Н яколко бързи и лесни рецепти за кашкавал пане в различни форми забелязваме на gotvach.bg. Ето ги тези идеи.
С шунка
Необходими продукти:
- 300 г кашкавал
- 150 г шунка
- 4-5 с.л. брашно
- 50 г галета
- 2 яйца
Начин на приготвяне:
За да остане стегнат при пърженето, поставяме кашкавала за около 30 минути в камерата на хладилника. Нарязваме го заедно с шунката на еднакви парчета, в този случай правоъгълни. Между две парчета кашкавал се слага по едно парче шунка, като целта е да се получи нещо като сандвич с пълнеж. Кашкавалените сандвичи се потапят първо в яйце, след това в брашно, отново яйце и накрая галета. Изпържват се в силно сгорещена мазнина и от двете страни.
С кренвирши
Необходими продукти:
- 5 кренвирши
- 150 г кашкавал
- 2 яйца
- 150 мл бира
- около 4-5 с.л. брашно - за смес, гъста като боза
- сол
Начин на приготвяне:
Кренвиршите се разрязват на половинки. Прави се разрез в средата и се слага парче кашкавал. Разбиват се яйцата, бирата, солта и брашното, всеки кренвирш се овалва първо в брашно и след това в панировката. Пържи се от двете страни и след това кренвиршите се отцеждат върху кухненска хартия.
По сицилиански
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 500 г кашкавал
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 ч.ч. грис
- брашно за овалване
- 1/2 ч.л. босилек
- 1 ч.л. мащерка
- 1/4 ч.л. червен пипер
- черен пипер на вкус
- чесън на прах на вкус
Начин на приготвяне:
Грисът се разбърква с подправките. Яйцата се разбиват добре в купа. Охладеният кашкавал се нарязва на филийки. Всяка филийка се потапя първо в леденостудена вода, след това се овалва в брашно, като се изтръсква да не загори при пържене, потапя се в разбитите яйца, овалва се в подправения грис и се пържи в силно нагорещено олио. Олиото трябва да достига до половината на потопените в него парчета кашкавал. Панираният кашкавал се изважда върху чиния, покрита със салфетка, за да се отцеди от излишната мазнина. Сервира се топъл.
Със сирене
Необходими продукти:
- 300 г кашкавал
- 150 г сирене
- 2 яйца
- 2-3 с.л. прясно мляко
- 4 с.л. брашно
- 4 с.л. галета
- олио за пърженето
- 500 г картофи
Начин на приготвяне:
Чукваме 2 яйца в малка купа. Разбиваме яйцата в купичка с 2-3 с.л. прясно мляко. В една чиния слагаме брашното. В друга чиния слагаме галетата. С тях ще овалваме кашкавала със сиренето. Нарязваме кашкавала на правоъгълници, дебели 1 см, сиренето също. Сиренето е бяло, твърдо, саламурено. Слагаме кашкавала в камерата на хладилника за 20-30 минути, за да стане студен и стегнат. Вадим го. Между две парчета кашкавал слагаме едно парче сирене. Подреждаме едно върху друго три. Овалваме внимателно първо в брашно. После овалваме в яйцата и после в галетата и пак в яйцата. Пържим в горещо олио в касерола. Нареждаме парчетата едно до друго. Пържим от едната страна и после обръщаме от другата страна. Слагаме в чиния. Опържваме си картофи в ново олио, предварително сгорещено. Слагаме ги при пането. Сервираме с гарнитура по желание.