0

Н а 21 април Църквата чества паметта на света Мария Египетска. Вярва се, че молитви пред нейни икони помагат на хора на житейски кръстопът да вземат правилното решение, а също и че ако родител се помоли за син или дъщеря, то светицата може да спаси детето, което се е отклонило от истинския път към блуден живот, алкохол и разврат.

Александрия

Знае се, че светицата е родена в Александрия през 445 г. На 12 години избягала от дома си и се предала на развратен живот в продължение на 17 лета. Един ден тя вижда тълпа поклонници, които тъкмо щели да отплават за Йерусалим. Спонтанно Мария решила да се присъедини към тях, но когато пристигнала и понечила да влезе в Йерусалимския храм, някаква невидима стена я спряла да прекрачи прага му. Това се повторило и потретило. Тогава тя осъзнала, че сам Господ не я пуска в Неговия дом заради греховния й и блуден живот. Тогава започнала да се моли пред иконата на Дева Мария в притвора на черквата на Божи гроб. Молитвата й била чута - Мария успяла да влезе вътре и да се поклони на Животворящия кръст.

Излизайки от храма, тя отново започнала да се моли пред иконата на Богородица. И в този момент чува глас: „Ако преминеш река Йордан, ще намериш желания мир“.

Покаяние

Мария отишла в пустинята Уади-Рам в днешна Йордания, където прекарва следващите 47 години от живота си, вземайки със себе си само 3 малки хляба. Отдава се на строг пост, молейки Бога за опрощение на греховете й.

Чудеса

През цялото това време тя живее в самота, като среща единствено стареца Зосима. Веднъж ангел му посочил къде да намери отшелницата. Тя го помолила да й даде дреха, за да закрие тялото си, тъй като нейните дрехи отдавна били изгнили. После отецът поискал от светицата да се помолят заедно. По време на молитвата Зосима станал свидетел на изумително чудо - тялото на праведницата се повдигнало от земята и се извисило във въздуха.

Свети Лазар български сам се е изкачил на бесилото.,  

 Свети Лазар български сам се е изкачил на бесилото.,  
frankfurt.apollo.olxcdn.com

На раздяла великопостницата помолила отец Зосима догодина да дойде на река Йордан, където да я причасти за последен път. Старецът отишъл на същото място, но я видял от другата страна на реката. Тя направила кръстния знак и тръгнала по водата. Зосима я причастил. Предала Богу дух на 1 април 522 г.

Погребението

Последното чудо със света Мария било, когато Зосима трябвало да я погребе. И изведнъж се появил лъв. Зосима смъртно се изплашил, но лъвът не само не го нападнал, но и започнал да му помага, като копаел с лапите си. Зосима се върнал в манастира, където разказал на братята за подвизите на света Мария.

Ханъма наклеветява Лазар Български

На 23 април БПЦ почита паметта на свети великомъченик Лазар Български. Той е роден през 1774 г. в село Дебел дял, Габровско. Лазар останал сирак и неговата мащеха го тормозела, затова напуснал дома си и заминал в Мала Азия. Бил трудолюбив и пестелив и скоро имал вече голямо стадо овце. Един ден, докато пладнувал с тях, заспал. Оттам случайно минавала някаква ханъма, срещу която се нахвърлили кучетата, пазещи стадото. Лазар се събудил и отървал жената, която се разминала с малко разкъсване на дрехите. Тогава тя не показала никакъв гняв против Лазар. Но после, когато отива при мъжа си, го наклеветила, че пастирът направил опит да я изнасили. И показала раздраните си дрехи като доказателство за извършеното насилие. Мъжът й веднага хукнал да намери Лазар, за да го убие. Но понеже не го познавал, пребил вместо Лазар съдружника му.

След това турчинът и сродниците на жена му обвинили Лазар пред местния управител, който веднага изпратил да доведат Лазар и започнал да го съди. В един момент турците му предлагали да приеме исляма, както и 1000 гроша. Лазар отказал всичко това, защото иначе би признал сторения грях и до последно казвал, че е невинен. Така накрая поискали да бъде обесен, за да бъде заличен по този начин позорът от техния род. Лазар не се отказал от вярата си и сам пожелал да бъде екзекутиран в името на Христос. Това станало на Гергьовден през 1802 г.

Йоан Вехтопещерник живял в скални манастири

На 19 април се почита паметта на Преподобни Йоан Вехтопещерник. Той е живял през VІІІ век и се подвизавал в манастира, основан близо до Йерусалим от свети Харитон Изповедник. За храм на манастира служела една пещера. По-късно свети Харитон живял и в друга пещера близо до град Йерихон, където също построил манастир. Затова първата пещера била наречена Вехта (стара), откъдето и преподобни Йоан бил наречен Вехтопещерник.

Преподобни Йона Вехтопещерник се подвизавал в скални манастири.

 Преподобни Йона Вехтопещерник се подвизавал в скални манастири.
dolap.bg

Обикнал Христа от цялото си сърце, той започнал да пътува по светите места и да слуша съвети от свети хора и отшелници. Най-после се настанил в Харитоновата пещера, където се отдал на строги подвизи. Много години прекарал в пост, молитва и бдение, като винаги мислел за смъртта и се учел на смирение. Достигнал святост и тихо завършил живота си.