0

М иряни чакат с нетърпение Руската църква да бъде отворена отново, както обеща в своя кореспонденция руският патриарх Кирил до българския патриарх Неофит. Предполага се, че това може да стане около празника на Св. Иван Рилски (19 октомври) - тачен и от двата народа.

Поклонници от България и чужбина всъщност посещават основно криптата под храма, където се пазят мощите на Св. Серафим Соболев. Безработни и болни пишат желанията си в преддверието върху дървена маса. След това ги поставят върху саркофага на светеца, като накрая ги пускат в неговата пощенска кутия.

„Характерното тук е, че посланията, желанията и проблемите до дядо Серафим трябва да бъдат в писмена форма. След това пускате своето листче в пощенската му кутия“, обясняват миряни. По думите им много чужди туристи също оставали изумени от силата на мястото. След години те се връщали само защото онова, което поискали от Бога, се е изпълнило по неведоми пътища.

Самият Серафим дошъл в България след Октомврийската революция. Той карал вярващите християни да излагат просбите си до Всевишния в писмена форма. По онова време това се струвало на мнозина странно и дори подозрително.

Самият Серафим Соболев обаче не спирал само дотук. Той вземал бележките и с чистотата на своята молитва и вяра ги изричал и изпращал директно към Твореца за изпълнение. Вярва се, че той продължава да чете писмата, които хората пускат в пощенската му кутия, която се намира отдясно на саркофага с мощите му.