жената споделя, че 5 години не можела да зачене, въпреки че според докторите всичко е било наред. В отчаянието си тръгнала по врачки и баячки. Някои били коректни, но други само я разигравали, колкото да й вземат парите. „Правех каквото ми кажеха - търсехме магии из дома, спях над яйца, пих вода от 7 извора, но нищо не се получи“, споделяла патилата си Генка. Случайно чула за иконата в малкия храм и започнала често да го посещава. Споделя, че още след първото й идване тук започнала да усеща, че сякаш някаква сила я тегли да се върне отново. Започнала дори мислено да разговаря със светеца от иконата. Пет месеца по-късно Генка едва не припаднала, когато акушер-гинекологът с изумление й съобщил, че е бременна.

Знамението

Възрастни хора още си спомнят, че реликвата първоначално е била в стария храм „Света великомъченица Марина“ , който се намирал в съседство. През 1964 г. комунистическата власт наредила да бъде съборен, тъй като по план оттук трябвало да мине пътя за Смолян. Енориаши разказват, че дотогава храмът е бил най-големият в Станимака с 6 реда колони с 12 проскинитария за светците, един от които е бил посветен и на Св. Харалампий. Свидетели от онези години описват, че когато дошли багерите, първо била изнесена църковната утвар, а след това и иконите на Св. Богородица, Христос и светиите. Тогава се случила и една необяснима до ден днешен поличба. Един от работниците, наети от Лъки, си сложил безцеремонно мръсната куртка върху иконата на Св. Харалампий, оставена под открито небе в двора. В този миг дрехата пламнала като факла.

Атон

Другата чудотворна икона се намира на Атон в скита „Света Троица“. Тя се нарича „Св. Харалампий Бързият помощник“. Възрастни монаси разказват историята на нейното създаване. През 1733 г. един монах на име Йоан ходил до Цариград, за да върши някакви дела с цяла делегация от клирици. За зла участ обаче се разболял от чума. Чудил се какво да прави, когато усетил първите симптоми на страшната зараза. Спонтанно коленичил и започнал да се моли на Харалампий. Изглежда молитвите му за изцеление били чути, защото през нощта небесният ангел му се явил в съня. Той го уверил, че не само ще бъде изцелен, но и всички от православната свита ще бъдат избавени от жилото на болестта. В чест на това чудо била зографисана иконата, която се пази и до днес на Атон. На нея вдясно е представен коленичил старецът Йоан, който е и символ на всеки човек, търсещ застъпничеството на Магнесийския чудотворец. Вляво в композицията е изобразена заразата (чумата) под формата на черен демон, който бяга панически. Написани са и слова, приписвани на самия светец, които гласят: „Избавих Йоан от чумата, когато той се обърна към мен с копнеж и готовност“.

Освещава се медът в черквите

Св. Харалампи се счита и за покровител на пчелите и на меда, а пчелата се осмисля като връзка между световете, между доброто и злото. Народът ни смята, че медът е божествена храна, еликсир за живот, извлечен от цветовете на билките по неведом, божествен или магически начин. Този еликсир дарява здраве, сила и дълголетие. За това свети Харалампий е покровител на пчеларите, градинарите и овощарите.

Традицията е жива и днес, при която на празника му стопаните отиват на черква, където отнасят медени пити или гърненца с мед, за да бъде осветен от свещеника.

Според народната традиция свети Антоний и свети Атанасий са двама братя-близнаци, покровители, тоест господари на Чумата, а неин победител и върховен господар е свети Харалампий. Вярва се, че той носи избавление и изцеление от всяко зло и ни предпазва от природни бедствия, войни, глад и болести.

Свети Харалампий победил болестите, върлуващи през зимата и оковал Чумата в девет железни вериги. Народното поверие гласи, че светецът не само държи в подчинение всички болести, но той може и да ги пусне да бродят по света. Именно за да не се случи това, на неговия ден предците ни се стараели да го умилостивят, като извършвали определени ритуални действия. С тези ритуали те се опитвали да умилостивят и самите болести и да ги поканят доброволно да напуснат селището. Счита се, че той прекадява и затопля земята и тя вече е готова за сеитба. За това в народния календар това е бил последният от т. нар. Зимни празници, след който вече в някои места започвал отново земеделският сезон.

Живял до 113 г.

От житието му се знае, че е бил епископ в Магнезия, Мала Азия. Заради отказа си да се поклони на идолите бил подложен на мъчения. Стъргали тялото му с железни куки, но раните му по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт. Осъден на посичане, свети Харалампий издъхнал, преди мечът да го докосне. Това станало в 198 г. по времето на император Септимий Север, когато светецът бил вече на 113 години. Неговото дълголетие се смята за знаменателно, поради което се вярва, че молитвите към светията имат силата да удължават човешкия живот.

Силна молитва към светията

О всесилни и велики свещеномъчениче Харалампие, войне Христов, доблестен и непобедим Божий угодниче, бърз помощник във всички скърби, помогни на нас грешните и недостойни твои раби (имената), които живеем в този век и моли Господ Иисус Христос, да ни прости всички грехове, които сме направили през целия си живот още от младини с думи, с дело, с мисли и всичките си чувства. Особено в предсмъртния час помогни на нас окаяните и помоли Сърцеведеца, създателя на всички твари, да ни освободи от вечните мъки.

Запази всички християни, които тачат твоята светла памет със светите си молитви. Огради и запази православния Български народ от междуособици, от земетръс, от наводнения, от войни, от огън и меч, от глад и неволи, и всяка напаст, понеже си се молил през живота си: „Господи, моля Те, ако Ти е угодно, дай слава на Твоето име, та където бъдат положени моите мощи и където се почита моя спомен, там на това място да няма глад, мор и лошо време, което унищожава плодовете земни, но всякога по тия места да владее мир, телесно здраве и душевно спасение“.

Сега, св. свещеномъчениче Харалампие, като имаш особено дръзновение пред Бога и постоянно предстоиш пред Божия престол, моли се за нас твоите непотребни раби, които живеем в греховна тъмнина и ни избави от Божия гняв и от вечното наказание. Защото само с твоето ходатайство и силна помощ можем да се надяваме, че Христос Бог по Своята милост ще ни даде тих и безгрешен живот в този век, а в бъдещия ще ни постави от дясната страна с всички светии. Амин!