0

Ш окиращ сериал за двама братя убийци, застреляли родителите си, предизвика буря от противоположни емоции, точно както самият процес преди три десетилетия.
Делото на братята Менендес, обвинени, че са ликвидирали майка си и баща си, се излъчва директно по телевизията в началото на 90-те години на миналия век.

Режисьорът Мърфи коментира продукцията си

 Режисьорът Мърфи коментира продукцията си
GettyImages

Днес те са в затвора с доживотни присъди и вече са излежали над 30 години, а известният с нюх към противоречивите екранни истории Райън Мърфи създава сериала „Чудовищата: Историята на Лайл и Ерик Менендес“ за Нетфликс, който в момента чупи боксофисите по гледаемост. Режисьорът е известен с нестандартния си поглед и тази продукция е втора част от поредица, наречена „Чудовищата“.

Смразяващо

Създателите на филма не задават въпроса кое е добро и кое зло, а разказва как точно се е стигнало до престъплението. Историята се развива в неочаквана посока, като сексуалното насилие, кръвосмешението и липсата на емпатия смразяват кръвта и заковават зрителя пред екрана.

Смята се, че точно подходът без преобладаване на осъдителните нюанси е рецептата за главозамайващия успех на сериала, който е достъпен на платформата Нетфликс и за българската публика и в момента оглавява топ 10 на най-гледаните продукции там. Само премиерният епизод е гледан на повече от 12,5 млн. приемника по света, по данни на Би Би Си. Аудиторията обаче е била многократно по-голяма, тъй като никой не е в състояние да каже с точност по колко човека наведнъж са гледали един и същ екран.

Историята

Братята Лайл и Ерик са родени в семейството на Хосе (в сериала ролята на бащата се изпълнява от Хавиер Бардем, б.р.) и Кити Менендес. Бащата бяга от Кубинската революция и сбъдва американската мечта, като се установява със семейството си в луксозна къща в Бевърли Хилс и почва да трупа милиони. Двамата синове получават шанс да завършат престижна гимназия, но изобщо не блестели с интелект.

Лайл и Ерик Менендес в сериала

 Лайл и Ерик Менендес в сериала
Netflix

По-големият Лайл влиза в Принстън, но почти веднага се озовава на прага на изключването заради слаб успех. Лайл и Ерик са подложени на 24-часов стрес и унижения от болните амбиции на тотално доминиращия баща, а в разплитането на историята става ясно, че са сексуално насилвани от него от ранна детска възраст, като майката е била наясно, но е мълчала в името на богатството и благополучието, което Хосе осигурява.

На 20 август 1989 г. Хосе и Кити са брутално разстреляни в дома си с множество куршуми, докато гледат телевизия. Братята чакали да чуят полицейски сирени, но това така и не се случвало. Затова се преоблекли в чисти и сухи дрехи, отървали се от пушките и отишли на кино. Идеята била да използват прожекцията като алиби. След като се прибират, викат полиция и казват, че са намерили родителите си мъртви.

В онзи момент полицаите правят малоумна грешка. Те пропускат да вземат натривки от ръцете на момчетата. Ако го бяха направили, случаят щеше да е решен за минути. Вместо това разследването отнема цели три месеца, като в крайна сметка не се разплита от полицията, а от признанията на младежите пред психоаналитика им. Вместо да скърбят за мъртвите си родители, те почват да харчат с пълни шепи наследството си. Купуват си нова къща, порше, ролекси и тръгват по екзотични скъпарски екскурзии.

Пробивът

Лайл е арестуван на 8 март, а три дена по-късно Ерик сам се предава, като се връща от Израел, посъветван от семейния адвокат. Иначе рискува арест чрез Интерпол. И оттук историята рестартира. Първо прокуратурата печели ключова битка във Върховния съд и получава разрешение да използва записите на психолога като доказателство. Братята всъщност нищо не отричат. Те признават, че са убили родителите си, но имат своя истина за мотивите. Лайл казал, че от момента, в който навършил 6 г., баща му започнал да блудства с него. Когато навършил 8 г., го оставил само за да се прехвърли на по-малкия му брат. 

Двамата са подведени под отговорност в два отделни процеса. И в двата обаче съдебните заседатели не успяват да постигнат съгласие за присъди. Следва трети процес срещу двамата. Този път съдията успява да омаловажи обвиненията в сексуално посегателство на бащата – казва, че е неприятно престъпление, но не е чак причина да убиеш човек. Съдът решава, че мотивът е алчност. 

Живот

Лайл и Ерик получават доживотни присъди без право на замяна. Разделят ги в различни затвори. Чак през 2018 г. или след цели 22 г. братята се оказват в един и същи затвор и отново се виждат. Междувременно и двамата се женят - през 1996 г. Лайл - за Анна Ериксон. Развеждат се през 2001 г., когато Анна открива, че дори в затвора Лайл ѝ изневерява с друга жена. През 2003 г. той се жени повторно, за Ребека Снийд, с която се оказало, че поддържал 10-годишна връзка. 

През 1999 г. Ерик сключва брак с Тами Рут Сакоман. Тя успява да напише книгата „Казваха, че няма да успеем” за връзката си с убиеца, която става бестселър. 

Реакция

Интересно е, че Лайл и Ерик, заедно с роднините си, не само че не са благодарни на режисьора на сериала, а го нападат яростно, без братята дори да са имали възможност да изгледат екранната си история. Райън Мърфи обаче запазва спокойствие. Той нарече негативния отговор на семейството „в най-добрия случай предсказуем“. Членове на семейството на братята Менендес казват, че двойката е била „жертва на тази гротескна шокова драма“, добавяйки, че сериалът е „надупчен с неистини“.

Мърфи коментира пред „Варайъти“, че отговорът им е "интересен, защото бих искал подробности относно това, което смятат за шокиращо или не шокиращо. Не е като да си измисляме нещо от тези неща. Всичко е било представено преди". Той добавя, че семейството „не казва какви са лъжите, те не подкрепят нищо“ и че неговата драма е първата, която представя историята „в една затворена екосистема“.

„Ние ги обичаме и до ден днешен сме близо до тях. Знаем също какво се е случило в дома им. Няколко от нас бяхме очевидци на много жестокости, на които човек никога не трябва да става свидетел“, обявиха роднините.

Чудо

Така днес сме свидетели на прецедент в историята на киното и на съдебната система. Сериалът предизвиква образуване на нов процес. Братята са изчерпали възможностите за обжалване, но през май 2023 г. подават сигнал срещу покойния си баща. Според сигнала Хосе бил изнасилил техен приятел, който към момента на престъплението бил на 14 г.

Всички социални мрежи са заринати от коментари, но годината вече не е 1989 г., когато на сексуалното насилие над дете не се е гледало толкова сериозно. За отрицателно време са събрани над 300 хиляди подписа за започване на нов процес. Пред затвора, където лежат братята, се извива опашка от звезди. Ким Кардашиян отива в килията и подема инициатива за промени в законодателството за освобождаването на Менендес. Актьорите от сериала и сценаристите отиват под строй да се срещат с прототипите на героите. 

За 26 ноември тази година е насрочено началото на нов процес срещу братята. Този път защитата съобщи, че изтегля признанията за предумишлено убийство и Ерик и Лайл ще се признаят за виновни в непредумишлено убийство и е твърде вероятно да станат свободни, популярни и богати хора.