0

Е пидемии, войни, опустошителни бедствия и морален упадък. Всичко това православни отци казват, че са знамения, дадени от богопросветени пророци за приближаващия Апокалипсис и свършека на света. Един от големите чудотворци на православната църква – св. Йоан Кронщадски – е имал доста видения за бъдещето. Нека си припомним някои от тях по случай 20 декември – деня, в който Църквата чества неговата памет.

Видения

Св. Йоан Кронщадски казвал, че е имал небесен покровител в лицето на българския светия – Иван Рилски, на когото е кръстен.

Той често бил спохождан от видения като на Йоан Богослов. Така той предрича двете световни войни близо 30 десетилетия по-рано. Но чудотворецът е имал и ужасни видения на Апокалипсиса и пришествието на Антихриста. Веднъж в нощта на 1 януари 1908 година след вечерната молитва духовникът седнал на масата да отдъхне малко. В килията му било полумрак, пред иконата на Божията майка горяло кандило. Не минало и половин час и той чул лек шум, някой го докоснал по лявото рамо и с тих лек ласкав глас му казал: „Стани, рабе Божий Йоане, ела с мене”. Както св. Йоан разказва по-късно, това е бил св. Серафим Саровски. Той му изписал с патерицата си няколко години на стената, които по-късно се оказва, че съвпадат с Октомврийската революция, Първата световна война, зараждането на нацизма. Небесният старец повел свещеника из бойни полета, където видял неопяти души да страдат. После зърнал зверове да късат телата на незнайни мъченици. Праведникът бил допуснат дори до мъченията в ада на всякакви грешници в това число и на отстъпили от вярата духовници, епископи, монаси. „Те имаха страшен и ужасен вид: лицата им бяха черни, от устата им излизаше пяна и зловоние и страшно крещяха, но бесовете ги биеха безмилостно и ги гонеха в дълбока пропаст. Оттам идваха смрад, дим, огън и зловоние“, описва виденията си св. Йоан година преди своята кончина.

Светите земи

После той вижда и бъдещото пришествие на Антихриста, стоящ на трон в Светите земи. „Видях Йерусалимския храм, а на купола му звезда. Около храма се тълпят милиони народ и се стараят да влязат вътре в храма... И ето че виждам престол сред храма. Около престола в три реда горят смолени свещи, а на престола седи в яркочервен порфир всемирният управник цар, а на главата златна корона с брилянти със звезда. Попитах стареца: „Кой е този?”. Той каза: „Това е антихриста”. С един замах той отсичал главата на хиляди християни, които отказвали печата му. Но един младенец, около 10-годишен, отказал. И на него Антихриста не могъл нищо да стори, а бил поразен от мълния, паднал на земята, а короната му се търкулила настрани.

19 октомври

Йоан Кронщадски е роден на 19 октомври 1829 г. Той е кръстен в чест на св. Иван Рилски, чиято памет се чества на същия ден. Малкият Йоан живял и раснал в царска Русия в семейството на бедния псалт Илия Михайлович и Теодора в село Сура Пинежки уезд Архангелска губерния. В рода му имало свещеници в продължение на 350 г. Момчето било с много лошо здраве и много често боледувало. Учението му се удавало трудно. Той много се молил да му бъде даден разум, за да постигне учението и Господ го чул. Веднъж през нощта, когато младият Йоан се молил особено горещо, Божията благодат го осенила и според собствените му думи „моментално, като че ли перде паднало от очите му“. Оттогава започнал да има завидни успехи в учението. След селското училище завършил Архангелската духовна семинария първи по успех и Санкт-Петербургската Духовна академия със степен кандидат по богословие. След ръкополагането му младият свещеник бил назначен за ключар на Андреевския събор в град Кронщат.

Заточение

В тази епоха правителството изпращало на заточение там убийци, крадци, изобщо всякакви криминални престъпници. На тези отхвърлени от всички хора се посветил младият кронщадски свещеник. Всекидневно той отивал в техните землянки и изби и оставал там с часове. Беседвал с тях, увещавал ги, грижил се за болните, плакал и се радвал заедно с тях. Лично ходил до магазина за продукти, в аптеката за лекарства, за лекар, давал на бедните всичките си пари, дрехи и обувки.

Започнал да прави невероятни чудеса и изцеления с молитва.

Свидетели разказват, че когато св. Йоан се молил, той така умолявал сякаш се бил хванал за ризата Христова е бил готов да не я изпусне от ръката си, докато не бъде чут. Тогава ставали и най-големите чудеса. „Христос Спасител е установил тайнството Причастие, за да ни очисти с огъня на Своето Божество, да изкорени греха, да ни съобщи своята святост и правда, да ни направи достойни за рая и за неизречената радост“, казвал праведникът.

Иконите му помагат при зависимости

Св. Йоан Кронщадски се слави като голям духовен лечител и пророк на XIX век. Хората днес се молят пред иконите му при безпътица, за учение и при тежки заболявания. Миряни споделят, че им е помогнал да се отърват още от опасни и вредни навици като алкохолизъм, тютюнопушене, наркомания.

Приживе руснакът получавал писма и телеграми с молби за изцеление. Култът към него дотолкова нараснал, че в онези дни се говорело, че св. Йоан може да възкреси дори мъртъвци, стига да се помоли на Бога. Самият духовник също вярвал, че може да излекува някого, дори ако е налице само писмен контакт с човека. Той развивал и голяма благотворителна дейност. С парите, които християни дарявали на праведника от благодарност за негови чудеса, той изградил Дом на трудолюбието. Той включвал занаятчийски работилници, училище, детска градина, приют за бездомни, стол, библиотека, безплатна лечебница, помещения за преспиване. Там бедни и безработни се трудели, а изделията продавали.